Kormányváltáskor is marad a rezsicsökkentés

Az Összefogás választási győzelme esetén az új kormány visszaállítja a felsőoktatás ingyenességét, a közoktatásban pedig a tankötelezettség korábbi korhatárát. Az első százötven nap feladatainak egyike lesz a vitatott trafikkoncessziók és földpályázatok jogállami felülvizsgálata és adott esetben újraosztása is – nyilatkozta lapunknak Tóbiás József. Az MSZP parlamenti frakciójának igazgatója közölte: a következő kormány is meg fogja őrizni a rezsicsökkentést azzal, hogy hosszú távon fenntartható és igazságosabb pályára helyezi. Azon lesznek, hogy azok részesüljenek belőle jobban, akik arra igazán rászorulnak.

Tizenháromezer ember előtt tartottak politikai nagygyűlést a hét végén. Nem érzi kudarcnak, hogy a másnapi sajtó nem az Összefogás üzeneteiről, hanem elsősorban arról írt: a hallgatóság egy tagja – Mesterházy Attila vélt egyetértésével – kötelet kínált a felcsúti polgármesternek? Miközben az MSZP elnöke közölte, a börtönre vonatkozó bekiabálásra reagált.

Legyen egyértelmű, én magam ott voltam, tudom, hogy mi hangzott el: Mesterházy Attila nem a „köteles” bekiabálásra reagált, nem ígért senkinek ilyet. Aki ezt állítja, tudatosan ferdít. Az MSZP elnöke jogállamot ígért, jogállami igazságszolgáltatást és a törvénytelenségek törvények általi kivizsgálását. Nem többet és nem mást.

Mesterházy Attila beszédében azt is mondta, hogy az Orbán-kormányt sem az LMP, sem a Jobbik nem képes leváltani, ezért kell az Összefogásra szavazniuk a változást akaróknak. A többség megszerzéséhez azonban még több százezer bizonytalan megnyerése is szükséges. Erre alkalmas ez az Összefogás?

Az Összefogás egy eszköz, nem pedig a cél. Eszköz arra, hogy a jelenlegi választójogi törvény értelmében minden körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt szálljon versenybe. A cél egy biztonságos, esélyteremtő Magyarország. Ennek elérése az, amihez eszközül választottuk az összefogást. Azt látjuk, hogy a társadalmi esélyegyenlőtlenségek az elmúlt négy évben csak mélyültek, a politikai vezetés érdemi kontroll nélküli, nőtt a jövedelmi különbség a felső és az alsó társadalmi tized között. A ’89-es rendszerváltás vágya egy szabadabb, igazságosabb, európaibb ország iránt továbbra is megvan. Ezt kell újrateremtenie a Mesterházy Attila vezette kormánynak, és hiszem, hogy ebben bírni is fogja a szükséges többség támogatását.

A nagygyűlésen elhangzott beszédekben kevés konkrétum volt, egyedül a gyermekéhezés egy éven belüli teljes megszüntetése volt hangsúlyos. Kormányváltás esetén melyek lennének az önök első lépései?

Ez egy országértékelő, és nem programadó rendezvény volt, amely ugyanakkor számos ponton kijelölte a közös teendőinket. 2014 áprilisát követően egy erősebb, a társadalmi részvételben megerősített, biztonságosabb demokráciát kell építenünk. Az első lépéssor biztosan a szociális és oktatási terület rendbetételéről szól majd. Valóban felszámoljuk majd a gyermekéhezést, de érdemi lépéseket teszünk majd az oktatás területén is: az újonnan belépő hallgatók immár az ingyenes felsőoktatási rendszer részesei lehetnek szeptembertől, a közoktatásban pedig többek között visszaállítjuk a tankötelezettség korábbi korhatárát. Bizonyosan lesznek azonnali lépések az adórendszerben is, mert hiszünk abban, hogy a társadalmi esélykülönbségeket csak bizonyos módosításokkal lehet csökkenteni. Az első lépések között csökkenteni fogjuk például az alapvető élelmiszerek adóterhét. Újra kell tárgyalni a devizahitelesek problémáját, ezt állami szerepvállalással és a bankokkal való együttműködésben lehet csak érdemben megoldani. El kell indítani az alkotmányozáshoz kötődő első lépéseket, az átmeneti megoldások azonnali meghozatalával párhuzamosan széles körű társadalmi részvétel mellett kell megalkotni az ország új alkotmányát. De az első százötven nap feladatainak egyike lesz a vitatott trafikkoncessziók és földpályázatok jogállami felülvizsgálata és adott esetben újraosztása is.

