Belebukott osztrák millióiba

Az MSZP kérésére felfüggesztette párttagságát és minden, a pártban betöltött tisztségét Simon Gábor elnökhelyettes, miután a Magyar Nemzetből kiderült: közel negyedmilliárd forintnyi eltitkolt vagyont parkoltat egy ausztriai bankszámlán.

Az MSZP vezetése kezdeményezte a párt illetékes testületeinek összehívását, hogy a megjelent információkkal kapcsolatban a helyzet tisztázása érdekében meghallgassa az érintettet, és azt követően haladéktanul tegye meg a szükséges lépéseket. „Jelenleg nem tudható minden kétséget kizáróan, hogy a sajtóban megjelent állításokból mi igaz. De az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság” – írta közleményében a szocialista párt.

Forrásaink szerint szinte biztosra vehető, hogy a „konzultációt” követően Simonnak végleg le kell mondania képviselői mandátumáról és a pártban viselt tisztségeiről is. Simon Gábor jelenleg az MSZP egyéni képviselőjelöltje a főváros 15. számú választókörzetében (XVIII. kerület), és befutóhelyen szerepel a közös országos listán is, de ezen pozíciókból is szinte bizonyosan távoznia kell.

Kedden hosszasan tanácskoztak a párt illetékesei, de az eset kezelését némiképpen nehezítette, hogy Mesterházy Attila pártelnök (többek között Tóbiás József frakcióigazgató és Horváth Csaba alelnök társaságában) éppen az Egyesült Államokban tartózkodik, a Jókai utcai központban pedig elméletileg épp Simon volt a „rangidős tiszt”. Ugyanakkor forrásaink megerősítették, hogy Mesterházy telefonon beszélt a politikussal, és egyértelművé tette a párt elvárásait vele szemben (vagyis, hogy a közölt adatok valódisága esetén azonnali hatállyal vonja le a személyes konzekvenciákat), a pártvezetés tagjai közül pedig Gúr Nándor alelnök és több elnökségi tag beszélt személyesen az érintettel.

A Magyar Nemzet néhány nappal ezelőtt még csak egy „ismert szocialista” politikusról és „állítólagos megtakarításokról” írt. (Ez is elég volt a Fidesz számára, hogy azonnali vizsgálatot követeljen.) Simon nevét és a pontos adatokat csak kedden hozták ki. E szerint a volt államtitkár 2008 januárjában nyitott értékpapírszámlákat, amelyeken félmillió eurót és közel kétszázezer dollárt helyezett el. Ezeket az összegeket később bankbetétekbe és értékpapírokba fektette, a számla egyenlege tavaly októberben elérte a hétszázhetvenezer eurót, ami nagyjából negyedmilliárd forintot jelent.

A Magyar Nemzet cikke szerint Simon az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott. A jobboldali napilap ehhez kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy Simon ezeket a megtakarításait nem tüntette fel egyetlen vagyonbevallásában sem, az azokban szereplő bevételi adatok alapján pedig kérdéses a közel negyedmilliárd forint forrása.

Az ügyben a parlament mentelmi bizottságának is vizsgálódnia kell. Simon idei nyilatkozatában ugyanis egy XVIII. kerületi 97 négyzetméteres és egy XII. kerületi 120 négyzetméteres társasházi lakást, valamint egy balatonszemesi üdülőt tüntetett fel, ezenkívül felerészben tulajdonosa egy soproni kiskertnek. Bevallása szerint nyolcmillió forint megtakarítása és befektetése van, kilencmillió forintja pénzintézeti számlán, valamint ötmillió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Magánszemélyeknek 12 millióval tartozik, a külföldi megtakarításokról nem adott számot.

Simon Gábor ellen jó ideje büntetőeljárás is zajlik, a legfőbb ügyész már tavaly tavasszal kikérte az Országgyűléstől a szocialista politikus mentelmi jogát. A vádhatóság szerint a képviselő még munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra, az elszámolásban viszont olyan teljesítésigazolások is szerepelnek, amelyek idején a politikus nem volt Magyarországon. Az ügyészség álláspontja szerint Simon a valótlan igazolásokkal bűnsegéd volt a háromszázezer forint értékű csalásban, az ellene folytatott nyomozás azóta is zajlik.

