„Ne egymást tessenek piszkálni!”

A református egyházi bíróság idézése személyes megjelenésre szólt, ifjabb Hegedűs Loránt azonban nem ment el a tárgyalásra. Így kívánta demonstrálni, hogy szerinte koncepciós eljárás folyik ellene. A tét az, hogy megfosztják-e lelkészi hivatalától. A bíróság elnapolta a döntést.

Ifjabb Hegedűs Loránt tavaly novemberben jobbikos politikusok társaságában avatta fel a Hazatérés Temploma előterében Horthy Miklós mellszobrát – ellentüntetők hangos tiltakozásától kísérve. Bogárdi Szabó István református püspök megütközését fejezte ki, amiért „egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek”. A püspök eljárást kezdeményezett a történtek kivizsgálására.

Az ügyész szerepét betöltő Horváth György jogtanácsos a lehető legsúlyosabb fegyelmi büntetés kiszabását kérte: ez palástvesztést, a lelkészi tevékenységtől való eltiltást jelent. A Kálvin téri esperesi hivatalban az egyházi bírósági tárgyalás annak megvitatásával kezdődött, hogy egyáltalán lehet-e tárgyalást tartani: Nemes Árpád, a lelkész ügyvédje elfogultsági indítványt nyújtott be ugyanis. A bíróság és az érintett egyházmegye elnöksége zárt ajtók mögött, két külön szobában egyeztetett. Aztán úgy határozott, hogy az eljárás folytatásának nincs akadálya.

Bár ifjabb Hegedűs személyesen nem jelent meg, így is kemény próbatétel elé állította a bíróságot: nagy terjedelmű, minden szempontból kimerítő beadványban terjesztette elő védekezését. Tóth Irén, a bíróság elnöke hosszan, nagyon hosszan olvasta a szöveget (közben vizet is hoztak számára), de sehogyan sem jutott a végére. Amikor kezdett berekedni, egyik bírótársa folytatta az olvasást. Majd negyedóra múlva ismét Tóth Irén következett. Általános megkönnyebbülésre újabb húsz perc elteltével nagy nehezen sikerült befejezni a lelkész védekezésének ismertetését.

A református rendelkezések tiltják, hogy templomban és egyházi ingatlanban pártpolitikai célokat szolgáló eseményt rendezzenek. Beadványában ifjabb Hegedűs Loránt tagadta, hogy a Horthy-szobor avatása ilyen rendezvény lett volna. Igaz, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő is felszólalt az avatáson, de ő nem pártjáról beszélt, hanem a „református hithős kormányzó” életútját méltatta. (A szobor létrehozását egyébiránt a Jobbik pártalapítványa támogatta.) A lelkész visszautasította az antiszemitizmus vádját, a Horthy ellen tüntetőket ugyanakkor keresetlen szavakkal illette. Ahogyan a palástvesztést kezdeményező Horváth Györgyöt is, akinek némelyik állítását például „szemenszedett hazugságnak” minősítette. Ifjabb Hegedűs szerint a jogtanácsos „lelki aberrációját” akarja kiélni vele szemben. Horváth György jogtanácsos és Nemes Árpád ügyvéd időnként szócsatába bonyolódott, főleg utóbbi érezte szükségét annak, hogy sértő megjegyzéseket tegyen a másikra. Tóth Irén bíró kényszeredetten szólt oda a vitatkozóknak: „Ne egymást tessenek piszkálni!”

A lelkész védője bizonyítási indítvány keretében javasolta, hogy tanúkat is hallgassanak meg az ügyben. A bíróság helyt adott a kérelemnek. A döntést elhalasztották, a következő tárgyalás február 20-án lesz. Az egyházi bíróság többek között azt a rendőrt is szeretné meghallgatni, aki a Szabadság téri szoboravatáskor a helyszíni biztosítás vezetője volt.

 

Ifjabb Hegedűs Lórántot palástvesztés fenyegeti
Ifjabb Hegedűs Lórántot palástvesztés fenyegeti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.