Befejezték a nagytakarítást Esztergomban

„Na, erre évek óta nem volt példa: reális az esély, hogy Esztergom nullszaldós költségvetéssel vágjon neki 2014-nek” – mondta kérdésünkre Tétényi Éva, a város független polgármestere, aki szerint a település teljesen új helyzetbe kerül a várhatóan márciusban lezáruló állami adósságkonszolidáció következtében.

A Meggyes-érából örökölt közel 24 milliárd forintos adósságállomány mostanáig valósággal megnyomorította az önkormányzatot, rendkívül szűk mozgásteret engedve a polgármesternek.

Az állami adósságátvállalás első körében tavaly 12 milliárdot írtak le Esztergom hitelállományából, ám a fennmaradt 11,8 milliárd forint és az önkormányzat számlájára bejegyzett több százmillió forintos állami inkasszó miatt ez nem hozott érdemi javulást a város gazdálkodásában. Most azonban alapvetően megváltozik a helyzet, a hosszú lejáratú adósságállomány márciusra várhatóan lekerül a város számláiról.

– Mindez azt jelenti, hogy évi 800 millió forintos kamattehertől és egymilliárd forintos tőketörlesztéstől szabadulunk meg. Lefordítva: a Meggyes Tamás-féle városvezetés szörnyű örökségétől – emlékeztetett Tétényi Éva. –Sőt a hiteleink megszűntével az önkormányzat végre hozzáférhet a még 2010 májusában kibocsátott Esztergom-kötvénynek az eddig bennragadt 1,2 milliárd forintjához, amelyet kizárólag hosszú távú fejlesztésekre lehet fordítani, ám ehhez eddig nem nyúlhattunk, hiszen az adósságrendezés miatt nem volt lehetőségünk beruházásokat indítani.

A polgármester közölte, ez az 1,2 milliárd forint elég lesz a legfontosabb projektek önrészének előteremtéséhez, így a ciklusból hátralévő időben a városnak nem kell hiteleket felvennie a fejlesztésekhez. Hozzátette: elsősorban a Suzuki miatt Esztergomnak jelentősek a helyi adóbevételei is, ami növeli a most tiszta lappal induló önkormányzat mozgásterét.

Tétényi Éva szerint a település az ínséges esztendők után virágzó korszak küszöbéhez érkezett: hozzáfoghatnak az adósságrendezési eljárás és a csődhelyzet miatt elmaradt fejlesztésekhez. A legsürgősebb teendők közé sorolta az útfelújításokat, a déli kanonoksor félbemaradt rekonstrukciójának befejezését, a buszpályaudvar rendbetételét, a kertvárosi óvoda bővítését, a játszótér-felújításokat. Mint mondta, a nagyobb projektek kivitelezése várhatóan csak jövőre kezdődik el.

A város gazdasági helyzetének jelentős változása és a közelgő parlamenti voksolás átrajzolta a helyi politikai térképet. A képviselő-testületben a többségi kormánypárti frakció és a polgármestert támogató ellenzék éveken át képtelen volt az együttműködésre, a patthelyzetért mindkét oldal a másikat okolta. A 2012 márciusában tartott helyi népszavazás is azt jelezte, hogy nagyjából egyensúlyban vannak a Tétényit és a Fideszt támogató szimpatizánsok.

A helyzet tavaly ősszel változott meg, amikor – feltehetőleg az országos központból érkezett utasításra –a helyi Fidesz látványosan elhatárolódott a Meggyes-érától. Előbb a városi Fidesz-elnöki posztról váltották le az expolgármestert, majd létrehozták a jobboldali szervezeteket tömörítő Szövetség Esztergomért Összefogást. Az újdonsült elnök, György Róbert ígéretet tett az együttműködésre, építő, konstruktív szellemű politikai stílus meghonosítására, másrészt világossá tette: „Meggyes Tamás népszerűtlensége ráhúzódott az esztergomi Fidesz-frakcióra és a pártra, ezt belátva és ennek következményeit elfogadva Meggyes kiszáll a közéletből, és a jelenlegi frakció egyetlen tagja sem jelölteti magát újra a következő önkormányzati választáson.” Több mint háromévi nyomozás után – nem sokkal politikai parkolópályára kerülését követően – fordulatot vett Meggyes büntetőügye, akit a napokban az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított meg.

