Simon tovább titkolózik

Nem jelent meg a mentelmi bizottság hétfői ülésén Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese, de írásban tájékoztatta a testületet arról, hogy kijavította vagyonbevallását, az új iratot pedig mellékelte is a bizottság kereszténydemokrata elnökének. Rubovszky György a testület zárt ülése után elmondta: az új vagyonnyilatkozatban szereplő adatok nem adnak megfelelő választ a Magyar Nemzet főszerkesztője által kezdeményezett vagyonvizsgálat során felmerülő kérdésekre. Tény, hogy a később a parlamenti információs rendszerben letölthetővé tett újabb bevallásban szerepelnek a korábbi dokumentumhoz képest újabb pénzügyi tételek, ezek sem teszik ki azonban az osztrák számlákon állítólag fellelhető közel negyedmilliárdot.

Az MSZP egykori politikusa ellen két eljárást indított az Országgyűlés mentelmi bizottsága, miután kiderült: eltitkolt százmilliókat parkoltatott egy osztrák bankszámlán, amelyet egyik vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel. Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke korábban azt mondta: egy vagyonnyilatkozati, illetve egy a képviselő mentelmi jogával összefüggő eljárás megindítását kezdeményezték Simonnal szemben. Előbbire a vagyonnyilatkozatának „pontatlansága” miatt, utóbbira pedig azért van szükség, mert az ügyészség kikérte Simon mentelmi jogát a parlamenttől, annak betudhatóan, hogy (ugyanezen számlák kapcsán) hónapokkal korábban nyomozást indítottak ellene adócsalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt.

Arról a Magyar Nemzet számolt be a múlt héten, hogy a volt államtitkár 2008 januárjában értékpapírszámlákat nyitott Ausztriában, amelyeken félmillió eurót és közel kétszázezer dollárt helyezett el. Ezeket az összegeket később bankbetétekbe és értékpapírokba fektette, a számla egyenlege tavaly októberben elérte a hétszázhetvenezer eurót, ami nagyjából negyedmilliárd forintot jelent. Ezen összegeket viszont nem tüntette fel egyetlen vagyonbevallásában sem. Az ügyben az MSZP meglehetősen gyorsan lépett: Simon még a cikk megjelenésének napján felfüggesztette a párttagságát, majd – miután a pártelnök hazaérkezett az Egyesült Államokból – alig néhány órán belül az országos elnökség döntést hozott az ügyben. E szerint Simon Gábor minden pártbéli tisztségéről és párttagságáról is lemondott, de bejelentette azt is, hogy parlamenti mandátumát is visszaadja. Az erről szóló közleményben – amelyben egyébként „jóhiszemű hibának” nevezte az összegek kifelejtését a vagyonnyilatkozatokból – a volt elnökhelyettes arra is kitért, hogy a felhalmozott pénz nem a közéleti tevékenységéből származik, vagyis nem kötődik a párthoz; annak forrásával pedig a szükséges vizsgálatok során érdemben el fog számolni. Ennél többet azonban a százmilliók eredetéről ekkor nem árult el.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke a testület hétfői zárt ülése után rövid sajtótájékoztatót tartott, amely meglehetősen sajátságosan kezdődött: a kormánypárti politikus ugyanis türelemre intette a sajtó munkatársait mindaddig, amíg a Hír TV stábja nem tudta élőben megkezdeni a közvetítést; a tájékoztató elkezdésére is a hírcsatorna munkatársai adták meg a jelet a honatyának. Rubovszky ezt követően – Simon új vagyonbevallásával kapcsolatban – elmondta még, hogy az ahhoz csatolt levélben az érintett exképviselő azzal indokolta a részletes magyarázat újbóli hiányát, hogy a vagyonnyilatkozati kérdőíven nem szerepel erre megfelelő rubrika. „Szívesen elszámolok az erre felhatalmazott szervezet előtt” –idézte a KDNP-s bizottsági elnök a Simon által megküldött levelet. Rubovszky hozzátette: ezt követően telefonon hívta fel az exszocialista politikust, jelezve neki, hogy a hatályos törvények szerint köteles a mentelmi bizottság előtt nyilatkozni a felmerülő kérdésekben. A kormánypárti elnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Simonnak erre keddig, a vagyonvizsgálati eljárás keretében még van ideje. Rubovszky kérdésre válaszolva elmondta még, ha hivatalos formában is beérkezik Simon Gábor képviselői lemondólevele az Országgyűlés elnökéhez, akkor az egész vagyonvizsgálati eljárás okafogyottá válik.

