Jön a „becsület napja” – ellentüntetéssel

A rendőrség megtiltotta, de ettől még előfordulhat, hogy megtartják. Az antifasiszták is készülnek.

A rendőri szervekhez a kitörés (becsület) napja alkalmából 14 rendezvényre vonatkozó bejelentés érkezett. A rendőrség valamennyi rendezvény megtartását megtiltotta – válaszolta lapunk kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.  Ennél több részletet a rendőrség nem közölt. Antifasiszta szervezetek viszont úgy készülnek, hogy lesz szélsőjobboldali rendezvény: szombat délelőttre ellentüntetést hirdettek.

Idén is fölvonulnak?
Idén is fölvonulnak?

Hungarista, neonáci és más szélsőjobboldali csoportok arra emlékeznek, hogy a budai Várba szorított német és magyar csapatok 1945. február 11-én megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. Ezt nevezik a becsület (más néven: a kitörés) napjának. A jobbikos Novák Előd tavaly országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy „mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül” a kitörés napját nyilvánítsák emléknappá, de nem járt eredménnyel.

Korábbi információnk szerint idén a Betyársereg, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom vett részt a „közös megemlékezés” szervezésében, amelynek eddig csak az időpontját hozták nyilvánosságra (szombat délután egy óra), a helyszínét nem. A görög neonáci Arany Hajnal mintájára alakult Magyar Hajnal külön rendezvényt akart tartani, de ezt a rendőrség – bírósági jóváhagyással – megakadályozta. A Magyar Hajnal a közös megemlékezésen is csak azzal a feltétellel vehetett volna részt, ha nem viseli jelképeit. Az egyik hungarista szervező arra hivatkozott, hogy ellenkező esetben a rendőrség „azonnal oszlatna”. A Magyar Hajnal ezért úgy döntött, hogy – mivel „zászlóinkat önként le nem tesszük” – inkább távol marad az eseménytől.

Pillanatnyilag azonban erősen kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán „közös megemlékezés”. A rendőrség már idézett tájékoztatása szerint valamennyi bejelentett rendezvény megtartását betiltották. Elképzelhető, hogy a szélsőjobboldali csoportok a tiltás ellenére próbálkozni fognak.

Antifasiszta szervezetek legalábbis erre készülnek: „Nem hagyjuk!” címen ellentüntetést hirdettek. A gyülekező szombat délelőtt fél tizenkettőtől lesz a Dózsa György téren, a résztvevők onnan vonulnak majd a Várba. A demonstrációt összekötik a német megszállási emlékmű felállítása elleni tiltakozással.

Az ellentüntetéshez az Antifasiszta Hálózat, a MEASZ, a Nagy Imre Társaság és – többek között – a Magyar Szolidaritás Mozgalom csatlakozott. Az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 felhívást adott ki: az antifasiszta demonstráció támogatása mellett követeli a szélsőjobboldali megmozdulások megakadályozását, szervezeteik betiltását, honlapjaik blokkolását, anyagi forrásaik elvágását, az illegális pénz- és fegyvermozgások felderítését, valamint antifasiszta iskolai programok indítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.