Törésponton

Elképzelhető, hogy a Mazsihisz rendkívüli közgyűlésen dönt arról, megszakítsa-e az együttműködést a kormánnyal – nyilatkozta lapunknak Heisler András, a szervezet elnöke.

Orbán Viktor leveléből végképp egyértelművé vált ugyanis, hogy a kormány nem veszi le napirendről a német megszállási emlékmű tervét. Az V. kerületi önkormányzat megadta a tulajdonosi hozzájárulást, mire Németország budapesti nagykövetsége tiltakozásként is értékelhető állásfoglalást adott ki, hangsúlyozva: a felelősséget a magyar kormány vi seli. A nagykövetség kifogásolja, hogy „az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg”. Oroszország budapesti nagykövetsége pedig azt közölte lapunkkal, hogy Moszkvának van ugyan álláspontja a kérdésről, de nem kívánja kommentálni a német megszállási emlékmű tervét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az elmúlt hetekben több nyílt levelet és állásfoglalást tett közzé, de az, hogy január 20-án, hétfőn Orbán Viktornak is írt a Szabadság téri emlékmű ügyében, most derült ki: méghozzá onnan, hogy a miniszterelnök gyors válaszát Havasi Bertalan sajtófőnök az MTI útján nyilvánosságra hozta.

Orbán Viktor kifejtette, hogy kormánya mindig szívén viselte a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát, és tudatta: a Mazsihisz levelének elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy „a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék”. A miniszterelnök szerint ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is.

„Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk” – állapította meg a kormányfő, hozzátéve: márpedig a veszteség rettenetes volt. „E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése” – áll a miniszterelnök válaszlevelében.

A miniszterelnök úgy vélte, vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani. „Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába” – zárta sorait Orbán Viktor.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunk kérdésére közölte: hétfői levelükben köszönetet mondtak Orbán Viktornak, amiért a kormány emlékbizottságot alakított, és programok sorával készül a holokauszt hetvenedik évfordulójára. A Mazsihisz vezetői ugyanakkor arra kérték a miniszterelnököt, hozzon bölcs politikai döntést, járjon közben annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a német megszállási emlékmű a Szabadság téren. – A válaszból azonban nyilvánvaló, hogy a kérés nem talált meghallgatásra, a kormányzat továbbra is támogatja az emlékmű tervét – mondta Heisler András.

A Mazsihisz előzőleg a kormánnyal való együttműködés feltételeként határozta meg, hogy Szakály Sándor főigazgató távozzon a Veritas Történetkutató Intézet éléről, a józsefvárosi Sorsok Házában a zsidó közösség számára is elfogadható koncepció valósuljon meg, valamint kerüljön le napirendről a Szabadság téri emlékmű. A miniszterelnök le vele arról tanúskodik, hogy az utóbbi feltétel már egész biztosan nem teljesül. Lapunkat kormányközeli források arról tájékoztatták, hogy a miniszterelnöknek esze ágában sincs újragondolnia az emlékmű tervét, amely szervesen illeszkedik a kulturális-társadalmi politikájába, s az elmúlt évek ilyen törekvéseinek afféle megkoronázása lenne.

Orbán Viktor válaszát Heisler András nem kívánta kommentálni. A fejleményekre tekintettel szerinte jó esély van rá, hogy két héten belül összehívják a Mazsihisz közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, a holokauszt-emlékévvel kapcsolatban megszakítsák-e az együttműködést a kormánnyal. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.