Amióta Meggyes vesszőfutása tart, látványos érdeklődést mutat a város iránt Völner Pál, a fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára, aki – átvéve Meggyes helyét – az áprilisi parlamenti választáson az esztergomi központú választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltje lesz. A kormánypártok a kommunikációjukban most igyekeznek a személyéhez kötni számos pozitív fejleményt: a közlekedés újraindulását a felújított Esztergom–Pilisvörösvár-vasútvonalon, a helyi intermodális csomópont (az egységes vasútállomás és buszpályaudvar) folyamatban lévő kialakítását, valamint a helyi buszközlekedés visszaállítását. A következő jobboldali polgármesterjelöltről még nem született döntés, György Róbert szerint csak április 6. után dolgozzák ki programjukat az önkormányzati választásokra, és akkor foglalkoznak majd a személyi kérdésekkel is. Arra a kérdésünkre, számíthatnak-e a választók arra, hogy az Összefogás szembenézzen a Meggyes-éra elhibázott döntéseivel, György Róbert azt felelte: „Most azt szeretnénk a választóknak bizonyítani, hogy a vá rosi jobboldal képes összefogni a megújulásért, valamint képes változtatni és a lehető legjobban kihasználni a kormány által nyújtott lehetőségeket a város fejlődése érdekében.”

Megkérdeztük a jobboldali Összefogás elnökét, mennyiben tartja felelősnek az önkormányzat Fidesz-frakcióját az elmúlt három év egy helyben toporgásáért. György Róbert közölte: a helyi Fidesz-szervezet új elnökeként nem tiszte és feladata, hogy városvezetési témákban felelősöket keressen, de fel tudja hívni a figyelmet olyan ügyekre, amelyekkel nem értenek egyet.

Az őszi polgármester-választás jelöltjei közül egyébként eddig hivatalosan csak a szocialista Gál Tamás jelentette be indulását, ami egyes elemzők szerint egyúttal azt is jelenti, hogy azMSZP2014-bennem számol Tétényi Évával közös jelöltként. Tétényi ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, természetesnek tartja, ha a pártok önálló jelölteket neveznek meg, rá adásul legkorábban a parlamenti voksolás után kezdődhetnek érdemi egyeztetések arról, mely szervezetek támogatására számíthat a választáson, amelyen ismét függetlenként indulna.

– A nagytakarítást elvégeztük, leraktuk a demokratikus helyi közélet alapjait, mostanra elhárultak az akadályok város a fejlődése elől. Az a kérdés, hogy ki arathatja majd le a babérokat. Mi, akik 2010 óta kőkeményen küzdünk azért, hogy Esztergom talpon maradhasson, vagy a Fidesz, amely a mostani kampány kezdetéig ott akadályozta a munkánkat, ahol csak tudta? Bízom az esztergomi polgárok bölcsességében – tette hozzá.

Április 6.

Egyelőre négy név vált ismertté az esztergomi központú választókerület jelöltjei közül. Elsőként a Meggyes Tamást váltó Völner Pál jelentkezett be a Fidesz–KDNP színeiben. A Jobbik tavaly ősszel mutatta be jelöltjét, Nunkovics Tibor egyetemi hallgatót. Az LMP Prommer Mátyást indítja. A demokratikus ellenzék csak a napokban véglegesítette, kit is küld harcba a mandátumért: az MSZP és az Együtt–PM őszi megállapodása értelmében Szilágyi László PM-es politikus indulhatott volna, ám a januári kibővített megállapodást követően a Demokratikus Koalíciónak jutott a jelölés lehetősége. A párt először Jónás Lászlót indította volna, ám őt a helyi baloldali szimpatizánsok lényegében megvétózták, mondván, Jónás korábban a MIÉP és az MDF színeiben is politizált. Ezek után a Bajóton élő egykori tűzoltó, Bagó Lajos tűnt befutónak, ám végül a DK alelnöke, Vadai Ágnes lett a hivatalos jelölt. Az előjelek alapján nem lesz könnyű legyőznie Völnert. 

Elsősorban a Suzuki miatt jelentősek a helyi adóbevételek, s ez növeli az önkormányzat mozgásterét
Elsősorban a Suzuki miatt jelentősek a helyi adóbevételek, s ez növeli az önkormányzat mozgásterét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.