Tüdőtranszplantáció: Bécs helyett itthon végeznék a műtéteket

Saját klinikát kaphat a tüdőtranszplantáció a Semmelweis Egyetem (SE) tervei szerint. A legújabb itthon végzett csúcsműtétért több klinika és országos intézmény is versenyzett, most azonban egy új koncepció látszik felülkerekedni.

Két telephelyen, az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti tanszékén és a Kútvölgyi Klinikai Tömbben végeznék a tüdőátültetéseket. A beavatkozások szívsebészeti szakmai hátterét pedig a Városmajori Ér- és Szívgyógyászati Klinika biztosítaná. Lapunk úgy tudja: a műtéti teamet is ezen klinikák szakembereiből állítják majd össze. A hazai egészségügyi intézmények 24 éve készülnek a tüdőtranszplantációra. A feladatra 14 évvel ezelőtt még az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet (OKTPI) jelölte ki a kormányzat.

Az intézet hiába küldte munkatársait Torontóba, Bécsbe, hogy megtanulják a műtéti technikát, mert a különböző kormányok struktúraátalakító terveibe ez a fejlesztés nem került bele. Olyannyira nem, hogy a transzplantációs sebészeti eljárásokban a külföldi tapasztalatokat megszerző, az ilyen műtéti eljárásokban rutinossá váló orvosok is átszerződtek az Országos Onkológiai Intézetbe, ahol kormányzati ígéret nélkül is létrehoztak egy ilyen mellkassebészeti tanszéket.

A feladathoz egy új épületet is kerítettek az onkológiai intézet területén, sebészeik pedig továbbra is szorgalmasan jártak Bécsbe operálni. A tüdőtranszplantációért a már meglévő szívmotoros műtéti lehetősége okán versenyzett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászti Klinikája, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb is. A január közepén megjelent jogszabály megjelölte a Semmelweis Egyetemet mint a tüdőtranszplantáció elvégzésére kijelölt intézményt és húszmillió forintban meghatározta az egy-egy beavatkozásra költhető egészségbiztosítási finanszírozási összeget is. (A Bécsben végzett beavatkozáskért 26 millió forintot fizet a hazai egészségbiztosító.)

Évente várhatóan 20-40 ilyen operációra nyílik lehetőség Magyarországon. A Népszabadság úgy tudja: a projekt indulásához még több százmillió forint hiányzik, egyelőre nincs pénz a műszerek beszerzésére, illetve arra, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb épülete alkalmassá váljon a feladatra. Lapunk érdeklődésére Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora megerősítette: a tüdőtranszplantációs klinika megvalósítását az általános orvostudományi kar két telephelyes – Semmelweis Egyetem, Kútvölgyi Tömb és Országos Onkológiai Intézet, mellkassebészeti tanszék – modell kialakításával képzeli.

Az egyetemi szenátus hamarosan dönt, hogy megkezdődhet-e az engedélyezési eljárás. Mint azt a rektor a kérdéseinkre adott írásos válaszából kiderül: az onkológiai intézet területén lévő mellkassebészeti tanszék és a Kútvölgyi közös klinikává alakításának a kezdetén vannak. Hozzátette: a tervezett megoldás nem példa nélküli, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája is az intézmény területén kívül, a Szent János Kórházban van.

Hazahoznák Bécsből a tüdőátültetéseket
An assistant doctor arrives with a human lung in an 'Organ Care System' for a lung transplantation at the Hannover Medical School March 20, 2012. REUTERS/Morris Mac Matzen (GERMANY - Tags: HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.