Csupa olyan lépést fogalmazott meg, amely szembemegy az eddigi kormányzat döntéseivel: újranyit, felülír, visszavesz. Ha mindent felborítanak, az inkább kaotikusnak tűnik, mintsem – ahogy önök hirdetik – biztonságosnak és kiszámíthatónak.

Az a jó politika, amely nem zűrzavart, hanem biztonságot nyújt. Szó sincs arról, hogy mindent felborítanánk. Ami a társadalom biztonságát, esélyeit segíti, azt a következő kormány is meg fogja őrizni. A mi szándékunk, hogy ezeket a lépéseket is igazságosabbá és fenntarthatóvá tegyük. Hiszen ez az ország és az emberek érdeke is. A nők negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását például teljességgel helyesnek tartjuk. De ugyanez a helyzet a Fidesz legfontosabb kampányüzenetével, a rezsicsökkentéssel is. Ezzel kapcsolatban sok hazugság hangzik el kormányoldalról. Legyen világos: a rezsicsökkentés maradni fog. Sőt, ha úgy tetszik, valójában a Mesterházy-kormány fogja megvédeni a rezsicsökkentést azzal, hogy hosszú távon fenntartható és igazságosabb pályára helyezi. Azon leszünk, hogy azok részesüljenek belőle jobban, akik arra igazán rászorulnak.

Sokadik alkalommal beszél a Mesterházy-kormányról, amelyet az MSZP elnöke is koalíciós kormánynak nevezett. De tudják-e már, hogy kikből fog állni ez a kabinet? Inkább szakértői lesz vagy politikai? És milyen arányban vesznek részt majd benne a szövetségesek?

Az MSZP-nek van elnöke, az Összefogásnak pedig van miniszterelnök-jelöltje. A választási győzelem után Mesterházy Attila rövid időn belül ki fogja alakítani a felelős kormányzás szerkezeti és személyi összetételét. Minden tartalmi muníció rendelkezésre áll, hogy a vállalásainkat röviddel a kormányváltás után el tudjuk kezdeni megvalósítani. Ma nem nevekben gondolkodunk, hanem ügyekben. Ezekhez az ügyekhez keressük majd meg azokat a szakembereket, akik elhivatott és felelős döntéshozókként szolgálni tudják az országot. A Mesterházy-kormány nem a jelenlegi kabinet örököse vagy ellenpólusa lesz. Teljesen új alapokra fogjuk helyezni a kormányzást, ha úgy tetszik: a nemzeti ügyek, a nemzeti kérdések kormánya leszünk. Mert bennünket például az érdekel, hogy egyetlen gyermek se éhezzen Magyarországon. És ez fontosabb kérdés számunka, mint egy futballstadion.

A választások előtti utolsó pillanatban jött létre az összefogás a demokratikus ellenzéki oldalon, kérdés, hogy az eddig eltelt idővel mennyi mindent vesztettek. Visszanézve az elmúlt hetek, de akár hónapok ellenzéki politizálását, maradéktalanul elégedett a saját teljesítményükkel?

Optimista vagyok és reményteli. Az, hogy mit ront el az ember és mit tesz jól, akkor dönthető el, ha végére ért az útnak. Mi egy hosszú folyamat szakaszhatárán vagyunk, sok tépelődéssel, sok szervezeti feladattal, sok kihívással. Egy baloldali politikus soha nem lehet elégedett addig, amíg a társadalom jól mérhető többségének nem tud esélyt biztosítani az érvényesüléshez és felemelkedéshez. Legyen ellenzékben vagy éppen kormányon. Nem mondhatom tehát, hogy hátradőlhetünk, mert kész a mestermű. Még akkor sem, ha az MSZP és az Összefogás áprilisban meg fogja nyerni a választást. A baloldalnak mindaddig leckéje van, amíg igazságtalanság van az országban. És Orbánék sok házi feladatot hagynak ránk.

Gond van a névvel?

Azonnali névváltoztatásra szólítja fel az Összefogás Pártja a baloldali ellenzéki szövetséget, mert szerinte az összefogás kifejezés használata megtévesztheti a választókat. Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke hétfőn nyílt levélben fordult az MSZP, az Együtt 2014, a DK, a Liberálisok és a PM elnökeihez a névváltoztatás érdekében. Molnár Zsolt, a szocialisták kampányfőnöke erre úgy reagált: a baloldali ellenzék jelszóként, hétköznapi elnevezésként használja az összefogás szót, nem hoztak létre szervezetet ilyen néven, ezért az Összefogás Párt tiltakozása megalapozatlan. (Hírösszefoglalónk)

„Az a jó politika, amely biztonságot nyújt”
„Az a jó politika, amely biztonságot nyújt”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.