Hol születik több gyerek?

Az élettársi kapcsolatok száma megháromszorozódott az elmúlt húsz évben.

Az elmúlt években a nők szó szerint leiskolázták a férfiakat: ma már a 25 év alattiak körében több az érettségizett nő, a 25–39 évesek körében pedig jóval több a diplomás nő, mint férfi. Ezzel persze nem biztos, hogy jól jártak, hiszen a KSH legfrissebb elemzése szerint ez is oka lehet annak, hogy ma jóval kevesebben élnek párkapcsolatban, mint az ezredfordulón. A „párkapcsolati piacon” ugyanis könnyebben „elkel” a kisebb létszámú magasan képzett férfi, mint a nagyobb létszámú magasan képzett női populáció.

Mindezek alapján látszik, az úgynevezett „szinglijelenség” nem feltétlenül önként vállalt életforma, hanem egy akaratlan vagy kényszerű döntés következménye – állapítja meg a tanulmány. A 2011-es népszámlálási adatokból kiderült: a nőknél a magasabb iskolai végzettség magasabb egyedül élési arányokkal párosul. A férfiaknál épp ennek az ellenkezője igaz: minél magasabb az iskolai végzettség, annál alacsonyabb az egyedül élők aránya.

A szülőképes korú nők körében 2001 óta a másfélszeresére emelkedett az egyedül élők aránya – ezen belül a 30–39 éves korosztályban több mint a kétszeresére. A 25–29 éves hajadonok közül minden tizenegyedik, a 30–34 éves nőtlen férfiak közül minden kilencedik egyedül élt 2011-ben. Ennek következtében a két legutóbbi népszámlálás között eltelt tíz évben jelentősen csökkent a családok száma – méghozzá nagyobb arányban, mint a lakosságszám. Ezen belül is lényegesen visszaesett a házaspáros családok korábbi dominanciája. A családok 65 százaléka élt házasságban 2011-ben, holott tíz évvel korábban még 74, húsz évvel korábban pedig 80 százaléka volt ilyen. Az élettársi kapcsolaton alapuló családok száma viszont tíz év alatt a másfélszeresére, az elmúlt húsz évben pedig több mint a háromszorosára emelkedett: 2011-ben a családok 11 százaléka élt ilyen párkapcsolatban.

A házasságok népszerűségének visszaesése ismert tendencia, de a KSH most azt is megvizsgálta, ellensúlyozza-e ezt a folyamatot az élettársi kapcsolatok egyre növekvő népszerűsége. Az adatok alapján nem: a rendszerváltáskor ezer nőből 562 élt párkapcsolatban, az ezredfordulón már csak 530, 2011-ben pedig mindössze 482.

Mindez demográfiai szempontból érdekes: kérdés, hogy ezek a családok hány gyermeket vállalnak. Bár a családok számának csökkenésével a családban élő gyermekek száma is visszaesett, összességében a száz családra jutó gyermekszám nem változott. Családtípusonként ugyanakkor már jelentős különbségek vannak. A házaspáros családok például átlagosan több gyermeket nevelnek, mint az élettársi kapcsolatban élők, a házaspáros családok átlagos gyermekszáma ugyanakkor az elmúlt két évtizedben csökkent, az élettársak és az egyszülős családok gyermekszáma viszont nőtt. Különösen igaz ez a 15 évnél fiatalabb gyermekeket nevelő családokra. Azért, mert jobbára a fiatalokra jellemző az élettársi kapcsolat. A feleségek több mint fele már túl van a szülőképes koron, míg az élettársak hölgy tagjainak 80 százaléka még szülhet. Száz házaspáros családra így 2011-ben 50, száz élettársi kapcsolatban élő párra viszont 67, 15 évnél fiatalabb gyerek jutott.

A tanulmány ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a házaspáros és az élettársi kapcsolaton alapuló családok eltérő korösszetétele miatt az átlagos gyermekszámok összehasonlítása csak akkor korrekt, ha mindkét esetben a szülőképes korú, 15–49 éves korosztályt vesszük alapul. Ez esetben a tendencia megfordul: száz házaspárra több gyermek jut, mint száz élettársi kapcsolatban élő nőre.

Az adatokból az is kiderült, hogy nőtt azon gyermekes családok aránya, amelyekben nagykorú gyermekek élnek együtt szüleikkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.