Újrakezdett Burka-per

–Ha egy büntetőügyben már megszületett a jogerős ítélet, akkor ugyanabban az ügyben csak abban az esetben indulhat újra a nyomozás, ha a perújítási eljárást a bíróság jóváhagyta.

Fordított eset elvileg nem lehetséges, vagyis a hatóság addig nem nyomozhat, míg a perújítási eljárás hivatalosan meg nem kezdődik. Ám ha a hatóságok perújítási céllal mégis nyomozni kezdenek bírósági felhatalmazás nélkül, akkor az így szerzett bizonyítékokat jogellenesnek kell tekinteni – így foglalható össze Győrffy István és Zeke László ügyvéd álláspontja a most újrakezdett Burka-perben. A Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán élő id. Burka Ferenc és fia, ifj. Burka Ferenc azzal vonult be a magyar jogtörténetbe, hogy a valaha megítélt legnagyobb összegű állami kártalanítást kapták börtönéveikért. A roma származású férfiakat tizenöt évvel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy kocsmázás után megöltek és kiraboltak egy férfit. A megyei bíróság az apát tizenhárom, a fiát pedig tizenöt év fegyházra ítélte 2002-ben, a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla azonban „felülbírálatra alkalmatlannak és megalapozatlannak” találta az ítéletet, s új eljárásra kötelezte a bíróságot. Végül a két férfit 2005-ben bizonyítottság hiányában felmentették, hat év után kiszabadultak, majd Zeke László debreceni ügyvéd segítségével az állam ellen kártalanítási pert indítottak, amelyet meg is nyertek: az apa húsz-, a fia pedig huszonötmillió forintot kapott.

Tavaly ügyük meglepő fordulatot vett: az ügyészség bejelentette, hogy perdöntő szóbeli és tárgyi bizonyítékok merültek fel Burkáék bűnösségét illetően. Előkerült egy rozsdás tévéantenna, amely állítólag a meggyilkolt férfi tulajdona volt. A perújítás első tárgyalását kedden tartották a Debreceni Törvényszéken, ahol megjelent a ma 57 éves Burka Ferenc és 37 éves fia is. Egyikük sem tett vallomást, de id. Burka Ferenc a szünetben érdeklődésünkre azt mondta: nem érti, hogy miért indult újra az eljárás, mert nem ők követték el a gyilkosságot. Megtudtuk tőle, hogy a kártalanítás összegét fölélték: részint kifizették belőle azt a tartozást, amelyet a család halmozott föl, míg ők börtönben voltak, a többi pénz szimpla megélhetésre kellett, mert a gyilkosság gyanúja miatt nem kaptak munkát.

Apa és fia a bíróság előtt
Apa és fia a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.