Atomvillongás jobbról

Kövér László is meglepődött azon, hogy az oroszoké lesz a paksi „üzlet” – mondták lapunknak kormányoldalról. Forrásunk tudomása szerint a „híresen antikommunista” házelnök meglepetéséhez hozzájárult, hogy nem az egyezségről szóló stratégia születésekor tájékoztatták, hanem csak jóval később.

Más információk szerint Kövér László az orosz befolyás miatt is „morgott”, de egyetlen fórumon sem hangoztatta ellenvetését, mert „kötelezőnek érzi a maga számára a lojalitást a kormányhoz, a miniszterelnökhöz, különösen kampányidőszakban” – tették hozzá.

De azért vannak árulkodó jelek a jobboldal reakciójáról. Az Orbán–Putyin-alku után Mráz Ágoston Sámuelre hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is arról számolt be: Orbán Viktor támogatói közül is sokan meglepődtek azon, hogy orosz hitelből épül meg Pakson a két új atomblokk, hiszen Orbán Viktor sokáig Oroszország-ellenes retorikát használt. A Nézőpont Intézet vezetője utóbb tagadta, hogy ilyet ő mondott volna. A Magyar Nemzet online felületére írt is egy ellencikket: e szerint a Fidesz és elnöke már öt éve szoros gazdasági kapcsolatokra törekszik Moszkvával, és már „a kezdetek kezdetén” jellemezte a „pragmatikus, kölcsönös gazdasági érdekeken alapuló együttműködést szolgáló párbeszédre való nyitottság”, hiszen visszavásárolta a Mol-részvényeket, támogatja a Déli áramlat megépítését, lobbizott azért, hogy a magyar termékek számára megnyissák az orosz piacot. A Népszabadság már megírta, hogy a szupertitkos tárgyalások során Lázár János miniszterelnökségi államtitkár vezetésével egy kormányzati csúcsszerv vitte a projektet, amelyről Orbán Viktor a kormányt is csak valamikor december közepén, karácsony előtt tájékoztatta. Vagyis hitelesnek tűnnek azok a hírek, hogy a Fidesz-elnökség is „késve értesült” az Orbán–Putyin-üzletről.

Lázár János 2011 nyarán egy a Népszabadságnak adott interjúban arról beszélt: „Annak a politikai kultúrának, ahol a döntéseket halasztgatjuk azzal, hogy majd lesz valahogy, tárgyaljunk még a semmiről, az ideje eljárt. Mert nem versenyképes. Az én generációm ebben már másképp gondolkodik: döntéseket kell hozni.” Akkor még Fidesz-frakcióvezetőként azt is elmondta: jó a kapcsolata Kövér Lászlóval is. „Mielőtt a frakcióvezetésre igent mondtam, beszéltem Kövér Lászlóval, Áder Jánossal, Szájer Józseffel és Pokorni Zoltánnal is, külön-külön. (...) Nekem számít a véleményük. De más volt a 90-es évek eleje, mint ez a mostani világ. Engem, azt gondolom, azért jelölt Orbán Viktor miniszterelnök úr frakcióvezetőnek, és azért választottak meg, hogy a »nagy öregek« döntéseit valósággá kovácsoljam. Az elvi döntések meghozatalát időnként progresszíven és hatékonyan kell végrehajtani.”

Arról forrásaink nem tudtak információval szolgálni, mi a „nagy öregek”, illetve Kövér László véleménye arról, hogy Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt írta: „Az orosz kapcsolat erősödése a magyar szabadságot jelenti, ennek megvédésére pedig Békemenetre lesz szükség.”

Úgy tudjuk, a Fidesz–KDNP tegnapi, Balatonszárszón tartott frakcióülésén Orbán Viktor kapott kérdéseket a paksi megállapodásról, s volt olyan képviselő, aki ellenvetéseit is kifejezte. A kormányfő azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni azzal, hogy még az uniós elszámolás szerint sem nő a magyar államadósság, hiszen a paksi bővítés a nemzeti vagyon része lesz. Az orosz befolyást pedig azzal ütötte el, hogy a kisebb országoknak érdekük a versenyképesség és a siker, s ezt az USA-nak és Brüsszelnek is akceptálnia kell. Elismerte, hogy a megállapodás kommunikációja nem volt megfelelő, mert nem tudták kellőképp elmagyarázni az embereknek a történtek miértjét, de úgy vélte, hogy ezt a hibát helyre lehet hozni, Paks nem okozhat valódi gondot a kampányban.

A „nagy öreg” és a hatékony végrehajtó
A „nagy öreg” és a hatékony végrehajtó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.