Közjáték a Páva utcában

Közjáték zavarta meg a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott rendezvényt a Páva utcában: a „programon kívül” felszólaló krétakörös Gulyás Márton arra kérte Rétvári Bence államtitkárt, a kormány ne állítsa fel a Szabadság téri német megszállási emlékművet.

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét, azt a napot, amikor a szovjet csapatok 1945-ben felszabadították az auschwitz-birkenaui haláltábort.

A Páva utcai holokauszt emlékközpontban – többek között Boross Péter, Lomnici Zoltán és Schmidt Mária jelenlétében – felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök emléknapi üzenetét. A kormányfő kitért rá, hogy a Páva utcai rendezvény is része annak az eseménysorozatnak, amelynek célja elsősorban a „múltunkkal való szembenézés, megértés és megbékélés”.

Emlékezés és emlékezet nélkül nem létezhet sem család, sem közösség, sem nemzet. A holokauszt az egész emberiség ellen elkövetett rémtettek sorozata, éppen ezért az egész emberiség tragédiája, ahogyan a magyar holokauszt sem tekinthető másnak, mint az egész magyar nemzet tragédiájának – hangsúlyozta levelében a miniszterelnök.

A kormány képviseletében Rétvári Bence mondott beszédet. A KDNP-s államtitkár közölte: lehet, hogy az auschwitzi haláltábor több száz kilométerre van Magyarországtól, de ugyanúgy a magyar történelem része, mint a körülöttünk elterülő négyzetkilométerek. Nagyon sok honfitársunk kollaborált a náci ideológiával, maga is nyilasnak szegődött. Az állam ebben az időszakban nem tudta megvédeni polgárait. Valóban felelőssége kell legyen az államnak, hisz rémtetteket a holokauszt idején a magyar állam nevében követtek el – jelentette ki Rétvári.

A kormányellenes demonstrációkról is ismert Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője „programon kívül”, a közönség soraiból váratlanul előlépve szólalt fel. Felidézte, hogy neves történészek is tiltakoztak a Szabadság térre tervezett szobor ellen. Gulyás arra kérte az államtitkárt, ha a kormány komolyan gondolja, hogy – mint Rétvári is mondta – a magyar államot felelősség terheli a holokausztért, akkor ennek megfelelően cselekedjen, és ne hozza létre a német megszállási emlékművet.

Rétvári azzal érvelt, hogy a kettő nem zárja ki egymást. A Szabadság téri szobor – jegyezte meg – az 1944. március 19-e utáni áldozatoknak állít emléket.

Az egybegyűltek egyik része megtapsolta Gulyás Mártont. Másik része viszont a rendezvény levezető elnökével értett egyet, aki úgy vélte, méltatlan az áldozatok emlékéhez, hogy Gulyás behozta a „napi politikát”.

Gulyás Márton elhagyta a termet. Távoztában kérdésünkre elmondta: egyetlen szervezetet sem képviselt, magánemberként fejtette ki véleményét. (Gulyás tavaly tavasszal többedmagával hasonló módon tiltakozott a Magyar Fesztivál Balett új előadásának bemutatóján, azt követelve Markó Ivántól, adjon számot a kormánytól kapott 130 millió forintról.)

Odakint az utcán Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Józsefvárosban épülő Sorsok Háza vezetője megszólította Gulyást, és felrótta neki, hogy megzavarta a rendezvényt. A főigazgató így kezdte: „Szégyellje magát!”. Schmidt Mária több történészt név szerint is keményen bírált azok közül, akik az emlékmű elleni tiltakozást aláírták. Kérdésünkre azonban jelezte: nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne, kikről van szó, hisz ő most magánbeszélgetést folytat. A pár percig tartó vitának akkor szakadt vége, amikor egy fotós is feltűnt a színen.

A Páva utcai rendezvény amúgy tudományos emléküléssel folytatódott. Eredetileg Szakály Sándor, a kormány által létrehozott Veritas Történetkutató Intézet nemrég kinevezett főigazgatója is előadást tartott volna. Miután azonban egyik kijelentése nagy felháborodást váltott ki (Szakály idegenrendészeti eljárásnak minősítette a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálást, majd ezért elnézést kért), jobbnak látta, ha inkább távol marad az eseménytől.

Az emléknapot az is beárnyékolta, hogy Randolph L. Braham vasárnap nyílt levélben bejelentette: visszaküldi a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, a Schmitt Pál államelnök által aláírt oklevéllel együtt. A nemzetközi hírű holokausztkutató így tiltakozik az elmúlt néhány év „történelemhamisító kampánya” ellen, amelynek szerinte a Horthy-korszak tisztára mosása a célja.

Az utolsó csepp a professzor számára is az volt, hogy a kormány német megszállási emlékművet fog állítani a Szabadság téren. Randolph L. Braham a továbbiakban nem kíván névadója lenni a Páva utcai intézményben működő könyvtárnak és digitális adatbázisnak, neve eltávolítását kérte.

Szita Szabolcs történész, az emlékközpont vezetője lapunknak elmondta, hogy fájdalommal, de eleget tesznek a kérésének. Szita erről levélben tájékoztatta a professzort, akit egyúttal arra kért, a jövőben is jóindulattal viseltessen a Páva utcai központ iránt, segítse annak munkáját. Szita Szabolcs elmondása szerint Randolph L. Braham válaszában erre ígéretet tett.

Gulyás Márton aktivista és Rétvári Bence államtitkár
Gulyás Márton aktivista és Rétvári Bence államtitkár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.