Egy nap alatt felülírta a BM Orbán szavait

Havi tízezer forintos bérkiegészítést jelentett be a miniszterelnök a tiszthelyetteseknek, amiből másnapra már egyéb kiegészítésekkel összevont, teljesítményértékeléshez kötött, részben adható valami lett.

„Március elsejétől az év elejéig visszamenőleg havi tízezer forint bérkiegészítést kap 29 ezer tiszthelyettes” – jelentette be a Belügyminisztérium múlt heti évértékelő értekezletén Orbán Viktor miniszterelnök, elismerve azt is, hogy bizony, „sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesi bérből családos emberként alig lehet megélni”.

A kormányfő egyebek mellett azt mondta, a gazdaság teljesítménye nem tette lehetővé ebben a ciklusban a pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és kedvezményes lakásprogram bevezetését a rendvédelmi dolgozók számára. Hozzátette ugyanakkor: „Ezeket majd a választások után meg fogjuk tenni”, majd közölte, „addig is kellenek azonban olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy az államnak szüksége van a rendőrök munkájára, és megakadályozzák, hogy elhagyják a pályát”.

A tízezer forintos bérkiegészítés ez utóbbi célt szolgálná.

Pintér Sándor belügyminiszter és tárcája – vékony
Pintér Sándor belügyminiszter és tárcája – vékony

Egy napig sem örülhettek azonban az érintettek a kormányfő bejelentésének. Az évértékelő értekezletet követő napra összehívott szakszervezeti vezetői tanácskozáson a Belügyminisztérium képviselője bejelentette ugyanis: mivel a tiszthelyettesek egy ideje már egyébként is jogosultak 14 ezer forint kiegészítő juttatásra, a tárca azt, valamint a miniszterelnök által most megígért tízezer forintot összevontja, és a kifizetését teljesítményértékeléshez kívánja kötni.

A tárca képviselője szerint az összesen 24 ezer forint bérkiegészítés húsz százaléka a teljesítmény függvényében lenne adható. Akivel tehát a parancsnoka nem elégedett, a kormányfő által bejelentett tízezer forint plusz helyett csak 5200 forinttal vihetne többet haza. A szakszervezeteket egyöntetűen felháborította a tárca tervezete, mivel szerintük a miniszterelnök nem ezt ígérte az évértékelő értekezleten.

– Már a miniszterelnök által említett szám sem stimmelt – szögezte le Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. – Nem 29 ezer, hanem 35 ezer tiszthelyettes és zászlós tartozik a bérkiegészítésre jogosultak körébe a BM irányítása alá tartozó rendvédelmi szerveknél. Arra pedig a miniszterelnök még csak célzást sem tett, hogy ezt a bérpótlékot ne kaphatná meg minden tiszthelyettes és zászlós alanyi jogon. Differenciálásról szó sem volt.

Bárdos Judit emlékeztetett arra: már a múlt év végén tényként közölték a szaktárca illetékesei, hogy a végrehajtó állomány az idén hat-tízezer forint körüli bérkiegészítésre számíthat. Ez a juttatás később külön soron meg is jelent a költségvetési törvény tervezetében, majd hirtelen eltűnt. Ezek után tette meg múlt heti bejelentését a miniszterelnök. Orbán Viktor eszerint egy olyan bérkiegészítést jelentett be, amelyről már jóval korábban döntöttek, csak egy időre eldugták – egyes források szerint a Belügyminisztérium, mások szerint a kormányzat tartalékába –, hogy hirtelen mindenféle hátsó (választási) szándék nélkül előhúzhassák. Ettől még a rendőrök, a katasztrófavédők, a börtönőrök és a többiek akár még örülhetnének is a többletpénznek.

Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára szerint azonban egyes rendészeti szerveknél már tényként közölték az állománnyal, hogy március 5-én még valószínűleg a teljes összeget, azaz januárig visszamenőleg 30 ezer forintot fognak kapni, ám azt követően a bérkiegészítés is teljesítményfüggő lesz.

Ugyanezt jelezte vissza a tagsága Bárdos Juditnak is.

A szakszervezetek – hogy együtt vagy külön-külön, még nem tudni – minden bizonnyal a miniszterelnöktől kérnek magyarázatot arra, hogy akkor miként is kell érteni az ő nyilvánosan tett ígéretét, mit jelent az, amit a Belügyminisztériumban bejelentett. Az, amire a Belügyminisztérium készül, egyik érdekképviselet számára sem elfogadható. Ennek ellenére a tárca már megszövegezte a bérpótlék differenciálásához szükséges törvénymódosító javaslatot.

Pongó Géza szerint a bérkiegészítésekkel a kormányzat csak tovább torzítja a bérarányokat a rendvédelemben. A tisztek és főtisztek hat, a közalkalmazottak 12 éve nem kaptak fizetésemelést. A miniszterelnöknek abban igaza van, jegyezte meg Pongó, hogy „sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesi bérből családos emberként alig lehet megélni”. Ám az sem jó, ha túlságosan kicsi a bérkülönbség egy tiszthelyettes és egy többdiplomás, nyelveket beszélő, felelős beosztást betöltő tiszt között.

– A mostani kormánypártok még ellenzékben az egyeztetéseinken azt ígérték, 130 ezer bruttó körül indulnak majd a végrehajtó állományban a bérek. Majd 2010-ben még 30 százalékos illetményemelésről is lehetett hallani, azóta viszont semmi, csak ez a bérpótlék, ami viszont a gazdaság helyzetére vagy ehhez hasonló hivatkozással bármikor, egyetlen tollvonással visszavonható – mondta Pongó Géza.

Érdeklődésünkre a Belügyminisztérium sajtóosztálya szűkszavú közleménnyel válaszolt. E szerint a tárca a parlament döntésének megfelelően rendezi majd a kérdést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.