Új időszámítás kezdődött

Ahogyan várható volt, zárt üléssé nyilvánították a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) vasárnapi rendkívüli közgyűlését.

A küldöttek arról tárgyaltak: távol maradjon-e Mazsihisz a kormány által meghirdetett holo kauszt-emlékév programjaitól? Heisler András, a Mazsihisz elnöke megfigyelőként más zsidó szervezeteket is meghívott. A Mazsihisz az együttműködés feltételéül szabta, hogy a józsefvárosi Sorsok Házában történelmileg hiteles koncepció valósuljon meg, távozzon posztjáról a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálást idegenrendészeti eljárásnak minősítő Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, a Szabadság téren pedig ne legyen német megszállási emlékmű. (A Fidesz–KDNP politikusai újabban arról beszélnek, hogy a szobor az áldozatoknak állít emléket, de a múlt év végén megjelent kormányhatározatban ilyesmiről szó sincs.)

A Mazsihisz belső felmérése szerint a zsidó közösséghez tartozók többsége hajlik a bojkottra. Ahhoz, hogy ne így legyen, kormányzati gesztusokra van szükség – nyilatkozta Heisler András a közelmúltban. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár ezt követően találkozott a Zsidó Közösségi Kerekasztal képviselőivel, de a konzultáció nem hozott számottevő eredményt. Lázár ugyanakkor megígérte, hogy továbbítja a felvetett problémákat Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Egyúttal jelezte, hogy a kormányfő válaszára csak a Mazsihisz rendkívüli közgyűlése után lehet számítani. A közgyűlés kezdetén Heisler András felolvasta Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbinak a levelét.

Lauder támogatásáról biztosította a Mazsihiszt, míg Schweitzer főrabbi hangsúlyozta: „Elfogadhatatlan minden olyan érvelés, amely a hazai zsidóságnak a XX. század első felében bekövetkezett tragédiájáért viselt felelősség dolgában nem fogalmaz egyértelműen.” A hozzászólók jellemzően egyetértettek a bojkottról szóló indítvánnyal, amit a Mazsihisz és a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) vezetősége terjesztett elő. A zalaegerszegi Siklósi Vilmos szintén kiállt a javaslat mellett, de hozzátette: azt is tisztán kell látni, hogy e nap után új világ, új időszámítás kezdődik a magyar zsidóság életében.

A közgyűlés végül nagy többséggel, 76 igen, két nem és három tartózkodás ellenében a kormányzati programoktól való távolmaradás mellett döntött. Azt írják, „a megismert tervek nem veszik figyelembe a holokauszt borzalmaitól szenvedettek érveit és érzékenységét”. A közgyűlés arra kéri a miniszterelnököt, állítsa le a tervezett német megszállási emlékmű felállítását, állítsa le a józsefvárosi projektet (Sorsok Háza), mert történelemfelfogása a mai napig ismeretlen a Mazsihisz szakemberei számára, a projekt vezetője pedig érdemben nem működik együtt a Mazsihisszel.

Továbbá azt kérik, hogy mentsék föl Szakály Sándort. „A Mazsihisz akkor tud részt venni a Holokauszt 2014 kormányprogram folyamatában, és abban az esetben fogja felhasználni a Civil Pályázati Alaptól elnyert támogatásokat, ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozatunk figyelembevételével változtat. Szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy a zsidó hitközségek, mint minden évben, 2014-ben is megtartják saját mártírmegemlékezéseiket, amelyekre a Mazsihisz várja zsidó és nem zsidó barátait. A Mazsihisz politikai pártoktól független, határozatát országunk, Magyarország jövője melletti elkötelezettséggel fogalmazta meg” – áll a Mazsihisz közleményében.

Ha a Lázár Jánossal való sikertelen találkozó után azt írtuk, hogy a Mazsihisz csapdahelyzetbe került, akkor a megállapítás most inkább a miniszterelnökre és a kormányra igaz. Nevezhetjük lépéskényszernek is. Gyors válaszra van szükség, hisz a megszállási emlékművet március 19-én akarják felavatni, a józsefvárosi Sorsok Házát pedig április közepén átadni. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Heisler András elmondta, hogy igyekeztek olyan tartalmú állásfoglalást elfogadni, amely hagy mozgásteret a kormánynak. Reményét fejezte ki, hogy még „nem a végén tartunk az ügynek”.

Ha új helyzet áll elő, a Mazsihisz ismét rendkívüli közgyűlést tart. Kérdésünkre, mennyi esélyt lát a megegyezésre, Heisler közölte: „Mi nagyon bízunk a kormány bölcsessé gében.” Tájékoztatása szerint a közgyűlésen megjelent zsidó civil szervezetek képviselői – a Zsidó Világkongresszushoz hasonlóan – sorra támogatásukról biztosították a Mazsihiszt. Heisler úgy véli, a magyarországi zsidóság talán a háború óta nem volt ilyen egységes, mint most.

Heisler András utóbb az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta: bojkottjuk csak a kormányzati megemlékezésekre érvényes, az önkormányzati eseményeken – legyenek bár fideszes vezetésű települések – természetesen ott lesznek. Elmondta, hogy nem feltétlenül kell a három pontjuknak egyszerre teljesülnie. Ugyanitt Balog Zoltán humánminiszter azt mondta: sajnálja, hogy az események így alakultak, és emlékeztetett arra, hogy még el sem kezdődött a holokauszt emlékéve. Azt mondta, társadalmi vitára és párbeszédre volna szükség, nem bojkottra. Úgy tudjuk, a Mazsihisz várhatóan ma levélben fordul Orbán Viktorhoz, és észrevételeket, javaslatokat tesz a helyzet megoldására.

Heisler András
Heisler András FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.