Jogfosztás elhalasztva

Meggondolták magukat a kormánypártok, időt nyertek a Magyarországon élő uniós állampolgárok.

A Fidesz–KDNP meggondolta magát: egyelőre mégsem fosztja meg a nálunk élő uniós állampolgárokat attól, hogy részt vegyenek a nemzetiségi önkormányzati választáson.

A magyar állampolgársággal nem, de magyarországi lakcímmel rendelkező uniós polgárok nem csupán az európai parlamenti, hanem a települési önkormányzati választáson is szavazhatnak. Sőt: ha polgármesterek nem is lehetnek, önkormányzati képviselőjelöltként elindulhatnak. A parlament 2011-ben, az új nemzetiségi törvény elfogadásakor gondoskodott arról, hogy az uniós állampolgárok – amennyiben regisztrálnak a kisebbségi névjegyzékben – részt vehessenek a nemzetiségi önkormányzati választáson.

Az alkotmányügyi bizottság nevében azonban a fideszes Cser-Palkovics András nemrégiben benyújtott egy javaslatot, amely különösebb indoklás nélkül mégis magyar állampolgársághoz kötötte volna a nemzetiségi választáson való részvételt. „Érthetetlen és felháborító” – Kreszta Traján, a magyarországi románok vezetője így minősítette a más nemzetiségi közösségeket is hátrányosan érintő előterjesztést, amelyet ráadásul semmiféle egyeztetés nem előzött meg.

Január elsejétől lehet bejelentkezni a kisebbségi névjegyzékbe, a választási folyamat tehát már megkezdődött. Ezért is mondta Tóth Zoltán választási szakértő, hogy visszamenőleges hatályú, jogfosztó intézkedésről van szó. A Fidesz–KDNP végül ugyanolyan váratlanul gondolta meg magát, amilyen váratlanul előrukkolt a jogkorlátozó ötlettel, és úgy döntött, a rendelkezés majd csak 2015 elején lép hatályba.

Egy kormánypárti parlamenti képviselő név nélkül elmondta: furcsa lenne, hogy miközben egy nálunk élő uniós állampolgár akár képviselő is lehet a települési önkormányzatban, pont a nemzetiségi önkormányzati választáson nem vehet részt. A tartalmi kifogásokon túl más gond is volt a javaslattal, hisz nem csupán a nemzetiségi, a választási eljárásról szóló törvényhez is hozzá kellett volna nyúlni.

Kérdés, egyáltalán mi szükség volt erre az egészre. A lapunknak nyilatkozó politikus úgy tudja, felmerültek olyan aggodalmak, hogy visszaélésekre adhat lehetőséget, ha a részvételt nem magyar állampolgárok számára is lehetővé teszik. Szerinte azonban ezek az aggodalmak alaptalanok. Akárhogyan változnak is a szabályok, annyi biztosnak látszik, hogy azok a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok, akik már bejelentkeztek a kisebbségi névjegyzékbe, mindenképpen részt vehetnek az ősszel esedékes nemzetiségi önkormányzati választáson. A nemzetiségek időt nyertek. 2015-ig pedig még sok van hátra, bármi megtörténhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.