Gyurcsány Ferenc: Nem veszek vissza a tempóból

Az Összefogást alkotó pártok programjaiban, a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben nincsen olyan vita, ami túlfeszítene egy lehetséges, későbbi kormánykoalíciót – nyilatkozta lapunknak Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke elmondta, Mesterházy Attila azt kérte tőle, hogy a kampányban legyen olyan aktív, amennyire tud, ő nem vesz vissza a tempóból, csak azért, mert nem önállóan méretődnek meg.

Hogyan érezte magát egy szocialista nagygyűlésen, ahol nem ön, hanem Mesterházy Attila volt a főszereplő?

Jól. Ma Magyarországon két olyan párt van, amely ilyen típusú rendezvényre képes, amelynek politikai kultúrájában ennek kellő hagyománya van: ez az MSZP és a Fidesz. Szerintem imponáló, erőt sugárzó nagygyűlés volt. Küldtem is Attilának egy rövid SMS-t utána, amelyben azt írtam: teljesen rendben volt az egész, és adható rá egy ötös alá.

Lendvai Ildikó volt pártelnök korábban azért szorgalmazta a teljes körű összefogást, mert szerinte nem volt meg a kellő katarzis az MSZP és az Együtt–PM szövetségkötése után. Úgy érzi, a DK és a Liberálisok behúzásával ez a katarzis megvan?

Jól fogalmazott ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt, amikor azt mondta: újra megteremtődött a győzelem esélye, és ennek értelmében a következő hetek a remény hetei lehetnek. Folyamatosan járom a településeket, és azt tapasztalom, hogy a kormányváltást akaró demokraták támogatják az összefogást. Az elmúlt hetek történései érezhetően megmozdították az embereket.

Az jól látható és hallható a Fidesz kommunikációjában, hogy elsősorban önre tüzelnek, „Gyurcsány-koalícióról” beszélnek. Mi az ön szerepe, feladata a kampányban? Önjáróan felszántja az országot, ahogyan beszélgetésünk idején is teszi, vagy háttérbe húzódik, hogy elvonja a kormánypárti tüzet?

Teljesen természetes, hogy a közös lista közös kampányt is jelent, amely során egyeztetjük, hogy melyikünk mit és hogyan csinál. Ebben az egyeztetésben a vezető szerep a miniszterelnök-jelölté. Beszéltem erről Mesterházy Attilával, aki azt kérte: legyek olyan aktív, amennyire tudok. Így fogok tenni. Ahogy ígértem, nem veszek vissza a tempóból, csak azért, mert nem önállóan méretődünk meg.

A vs.hu-nak adott legutóbbi interjújában azt mondta: április 6-ig biztos beáll Mesterházy mögé, utána viszont egyenrangú partnerek lesznek. „Ha győzünk, én nem leszek kormánytag, és frakcióvezető sem. Ezzel támogatom a miniszterelnököt” – fogalmazott. Miután közös listán indulnak, így az Összefogást alkotó pártok egyéni támogatottsága most érdemben nem derülhet ki. Milyen pozícióból fog így tárgyalni az esetleges koalíciós egyeztetéseken?

Nem tudom ezt most megmondani. Bevallom, a Demokratikus Koalícióban őrült nagy nyomakodást azért, hogy valaki miniszter vagy államtitkár legyen, nem látok. El nem tudom képzelni, hogy összevesszünk egyik vagy másik kormányzati pozíción. Hiszen ez a kérdés nincs Magyarország húsz legfontosabb ügye között. Nekünk az a fontos, hogy az a centrista, polgári politika, amit képviselünk, része legyen a kormány programjának, és legalább részben érvényre is jusson. Ehhez képest harmadlagos, hogy valakiből a DK oldaláról lesz-e kormánytag vagy sem.

Egy koalíciós Mesterházy-kormányban, amelyben a DK is nyilván érdemi szerephez jut: mi az, amiből semmiképp sem akarnak engedni?

Az elmúlt három hétben újra összeolvastuk a három párt programját. Úgy látjuk, hogy a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben nincsen olyan vita, ami túlfeszítene egy lehetséges, későbbi kormánykoalíciót. Az a különbség, hogy például a magasabb jövedelműeknél milyen szintnél kell bevezetni a második adókulcsot, természetesen nem jelentéktelen vita, de adott esetben könnyen végigtárgyalható. Vagy az a vita, hogy az ötven-százmillió forint feletti vagyonok esetében lehet-e értelmes módon a vagyonadóról beszélni, szintén nem feloldhatatlan. Én vezettem már olyan kormányt, amelyben a nagyobbik partner olykor türelmetlenül viselte, hogy a kisebbik fél túlzottan ragaszkodik valamihez. Éppen ezért türelmet és nagyvonalúságot javaslok hasonló szituációban.

Tudhatóan az EP-választáson külön indulnak majd, nem lesz teljes körű összefogás. Érdemi EP-kampányra készülnek, és 2-3 mandátumra számítanak; a május végi voksolás pedig ily módon jó mércéje lesz a DK önálló támogatottságának is. Az őszi önkormányzati választásokon is külön utakra készül a Demokratikus Koalíció?

Ha rajtam múlik, akkor érdemi, országos együttműködés lesz. Ha Budapesten főpolgármestert szeretnénk és azt, hogy többségben legyünk a testületekben és kerületekben, akkor együtt kell működni. Ha a vidéki településeken nem azt szeretnénk, hogy baloldali, szabadelvű, centrista jelöltek egymást öljék, akkor meg kell állapodni. Viszont most előbb az országgyűlési, majd az EP-választással kell foglalkoznunk, erről a kérdésről a májusi voksolás után kell tárgyalnunk. Az átfogó, országos együttműködés most sem rajtunk fog múlni: egy tisztességes, arányos megállapodásban mindenképpen partnerek leszünk.

Adódik akkor a kérdés: az MSZP által máris megjelölt főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba mögött a DK kész felsorakozni?

Ezt az MSZP még nem kérte tőlünk, és még mi sem foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Az biztos, hogy nem lehet településenként külön-külön megállapodni. A mostani összefogás is azt mutatja, hogy csak átfogó, országos együttműködés teremthet mindenki számára elfogadható és vállalható keretet. Mi nyitottak vagyunk egy ilyen megállapodásra.

 

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.