Nyolc év fegyház holdfényjátékért

Furcsa hangulatban várta tegnap reggel 25-30 érdeklődő a Dunakeszi Járásbíróság folyosóján a helyi pedagógus, T. G. ítélethirdetését.

A megjelent szülők-nagyszülők – az ügy gyermekkorú sértettjeinek hozzátartozói – csak nehezen tudták leplezni haragjukat és felháborodásukat, még azok után is, hogy értesültek a hírről: az 50 éves vádlott nem lesz jelen az ítélethirdetésen, mivel kórházba került. Gerencsér Ferenc ügyvéd, T. G. jogi képviselője jelentette be a sajtó munkatársainak, hogy védence mostanáig „komoly méltósággal viselte a méltatlan és megalázó procedúrát”, ám kedd hajnalban otthonában minden előzmény nélkül rosszul lett, és agyvérzés gyanújával kórházba szállították.

Jelenleg intenzív osztályon kezelik, állapota válságos. A vádlott távolléte nem volt akadálya annak, hogy Opóczky László tanácsvezető bíró kihirdesse az elsőfokú verdiktet, amely szerint T. G.-t bűnösnek találták hatrendbeli szemérem elleni erőszakban, és 26 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettben, amiért 8 év fegyházra, valamint a pedagógusszakmától történő örökös eltiltásra ítélték. A bíró a kiskorú sértettek védelme érdekében az ítélet indoklását már zárt tárgyalás keretében olvasta fel.

A verdiktből annyi mindenesetre kiderült, hogy a bíróság jórészt osztotta az ügyészség álláspontját. A 2012-ben benyújtott vádirat szerint T. G. 2009–2010-ben követte el a bűncselekményeket, amikor a helyi Széchenyi általános iskolában dolgozott tanítóként. A pedagógus rendszeresen szervezett kirándulásokat a diákok számára, és sokan vettek részt az általa vezetett iskolai drámafoglalkozásokon is. A vádirat szerint T. G. nem a drámaórákon, hanem a többnapos kirándulásokon követte el a bűncselekményeket.

Előfordult például, hogy az egyik szálloda szaunájában meztelenül mutatkozott a gyerekek előtt, s azt is megtette, hogy elvitte a diákcsoportot a balatonberényi nudista strandra, ahol mindenkinek meztelenre kellett vetkőznie. A tanár a terhére róttak jelentős részét esténként a szállodai szobákban követte el, amikor is legfeljebb három-négy tanuló vett részt az úgynevezett „szituációs játékokon”. Az általa „hajótöröttes”, „barlangos” vagy „holdfényjátéknak” nevezett szerepjátékok közben az irányítása mellett a fiúknak és a lányoknak meztelenre vagy félmeztelenre kellett vetkőzniük, és meg kellett érinteniük-simogatniuk egymás testét, nemi szervét.

A vádirat szerint többször előfordult, hogy T. G. mintegy előjátszotta a szerepet, és saját maga is megcsókolta, megsimogatta a kislányokat, olykor saját kezével vezette a kisfiúk kezét a kislányok testén. Dunakeszin megdöbbenést keltett az ügy, sokan még ma sem hiszik, hogy T. G. valóban elkövette a bűncselekményeket. Többen is felidézték, hogy a tanárt a letartóztatását követően két fegyőr alaposan megverte a váci börtönben. Gerencsér Ferenc ügyvéd kérdésünkre azt mondta, az eljárás során T. G. mindvégig határozottan tagadta, hogy elkövette volna a terhére róttakat.

Az ítélethirdetést követően a bíróság folyosóján egymással beszélgető szülők között viszont nem akadt, akinek kétsége lett volna T. G. bűnösségével kapcsolatban. Általában megnyugtatónak találták, hogy a tanárnak fegyházba kell vonulnia, ám a kiszabott nyolcéves büntetést jó néhányan kevesellték. Kérdésünkre többen is elmondták, hogy gyerekeik az elmúlt hónapokban alig mertek kimenni az utcára, mert attól féltek, hogy találkoznak a házi őrizetben lévő pedagógussal. Egy anyuka elmondta, kislánya a mai napig pszichológushoz jár, csak nagyon nehezen tudja feldolgozni a történteket.

Akadt olyan szülő, aki azt vetette fel, miként lehetséges, hogy az iskolában senki nem vette észre, mit művel a drámatanár. Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke kérdésünkre elmondta, jelenleg három felsőoktatási intézményben folyik drámatanári képzés, ezenkívül 60-120 órás tanfolyami képzés keretében is lehet tanulni drámapedagógusnak.

„Ezek szakmai képzések, arra nincs lehetőségünk, hogy a pedagógusi kompetenciákat is vizsgáljuk. A drámatanárok között semmivel sem gyakoribb a problémás kolléga, ám az igaz, hogy a gyerekekkel való közvetlenebb kapcsolat miatt hamarabb felszínre kerül, ha egy drámapedagógus nem alkalmas a pályára” – tette hozzá. Takács Gábor, a színházi neveléssel foglalkozó Káva Kulturális Műhely vezetője szerint az iskolafenntartók felelőssége, hogy kizárólag képzett drámapedagógust alkalmazzanak színjátszó körök, drámafoglalkozások vezetésére.

Mint mondta, sajnos még ma is előfordul, hogy ha egy tanár önként jelentkezik az iskolaigazgatónál, könnyű szívvel rábízzák egy csoport irányítását. „Ahogy etikatanárnak sem alkalmas mindenki, úgy drámapedagógiai foglalkozásokat sem lehet bárkire rábízni, hiszen a drámaórákon bonyolult etikai-erkölcsi problémákat kell feldolgozni színházi eszközökkel” – tette hozzá. A Dunakeszi Járásbíróságon kedden kihirdetett ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett. A bíróság a másodfokú ítélet kihirdetéséig meghosszabbította a vádlott házi őrizetét.

Ítélethirdetés a vádlott nélkül: a volt drámatanárt agyvérzés gyanújával kórházba szállították tegnap, állapota válságos
Ítélethirdetés a vádlott nélkül: a volt drámatanárt agyvérzés gyanújával kórházba szállították tegnap, állapota válságos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.