Vizsgálat indul a Magyar Orvosi Kamara ellen

Vizsgálat indul a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK) a gazdálkodási problémák miatt, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca rövid közleménye szerint az orvosi kamara felügyelőbizottsága kérelemmel fordult a tárcához a kamara gazdálkodásában és működésében vélt problémák kivizsgálására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erről részletes tájékoztatást küldött az Állami Számvevőszéknek és a Miniszterelnökségnek, amelyben jelzi, hogy indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását.

Mint arról beszámoltunk, a MOK felügyelőbizottsága (fb) működési és gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel a köztestület működésével kapcsolatban. Az fb összegző jelentéséből kiderül, a kamara vezetői rosszul gazdálkodnak a befizetett tagdíjakkal, és megkérdőjelezhető módon kezelik az adatvédelmi törvényt is. Ez utóbbit az adatvédelmi hatóság is bizonyítottnak ítélte.

A MOK vezetői a befizetett tagdíjakból egyebek mellett életbiztosítást kötöttek az orvosokra, és egyidejűleg az érintettek tudta és engedélye nélkül átadták személyes adataikat a biztosítótársaságnak, amely a szerződéseit egy külföldi, mannheimi szerveren tárolja. Az adatvédelmi hatóság állásfoglalása szerint a MOK a csoportos élet- és balestbiztosítások kötésekor megsértette az érintettek személyes adatok védelmével kapcsolatos jogait – erről Bánki Magdolna, az fb elnöke a köztelevízió hétfő reggeli hírműsorában beszélt. Hozzátette: a hivatal felszólította a MOK-ot, hogy vegye fel a kapcsolatot az érintettekkel, és szerezze be személyes hozzájárulásukat. Az fb elnöke szerint az orvosok a történtek miatt bírósághoz fordulhatnak.

Éger István, a kamara elnöke az adatvédelmi hatóság észrevételeit a MedicalOnline című szakmai lapnak kommentálta. Mint mondta: „Nem hiszi, hogy hibát követtek volna el azzal, hogy több mint 40 ezer embernek biztosítási szolgáltatása van olyan áron, amit csak annak többszöröséért kaphattak volna meg. Ezt az eltelt három év bőven visszaigazolta – mondta, azt is jelezve, sokaknak segítettek ezzel. Éger István állítja: mindeddig nem vettek kézhez az adatvédelmi hatóságtól olyan kifogást, amelyről a felügyelőbizottság elnöke beszámolt. Ha azonban bármilyen hibát találnak, azt természetesen korrigálják majd. Mindez kifogástalanul működik három éve, közmegelégedésre – mondta Éger István, aki kikéri magának azt az állítást, hogy akár egyetlen fillér eltűnt volna.

Éger István szerint egyszer sem fordult elő, hogy a felügyelőbizottság elnöke együttműködési szándékról tett volna tanúbizonyságot, kérte volna, hogy beszéljék meg, ami a „tudomására jutott”. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.