Ha eltűnik a cég, a dolgozóit kisemmizhetik?

Nem tudja az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. csaknem száz alkalmazottja, hogy ki a munkáltatója, és a tavaly december első napjaiban váratlanul leállított üzem újraindul-e február 3-án – derült ki egyebek mellett a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) székházában keddre összehívott munkásgyűlésen.

Sok jóra nem számítanak, mert hétfő este néhány embert a közvetlen felettese arról értesített, hogy szerda reggel menjen be a gyárba, és felügyelje a gépek leszerelését.

Ebből a legtöbben arra következtetnek, hogy a hetvenesztendős múltra visszatekintő, korábban Egyesült Vegyiművek néven működő – a többi között az Ultra tisztítószercsaládról és a WU2 samponról ismert –, egykor három telephelyen nyolcezer embernek munkát adó vállalat a végnapjait éli. A HVG egy tavaly decemberi cikkében különben már jelezte, hogy a korábban cseh kézben levő, majd egy volt magyar reklámügynökség tulajdonába került cég – amelynek egy ideig ügyvezetője volt Fabriczki András, az MSZP egykori pártpénztárnoka is –, jókora veszteséget halmozott fel. A vállalkozás tulajdonosainak és ügyvezetőinek egyszerűen nyomuk veszett – jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón Székely Tamás VDSZ-elnök. A szakszervezeti vezető elmondta: miután értesültek a rendkívüli helyzetről, megpróbálták felvenni a kapcsolatot a társaság vezetőjével. Ő a cégkivonat szerint januártól Puskás Ferenc, ám az érdekvédő azt állítja, semmit sem tudni róla, mert nem kívánt személyesen egyeztetni a munkavállalók képviselőivel. Tegnap reggel csak a cég jogi képviselőjével találkoztak, aki semmilyen érdemi információval nem szolgált. Mint kiderült, a cégbírósági adatok szerint az EVM székhelye is megváltozott, de olyan címre jegyeztették be, ahol a termelés folytatására alkalmas ingatlan az elnök szerint nincs.

Az alkalmazottak tehát változatlanul tanácstalanok, és fogalmuk sincs róla, kifizetik-e a januári állásidőre járó, az átlagkereset hetven százalékát kitevő bérüket, s február elején menjenek-e dolgozni. De az ügyvéddel folytatott megbeszélésen még arra sem kaptak választ, hogy a dolgozók megkapják-e határidőre az adóigazolást. Ez azért kérdéses, mert az EVM jelentős tartozása miatt a cég könyvelését végző vállalkozás is felmondta a szerződést. Munkáltató hiányában pedig még az sincs könnyű helyzetben, aki esetleg találna magának másik állást, hiszen nincs kinél felmondani, és a korábbi munkaviszony megszűnését igazoló dokumentumok nélkül nemigen lehet elhelyezkedni.

A VDSZ elnöke szerint most csak egy biztos: február 3-án mindenki jelenjék meg a munkahelyén, mert aki ezt nem teszi meg, okot ad a rendkívüli felmondásra, és akkor biztosan egyetlen fillért sem kap. Bár egyébként is ez lehet a helyzet, mert a veszteséges cégnek tartaléka nincs, tartozik viszont sok százmillióval a beszállítóknak, és ha a berendezéseket is leszerelik, pénzzé tehető vagyon sem marad, mert az ingatlan egy vagyonkezelő tulajdona. A szakszervezet ezért felszólította a munkaadó képviselőjét, hogy a gépeket ne szállítsák el, de hiába.

Az EVM egyik dolgozójától – akivel csak telefonon tudtunk beszélni, mert az üzem területére nem jutottunk be – megtudtuk: többek között ő felügyeli a berendezések leszerelését, amit egy külső cég emberei végeznek el. Arról fogalma sincs, mi lesz a gépek sorsa, azt viszont biztosnak tartja, hogy gépek hiányában aligha indulhat újra a termelés. Más források szerint erre azért sincs remény, mert korábban már kamionszám vitték el a gyártáshoz szükséges alap- és csomagolóanyagokat.

Tegnap délután Székelyt beengedték a gyárba, és maga is meggyőződhetett róla, hogy akkorra teljes gyártósorokat vittek el. Látta, hogy a telephelyre érkezett az EVM stratégiai tanácsadója, a Dumaszínházból ismert Szupkay Viktor, de nem tudott vele beszélni, mert messze elkerülte a szakszervezeti vezetőket. Szupkayt sikerült elérnünk, de ő cáfolta, hogy szándékosan kerülte volna el az érdekvédőkkel való találkozást, a vállalkozás ügyeit illetően azonban – felhatalmazás hiányában – érdemben nem nyilatkozott.

Az egész ügy azért is igen különös – tette hozzá Székely –, mert az EVM-et tavaly ősszel csúcsra járatták, és még kölcsönzött munkaerőt is foglalkoztattak. A vállalat egyik dolgozója ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: novemberben egy ideig három műszakban dolgoztak, és úgy tudták, hogy a következő hónapban is két műszakban folyik majd a termelés. Egyik napról a másikra azonban arról tájékoztatták őket, hogy december elején leáll a gyártás, és január végéig nem is kell bemenniük dolgozni. A VDSZ-elnök információja szerint a nagyjából kétmilliárd forintos értéket képviselő készterméket közben sietve kiszállították.

Székely elzárkózott attól, hogy a cég eljárását minősítse, csak emlékeztetett rá: volt már példa arra, hogy egy vállalkozás egyszerűen eltűnt, és annak tragikus következménye lett, mert egy alkalmazott öngyilkos lett. Most mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt elkerüljék. Ezért sztrájkbizottságot alakítottak, amire azért volt szükség, hogy bírósághoz fordulhassanak, mert az EVM nem hajlandó az egyeztetésre. Rendőrségi feljelentést is tettek, mert a vállalkozás az elnök szerint tavaly ősz óta nem fizette meg a munkavállalók utáni közterheket, de még a munkabérből levonandó tartásdíjat, illetve a szakszervezeti tagdíjat sem utalta át a jogosultaknak. A VDSZ-elnök úgy tudja, feljelentésüket az adóhatósághoz tették át. Ezt sajnálatosnak tartja, mert a cég még megmaradt vagyonát is kimenthetik, mire az arra illetékes hatóságok intézkednének. 

2 MILLIÁRD

AZ EVM csaknem száz alkalmazottja novemberben még három műszakban dolgozott, decemberben leállt a gyár, a szakszervezeti vezető szerint a kétmilliárd forint értékű termékeket elszállították.

 

Az EVM telephelye
Az EVM telephelye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.