Áll a bál az orvosi kamarában: mindenki mindenkit visszahívna

Úgy tűnik, a felügyelőbizottság magára maradt, hiszen a törvényességi felügyeletet gyakorló szaktárca látványosan kivonja magát a konfliktusból.

Adott még egy hét haladékot az orvos kamara felügyelő bizottsága a köztestület elnökségének a visszahívásukig. Az orvoskamara felügyelőbizottsága nem tartja meg a február nyolcadikára kezdeményezett küldöttgyűlést, helyette orvosgyűlést hív össze, bár annak semmilyen jogi ereje nincsen. Így egy héttel később kísérlik meg Éger István elnök és társai menesztését, mégpedig azon a küldöttgyűlésen, amelyen az utóbbiak épp a felügyelőbizottság visszahívását kezdeményezik.

Az előzményekről: az ellenőrző testület gazdasági visszásságok feltárására hivatkozva kezdeményezte eredetileg február nyolcadikára a rendkívüli küldöttgyűlést, de az elnökség vitatta ennek legitimitását, és egy héttel későbbre, február 15-re hívott össze egy másikat. A felügyelőbizottság azonban, úgy tűnik, magára maradt, hiszen a törvényességi felügyeletet gyakorló szaktárca látványosan kivonja magát a konfliktusból. Így a kért külső vizsgálat sem hozhat belátható időn belül eredményt.

Éger István
Éger István

A felügyelőbizottság januárban már az Állami Számvevőszék vizsgálatát kérte, erre a szaktárca közleményben reagálva maga is azt írta: az orvosi kamaránál feltárt visszásságokkal kapcsolatban indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását. Kezdeményezte egyúttal, hogy a Miniszterelnökség kérje fel az ÁSZ-t ennek lefolytatásra. A Miniszterelnökség ez irányú kérése azonban máig nem jutott el az ÁSZ hivatalába.

Lapunkat az ÁSZ sajtóosztálya arról tájékoztatta, hogy csak február negyedikén, kedden kaptak ilyen tartalmú levelet, de azt is csak a szakminisztériumtól, de ez nem kötelezi őket gyors vizsgálódásra. Hozzátették azt is: az ÁSZ nem nyomozó hatóság, a közpénzügyi rendszert érintő vizsgálatait nyilvános ellenőrzési terv alapján végzi. Ettől el lehet térni, és a törvényben meghatározott feladatkörében a számvevőszék köteles ellenőrzést lefolytatni az Országgyűlés döntése alapján, valamint a kormány felkérésére. Ezen túlmenően a megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben csak afféle jelzésként kezelik, figyelembe veszik, az ellenőrzéseik tervezése során ezeket beépítik a kockázatelemzési rendszerükbe, és alkalom adtán hasznosítják is őket.

Az orvosi kamara felügyelőbizottságának tagjai akkor is érezhették, hogy ritkul körülöttük a levegő, amikor meghallgatták Szócska Miklós államtitkárnak az Inforádióban elhangzott hétfői nyilatkozatát. Ebben ugyanis elhárította az állásfoglalást, és arról beszélt, hogy ami történik, az a kamara belügye. Ezzel gyakorlatilag Éger István elnök szavait visszhangozta. És ha valaki ebből még nem értett volna, hozzáfűzte: „Az orvostársadalom tekintélye mindennél fontosabb.”

Vannak más jelei is annak, hogy a kormány inkább szemet huny a köztestület vitatható gazdasági ügyei fölött, és nem akar kamarai botrányt a kampányban. A Semmelweis Egyetem ugyanis előbb a felügyelőbizottság által összehívott rendkívüli küldöttközgyűlésre lefoglalt terem bérleti díjának azonnali kifizetését kérte, majd még mielőtt a felügyelőbizottság erre érdemben reagálhatott volna, lemondta a rendezvény befogadását. Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke szerint e fiaskó miatt is kényszerültek arra, hogy egy új helyszínre, de a küldöttgyűlés helyett már csak orvosgyűlésre hívják a kamarai tagokat. Ezt a fórumot szombaton tizenegykor tartják meg a Lurdy Házban, és odavárják mindazokat, akik tabuk nélkül beszélgetnének a kialakult helyzetről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.