A politikus korábban azzal érvelt, hogy nemcsak ő, de a munkatársai is kaptak tanácsokat, ráadásul a mentelmi jog felfüggesztése előtt az ügyészség még csak tanúként sem hallgatta meg. „Egyértelműen látható szándék volt arra, hogy mint lehetséges gyanúsítottat vonjanak be az ügybe, és erre ezt a módot találták” – kommentálta akkor az ügyet Simon, hozzátéve: miután baloldali politikus, ezért „szálka a hatalom szemében”. Azóta egyébként már vádat is emeltek ellene. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: december 19-én vádat emeltek a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt kisebb kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett csalás, valamint folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása bűntett miatt Simon Gábor ellen. A szóvivő kérdésünkre elmondta, az eljárás során külföldi bankszámlákat nem vizsgáltak.

Simon egyenesen ívelő karriert futott be a szocialista pártban: a BIT egyik alapítója, majd későbbi elnökeként hamar az MSZP országos választmányában találta magát, ahol később nyolc éven át töltötte be az elnöki pozíciót. A második Gyurcsány-kormány munkaügyi államtitkáraként kormányzati tisztségbe is került, a parlamentbe a fővárosi listáról jutott be. A jelenlegi ciklusban az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának az elnöke, az MSZP legutóbbi tisztújításán pedig – miután Botka László bejelentkezett a választmány élére – nem indult újra a pártparlament vezetői posztjáért; a kongresszus viszont elnökhelyettesnek választotta.

Többször is kerestük, de Simon Gábor egyelőre elérhetetlen. A Népszabadság forrásai szerint az elnökhelyettessel kapcsolatban kiderült információkat általános megdöbbenés és csalódottság fogadta a pártban. Simont eddig egyfajta „szürke végrehajtóként” tartották számon, aki mindig „megbízhatóan unalmas” volt, ambíciója sohasem volt túlzó, de rendre találkozott a lehetőségekkel. Annak ellenére, hogy a pártmásodik embere volt, politikai súlyát, pontosabban súlytalanságát jellemezte, hogy az ellenzéki együttműködésről szóló egyeztetéseken egyszer sem volt tagja az MSZP tárgyalódelegációjának, és a párt országos listáján is csak a nyolcadik helyet kapta.

A Népszabadság megkeresésére az Együtt–PM mindössze úgy kommentálta az ügyet, hogy jelölőszervezetként az MSZP joga és felelőssége lépni az ügyben. „Ha a hírek igazak, a korszakváltás elveiben megteremtett konszenzusunk után az sem kérdéses, hogy milyen irányba. Ugyanakkor egymás szövetségeseiként nem üzengetünk a sajtón keresztül, nem kommentáljuk a hírt, tiszteletben tartjuk az MSZP jogát, hogy az ügyet kezelje” – mondták Bajnai Gordonék. A Demokratikus Koalíció is meglehetősen szűkszavú volt, Gréczy Zsolt szóvivő annyit közölt az üggyel kapcsolatban: ha igazak a Simon Gáborról szóló hírek, akkor a politikusnak távoznia kell a közéletből. Hangsúlyozták azt is, hogy a DK tiszteletben tartja az MSZP jogát arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket, és biztosak benne, hogy – amennyiben igaz a hír –, úgy Mesterházy Attila a lehető leghatározottabban fog fellépni az ügyben.

Hivatalos megkeresés?

Tavaly maga az osztrák pénzintézet adta ki a szocialista politikus számlájának egyenlegét és az azzal kapcsolatos egyéb adatokat a magyar hatóságoknak – írta az Index. Információik szerint a bankszámla akkor került a magyar hatóságok látókörébe, amikor a XVIII. kerület előző szocialista vezetése által hátrahagyott gyanús ügyletekben vizsgálódtak. Úgy tudják, a hatóságok tavaly keresték meg hivatalosan az osztrák szervet.

Ez utóbbi értesítette a pénzintézetet és Simont a megkeresés tényéről, ahogy arról is, hogy a magyarok milyen információkat kérnek. A politikusnak ezután a jogszabályok szerint két hét állt a rendelkezésére, hogy fellebbezzen. Nem tudni, hogy ezzel a lehetőséggel élt-e, de az tény, hogy ősszel a bank kiadta az akkor rendelkezésére álló adatokat. (Index)

Vagyonvizsgálati eljárást kért Liszkay

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor ügyében – közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden. Rubovszky György az MTI-nek elmondta: kedden reggel hat órakor először e-mailben, majd délelőtt tíz órakor papíralapon is megérkezett az eljárásra vonatkozó kezdeményezés. Az általa fellelhető két címre elküldte a megkeresést Simon Gábornak, hogy a törvény szerinti öt napon belül nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot. A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel: az MSZP kerületi irodáján megtagadták az átvételt, a képviselő lakcímén pedig nem vette át senki. A kézbesítést szerdán újra megkísérli – jelezte Rubovszky György, aki jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben. (Nol.hu)

Középpontban
Középpontban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.