Évtizedes képviselői pályák érnek véget

Az április 6-ai választás után megalakuló Országgyűlésnek a jelenlegi 386 helyett csak 199 tagja lesz, azaz a képviselők nagyjából fele a ciklus lezárultával búcsúzik.

A legtöbben közülük fideszesek, a kormánypárti képviselőcsoport 223 tagot számlál, vagyis népesebb, mint amekkora a következő parlament lesz. Öt ciklus után nem lesz képviselő Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, akinek az új összeférhetetlenségi szabályok miatt választania kellett, és úgy döntött, a XII. kerületi polgármesteri címet tartaná meg. Húsz év után távozik Demeter Ervin is, aki MDF-esként kezdte, 1998 óta Fidesz-képviselő, az első Orbán-kormány alatt a titkosszolgálatokat irányító miniszter volt, most borsodi kormánymegbízott.

Városvezetőként folytatná tovább Szarvason Babák Mihály, Balatonfüreden Bóka István, Nagykőrösön Czira Szabolcs és az I. kerületben Nagy Gábor Tamás, mindannyian 1998 óta képviselők. A polgármesteri címért indul újra Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a VIII. Kerületben, és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Győrben. Ők egy, míg az ismét Székesfehérvár vezetésére aspiráló Cser-Palkovics András két ciklus után hagyja ott a parlamenti patkót, Szalay Ferenc szolnoki polgármester pedig 12 év után.

Nem lesz tagja az új Országgyűlésnek a 93. évében járó korelnök, Horváth János – aki 1945-től 1947-ig nemzetgyűlési képviselő volt –, és az 1956-os forradalom után elítélt Wittner Mária sem. Ők négy éve a Fidesz–KDNP országos listájának 3. és 4. helyéről szereztek mandátumot.

A 48 tagú MSZP-frakció negyede nem indul a tavaszi választáson. Húsz év után visszavonul a parlamenti politizálástól Lendvai Ildikó korábbi pártelnök-frakcióvezető, valamint a szocialista kormányokban a belügy- és a szociális minisztériumot is vezető Lamperth Mónika. Nem jelölt a választáson Kovács László volt külügyminiszter, pártelnök, aki 1990-től 2004-ig, európai uniós biztossá választásáig dolgozott képviselőként, majd 2010-től újra.

Három ciklus után búcsúzik Ipkovich György volt szombathelyi, Káli Sándor korábbi miskolci és Steiner Pál volt belvárosi polgármester, továbbá Tóth József, aki ősszel újra indul a XIII. kerület vezetéséért. Az MSZP-s képviselők közül négyen a párt EP-listáján szerepelnek: Veres János 1994, Szanyi Tibor és Szabó Vilmos 1998, Ujhelyi István 2002 óta tagja a Háznak, de most Brüsszelbe készül.

A Demokratikus Koalícióban politizáló képviselők közül várhatóan visszavonul a 89 éves Vitányi Iván, aki 94. helyezett az Összefogás listáján. Ő egyike azoknak a képviselőknek, akik 1990 óta megszakítás nélkül tagjai az Országgyűlésnek.

A Jobbik-frakcióból tízen nem vagy szimbolikus listás helyen indulnak a választáson: az 1956 után elítélt Murányi Levente, Szabó Gábor pártigazgató, valamint Pörzse Sándor, Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula. Nem indítják Hegedűs Tamást, Korondi Miklóst és Nyikos Lászlót.

Három LMP-s képviselő – Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor – is bejelentette, hogy egy ciklus után befejezi parlamenti munkáját. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.