Jól értesült nagy nyertesek a Városligetben

Nyertesei is lehetnek a Városliget átépítésének. Azok legalábbis, akik jó előre biztosították helyüket a beruházás szereplői között.

– A Liget projekt belátható időn belül vissza fogja hozni a befektetett közpénzt, 150 milliárd forintot, természetesen nem a múzeumokon, hanem a szálloda- és vendéglátóiparon és a kereskedelmi többletbevételeken keresztül – mondta az év elején Baán László, a projekt miniszteri biztosa. Furcsa egybeesésként a Városligetben található „kő” vendéglátó-ipari, illetve szórakoztatóegységek jó részét Fidesz-közeli cégek üzemeltetik.

Nyereg, városliget
Nyereg, városliget

A Nyereg elnevezésű városligeti „itató” bérlője kétségtelenül a Liget projekt nyertesei közé tartozhat. Zugló önkormányzata 2011 júniusában tette közzé a 29732/1 számú ingatlan hasznosítására vonatkozó felhívását. E helyrajzi szám – a jelenlegi Liget projekt területe – csaknem a Városliget egészét lefedi, de akkor még nem a Liget bekebelezése volt a cél, csupán a Nyereg vendéglő és a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert hasznosítása.

Ám erről csak az tudhatott, aki „értesítve volt”. A szórakozóhely bérbeadására a „Városliget-törvényt” benyújtó Papcsák Ferenc zuglói polgármester tett javaslatot. A pályázati határidő egy hét volt. A döntést se húzták: az ingatlant havi százezer forintért (!) a Monsoon Rain Kft. kapta bérbe, 2029. december 31-ig. A szerződésbe a cég elővásárlási jogát is belefoglalták, a műemléki védettség alatt álló épület felújítási kötelezettségével együtt.

Utóbbira nem írtak határidőt. Így az különösebb rekonstrukció nélkül működik azóta is. A képviselők a felújításra vonatkozó biztosítékok mellett a meglepően alacsony bérleti díjat is bírálták. (A Városliget más pontján akár havi kétmilliót is kóstál a bérleti díj a szezonban.) Az üzletet Mazsu Gergely, a kerületi vagyonkezelő azóta pénzügyi szabálytalanságok miatt elküldött igazgatója hozta tető alá.

A Monsoon Rain Kft. többségi tulajdonosa a Food StyleKft., amely történetesen a vidámparki büfék mellett az összes fővárosi gyógyfürdő büféjét is üzemelteti, így a Ligetben található Széchenyi fürdőben működőt is. A Food Style Kft. tulajdonosa a L. A. C. Holding Zrt., amelynek leányvállalatai között – több, a Liget projektbe kiválóan bevonható vállalkozás – bazaltkő-kereskedés, dísznövénytermesztő, illetve a gyógyvizek iránt érdeklődő turisták beutaztatását végző cég, valamint Kazahsztán bekapcsolására készülő fuvarozási cég is szerepel. A holding vezérigazgatója, Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank igazgatótanácsának tagja volt, most tiszteletbeli kazah konzul. Tavaly nyáron Papcsák is járt Kazahsztánban, ezzel segítve elő az üzleti kapcsolatokat.

Sűrűn onthatná könnyeit a Petőfi Csarnok bérleti jogát tíz évre 2011-ben elnyerő Cortina Service Kft., de nem teszi. A Fideszhez szintén több szálon kapcsolódó cég ügyvezetője, Nagy Károly az előző ciklusban a párt jelöltje volt Zsámbékon, s bár nem választották meg, az önkormányzati tulajdonú Zsámbékvíz Kft. élére került. Jelenleg felügyelőbizottsági tag.

A Cortina üzemelteti a Kubatov Gábor vezette Polgárok Háza büféjét is. Korábban a Petőfi Csarnokban is csak az éttermet bérelték, majd amikor mód nyílt rá, megpályázták az egészet. A fővárosi önkormányzat a Cortina havi nettó 1,6 millió forintos ajánlatát találta a legjobbnak a négy közül, holott ez alig százezerrel volt több, mint a cég étteremért fizetett bérleti díja. A döntésben sokat nyomott a latba a Cortina 310 millió forintos felújítási ígérete is. (Két másik cég is vállalt volna felújítást 60, illetve százmilliós nagyságrendben.)

A Cortina számításai szerint eddig közel százmilliót költöttek az ingatlanra. Ebből 59 milliót az állami tulajdonban lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. biztosított. S most úgy tűnik, hogy az eddig elmaradt nagy felújítást már senki se kéri rajtuk számon, hiszen a Liget projekt keretében elbontanák az épületet. A bérleti szerződés szerint a felek a szerződésbontáskor elszámolnak egymással. Vélhetőleg nem csupán a rekonstrukciós költséggel. A határozott idejű bérleti szerződések idő előtti felbontása esetén ugyanis a bérbeadó köteles a bérlő kárát megtéríteni.

Nyereg, városliget
Nyereg, városliget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.