Érik az uniós GMO-botrány

Az Európai Parlament, illetve a legfőbb döntéshozó szerv, a tanács nemleges szavazata ellenére az Európai Bizottság (EB) hamarosan engedélyezheti egy új, amerikai tulajdonú génkezelt kukoricafajta európai termesztését. A történtek kapcsán újra fellángolhat a vita a GMO-k jövőjéről és az uniós döntéshozatali eljárásokról, Magyarország pedig – amennyiben az EB valóban a Pioneer 1507 beengedése mellett dönt – várhatóan jogi lépéseket kezdeményez a bizottsággal szemben.

Az Európai Tanács keddi voksolásán 19 tagállam szavazott az engedélyezés ellen, ami látszólag jóval több a minősített többséghez szükséges 15 országnál. Csakhogy az egyes államok nem azonos mennyiségű szavazattal rendelkeznek: az elutasításhoz 250 szavazatra lett volna szükség, ám – többek között a GMO-k termesztésében érdekelt Spanyolország igenje, illetve a BASF (a legnagyobb európai GMO-cég) révén szintén jelentős agrobiotechnológiai kötődéssel rendelkező Németország tartózkodása miatt – ebből csak 211 jött össze.

Korábban egyébként már az Európai Parlament is elutasította az engedélykérelmet, ám a tanácsban a minősített többség hiánya miatt a végső döntés visszakerül az előterjesztőhöz, vagyis a bizottsághoz. A Népszabadság információi szerint a testület egy-két hónapon belül, vagyis még az EP-választások előtt dönthet – amennyiben a parlament és a tanács egyértelmű elutasítása ellenére kiadja az engedélyt, azzal komoly érvet szolgáltathat az EU-bürokrácia túlhatalmát ostorozó euroszkeptikusoknak a választási kampányhoz.

Felmérések szerint az emberek többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket
Felmérések szerint az emberek többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége tájékoztatása szerint az EB 2013 novemberében terjesztette be a Pioneer 1507 génmódosított kukorica termesztési engedélyezését célzó javaslatát. – Mivel az európai közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a génmódosított élelmiszereket, ráadásul januárban az Európai Parlament határozatban szólította fel a tanácsot, hogy utasítsa el az engedélyezést, a tagállamok sokáig vonakodtak döntést hozni. Végül a lehetséges legutolsó alkalmat kihasználva, a tanács február 11-i ülésén vették napirendre az ügyet, ahol nem alakult ki az elvetéshez szükséges minősített többség. Mivel az eredeti javaslatot a bizottság terjesztette be a tagállamok elé, ezért nagy esély van rá, hogy az a következő hetekben-hónapokban ki is adja majd a génmódosított kukorica termesztési engedélyét –fogalmaz a zöldek közleménye.

Tömöri Balázs, a Greenpeace munkatársa lapunknak azt is elmondta: egyre több tagállam érti meg a GMO-k beengedésében rejlő veszélyeket, ennek is köszönhető, hogy térségünkből egyedül Csehország tartózkodott, és számos, korábban a génkezelt növények mellett kiálló kormány is nemmel szavazott. A Pioneer 1507 engedélyezésével kapcsolatban a magyar kormánynak is komoly – részben jogi, részben környezetvédelmi – aggályai vannak, ezeket Győri Enikő, az EU-ügyekért felelős államtitkár írásban össze is foglalta az EuropeanVoice számára. Az írás emlékeztet rá, hogy az Európai Bíróság az Amflora burgonya engedélyét magyar kezdeményezésre azért semmisítette meg, mert az EB jelentős mértékben megsértette az eljárási szabályokat, és ennek gyanúja az új kukoricafajta esetében is fennáll.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság előzetes megállapítása szerint ugyanis a Pioneer 1507 károsíthatja lepkék és más „nem célzott” rovarok állományát, ráadásul a vállalat nem volt hajlandó együttműködni a kockázatok enyhítésében. Ezek után az engedélyezési folyamatot le kellett volna állítani. Győri Enikő cikke szerint az engedélyezési eljárás gyökeres reformjára, illetve általánosabban a szubszidiaritás helyreállítására, a tagállami kompetenciák erősítésére van szükség, ellenkező esetben az euroszkeptikusok minden hasonló esetet ki fognak használni az EU népszerűségének csökkentésére.

A Népszabadság a magyar agrártárcához fordult azzal a kérdéssel, hogy – ha az EB kiadja az engedélyt – várható-e újabb magyar perindítás a bizottság ellen. A minisztérium válasza szerint „a kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze ezt az újabb génmanipulált növényt Magyarországon”. Információink szerint időközben 12 tagállam (köztük Magyarország, Franciaország, Olaszország és Lengyelország) kormánya határozott hangú közös levélben fordult Tonio Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztoshoz, emlékeztetve őt: 1999-ben a bizottság ígéretet tett arra, hogy nem fogja felülbírálni a tagállamok és az EP együttes, egyértelmű álláspontját. Márpedig most a jelek szerint éppen erre készül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.