Ha Orbán azt mondta: tízezer

Kapkodva írták át a Belügyminisztérium tervezetét a tiszthelyetteseknek járó tízezer forintos bérpótlékról, így nem sikerült eltüntetni a nyomokat. De a tárca közleményében a szakszervezeteket meg "egyes sajtóorgánumokat" vádolnak félreérthető állítások terjesztésével.

Kedd reggel közvetlenül „A kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat vitája előtt osztották ki az Országgyűlés gazdasági bizottságában azt a belügyi előterjesztést, amellyel a törvényhozás aprópénzre válthatja Orbán Viktor múlt heti ígéretét, jelesül azt, hogy a tiszthelyettesek és zászlósok január elsejétől havi tízezer forint bérpótlékot kapnak. A kifizetéshez módosítani kell a szolgálati törvényt, ennek az előterjesztését nyújtotta be a tárca a bizottságnak. (Az előterjesztést a rendőrség ellenőrzését ellátó honvédelmi és rendészeti bizottság nem tárgyalta.)

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő tízezer forintos bejelentésének másnapján a Belügyminisztérium szakmai egyeztetésre hívta az érdekképviseleteket. Ott egy olyan törvényjavaslat tervezetét ismertették a szakszervezeti vezetőkkel, amely – elfogadása esetén – felhatalmazza a belügyminisztert, „dönthet úgy”, hogy a már eddig is folyósított 14 ezer forintos juttatással összevont tízezer forintos pótlék (azaz a 24 ezer forintos bérpótlék) húsz százaléka „az érintettek teljesítményértékelésére figyelemmel adható”.

Az érdekképviseletek hevesen tiltakoztak, mert szerintük a kormányfő minden tiszthelyettesnek tízezer forintot ígért, és nem azt, hogy „differenciáltan kapnak valamennyi pluszpénzt”. A Belügyminisztérium nem kívánt reagálni a szakszervezetek tiltakozására, és magyarázattal sem szolgált, hogy miért írták felül a kormányfő bejelentését. Csak annyit válaszoltak lapunk írásos megkeresésére, hogy a parlament hamarosan dönt a kérdésben, és a tárca azt maradéktalanul végre fogja hajtani.

Kedden az Országgyűlés gazdasági bizottsága Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint még csak kérdezni sem hagyta e témában az MSZP-s honatyákat, a kormányoldal vita nélkül nyomta át a „kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló előterjesztést, amely számos, nem pénzügyi törvényt módosító előterjesztést is magában foglaló – idézzük az ellenzéki képviselőt – „nagyon saláta törvény”. Harangozó szerint azonban a képviselőknek helyben kiosztott tervezet egy az egyben megegyezett azzal, amelyet a szakszervezeti vezetők elé tárt a tárca.

Kedd délelőtt megkeresésünkre belügyi források tagadták Harangozó állításait, mondván, „a bizottság által elfogadott előterjesztésben egy szó sincs arról, hogy ne kaphatná meg mindenki alanyi jogon a miniszterelnök által megígért tízezer forint pluszt”. Majd délután hivatalos közleményben reagáltak: „A politikai pártok és egyes sajtóorgánumok a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek tiszthelyettesi és zászlósi állományának kiegészítő juttatásáról félreérthető állításokat terjesztenek. A valóság ezzel szemben az, hogy a tiszthelyettesi és zászlósi állománya számára a 2012-ben biztosított 14 000 forinttal együtt összesen további tízezer, tehát 24 000 forint kiegészítő juttatást fog biztosítani a kormány. Az Országgyűléshez ilyen tartalmú módosító javaslat került benyújtásra, amelyet a kormány támogat. A kiegészítő juttatást a törvény módosítása után minden jogosult feltétel nélkül megkapja.”

A törvénymódosításnak a parlament honlapján elérhető változata már valóban nem tartalmazza a „belügyminiszter dönthet úgy, hogy...” fordulatot, azonban több mint valószínű, hogy a tárca nem ezt, a szakszervezeteknek bemutatott tervezetnek a meghúzott változatát nyújtotta be. A parlament honlapján olvasható, a gazdasági bizottság által már megtárgyalt törvényjavaslat módosító indoklásában ugyanis szó szerint megtalálható az eredeti belügyi indoklás, ugyanaz, amely a szakszervezeteknek múlt pénteken átadott tervezet végén is olvasható, és amelyet állítása szerint még Harangozó is olvasott a bizottsági ülésen. Nevezetesen: „A kormány döntése alapján a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres szervek, valamint az Országgyűlési Őrség hivatásos állományának tiszthelyettesi és zászlósi rendfokozati állománycsoportba tartozó tagjait megillető juttatások mértéke 2014. január elsejétől tízezer forinttal megemelkedik. A javaslat azonban lehetőséget ad arra, hogy a fegyveres szervet irányító miniszter úgy rendelkezzen, hogy a kiegészítő juttatás 80 százaléka alanyi jogon jár, húsz százalékát pedig teljesítményértékelés alapján differenciáltan, illetményeltérítés formájában kapja meg az érintett állomány”.

Miként került ez a szövegtervezet a parlament honlapjára, a bizottság által parlamenti általános vitára alkalmasnak tartott tervezetbe, ha a tárca – mint közleményében állítja – nem is tett ilyen tartalmú előterjesztést? A törvényjavaslat indoklásában felejtett szövegrész egyértelműen bizonyítja, hogy az eredeti javaslatban igenis szerepelt az általunk hivatkozott és a szakszervezet által kifogásolt javaslat a bérpótlék egy részének teljesítményértékeléshez kötéséről, amit közleményében a BM úgy minősített, hogy „félreérthető állításokat terjesztenek”. Nyilvánvaló, hogy a kormánytöbbség az utolsó pillanatban húzta meg az előterjesztést, de figyelmetlenségből az indoklást változatlanul hagyták.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint, mivel a törvény indoklásának nincs kötő ereje, ha a parlament változatlan formában fogadja el a tervezetet, akkor a módosított szolgálati törvény nem teszi majd lehetővé, hogy a miniszterelnök által megígért tízezer forint egy részét bármilyen indokkal is elvonják. Erre a szaktárca is ráerősített, és azt közölték, a szóban forgó juttatást, azaz az immár 24 ezer forintos bérkiegészítést az érintett kör meg fogja kapni, hiánytalanul.

Tiszthelyettesek pihenőidőben: őket is megkeverték
Tiszthelyettesek pihenőidőben: őket is megkeverték
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.