Kövér megkönnyebbült, hogy vége a „bolondok házának”

Kövér László házelnök szimpatizál azzal, hogy a következő ciklusban háromhetente ülésezzen a parlament.

A törvényhozás minőségének javulását várja az új házszabálytól az Országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön este kifejtette, szimpatizál azzal a lehetőséggel, hogy háromhetes ciklusban ülésezzen a jövőben a parlament, az új házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja.

„Igen, határozottan” – válaszolta az Országgyűlés elnöke arra a kérdésre, megkönnyebbült-e, hogy vége van a mostani ciklusnak. Úgy tűnik, „a kapuzárási pánik” egyes képviselőknél furcsa reakciókat váltott ki – értékelte az utolsó nap történéseit. Kiemelte: az ellenzék sokszor úgy érezte, hogy a társadalmi támogatottsága és mandátumaránya nem elég ahhoz, hogy érveiknek kellő súlyt adjon. A végén már első ránézésre „színtiszta bolondok háza” volt a parlament ülése. Arra, hogy megtalálta-e megfelelő kezelési módot, úgy reagált: nem mondhatná. Komoly korlátot a választók értékítélete jelenthet majd – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy az új házszabályt nem véletlenül alkották meg úgy, hogy bármilyen nyomás alatt is van a kormány, a törvényhozás, ne olyan tempóban fogadjanak el törvényeket, mint az elmúlt négy évben sokszor tették. Jogosak azok az ellenzéki felvetések, hogy jóval kevesebb idő volt mérlegelni, mint korábban – állapította meg. Megjegyezve ugyanakkor, hogy a kritikák egy része álságos.

Példaként említette, hogy az ellenzék egy része nem vett részt az alaptörvény vitájában. Hozzátette: az új szabályban már benne vannak a „lassítók”. Fontos változtatás, hogy nem lesz plenáris részletes vita, ami várakozásai szerint a törvényhozás minőségét, a parlament komolyságát javítani fogja.

Az élet ugyanakkor hozhat még meglepetéseket, és meg kell hagyni a kormánynak, hogy gyorsan, operatív módon tudjon reagálni. Rendkívüli, gyors törvényhozásra a jövőben is lesz lehetőség – mutatott rá. Azt, hogy mi számít sürgős esetnek, a mindenkori kormányra kell bízni – jelentette ki a házelnök. Azt mondta, az első időszakban dől el, hol és mit érdemes változtatni a házszabályon, ha esetleg nem válik be valami.

Ha „ne adj isten ellenzékbe kerülnének”, partnerek lesznek a változtatásban, és reméli az együttműködést e téren a másik oldaltól is. Szerinte „ez egy jól sikerült” szabályzat.

Kövér László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.