A testületi ülésen egyébként a bizottság fideszes és jobbikos tagjai vettek csak részt, a szocialista és LMP-s politikusok nem. Lapunk megkereste a mentelmi bizottság szocialista alelnökét, a névrokon dr. Simon Gábort is, hogy megtudja: miért maradt távol a testületi üléstől. A politikus kérdésünkre azt mondta: eredetileg szerdára hívták össze a bizottságot, majd Simon lemondó közleménye után – szerinte szokatlan módon – egy újabb tanácskozást hívtak össze hétfőre, amelyen egyéb elfoglaltság miatt már nem tudott részt venni.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyébként hétfői ülésén döntött Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztéséről, eleget téve ezzel a legfőbb ügyész hivatalos megkeresésének. Forrásaink szerint ugyanakkor a vádhatóság vezetőjének átiratában nem vagy csak részben szerepelnek pontos és konkrét adatok, sokkal inkább a sajtóban megjelent információkra hivatkoznak benne. Megkerestük ezzel kapcsolatban Rubovszky György bizottsági elnököt, aki kérdésünkre azt mondta: az ügyészségi átirat nem adható ki a nyilvánosságnak, mivel azt zárt ülésen tárgyalták, és ily módon annak tartalma is titkos. Arra a kérdésünkre, hogy mégis pontosan mire hivatkozva kérték az exszocialista politikus kiadatását, a kormánypárti képviselő azt mondta: a kérelem teljes tartalmáról nem beszélhet, de nincs benne konkrét adat, viszont az átirat így is „elegendő és meggyőző” volt a mentelmi jog felfüggesztéséhez. Rubovszky azt is hozzátette, hogy mivel parlamenti képviselőről volt szó, így a nyomozás és a bizonyítékok érdemi beszerzése csak most, a mentelmi jog felfüggesztése után kezdődhet el.

Még mindig nem stimmel az összeg

Simon Gábor újabb bevallásában a megtakarítások összege immár nem nyolcmillió, hanem közel huszonhétmillió forint. Módosított korábbi bevallásához képest a számlakövetelések összegével kapcsolatban is: az első verzióban 5,5 millió forintot és 3,5 millió forintnyi devizát vallott be, a frissebb bevallásban már 9,2 millió forint és 1,3 milliónyi devizaalapú megtakarítás szerepel. Míg az eredeti nyilatkozatában olvasni lehetett egy „egyéb szerződés alapján fennálló” ötmilliós pénzkövetelésről, addig a frissített bevallásában ez a rubrika már üresen maradt.

Ugyancsak érdekes, hogy korábban tizenkétmilliós tartozást írt be a bevallásába, amellyel állítólag magánszemélyeknek tartozik, az új vagyonnyilatkozatban viszont ez már húszmillióra módosult, és bekerült egy kétszáznegyvenezres banki tartozás is, amely korábban nem szerepelt a dokumentumban.

A számok alapján megállapítható, hogy az állítólagos, közel negyedmilliárdos osztrák vagyon ezen számokban nem vagy csak minimális részben fedezhető fel. Hogy Simon Gábor pontosan milyen rubrikát nem talált a kérdőíven, amelyben az állítólagos osztrák vagyonát feltüntethette volna, nem világos. Az expolitikustól lapunk ez ügyben újból megpróbált nyilatkozatot kérni, sikertelenül.

Rubovszky György és a továbbra is hiányos bevallás
Rubovszky György és a továbbra is hiányos bevallás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.