Galuba úr küldi a kerékagyat

Folytatódott kedden a „hummeres gázoló” tárgyalása a Szegedi Törvényszéken. 2012. október 11-én, a déli órákban a Csongrád megyei Apátfalva belterületén a Thomas Robert B. által vezetett Hummer terepjáró intézkedés közben halálra gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt.

Négy Hummer tartott hazafelé egy romániai „off-road túráról”. Egyikük vezetőjét a zsúfolt 43-as úton a rendőrök bemérték, és a büntetést is kifizettették vele. Társa, Thomas Robert B. már akkor agresszíven viselkedett. Amikor továbbhaladtak, a belterületi 30 kilométeres sebességkorlátozásnál újra megpillantották a civil rendszámú szürke Opelt, amelyben a traffipax volt. A vádirat szerint ekkor a Thomas B. által vezetett gépkocsi szabálytalanul áttért az úttest bal oldalára, hogy leszorítsa az útról a traffipaxos kocsit.

Két motoros járőr, köztük a későbbi áldozat, utánaindult. Kenéz Imre megelőzte a terepjárót, leállította a rendőrmotort, és megindult a Hummer felé. Társa akkor a kocsi sofőr ülés melletti ajtajánál állt. Thomas Robert B. padlógázzal kilőtt, először bal oldalra indult, de S. Gábor rendőrjárőr félreugrott előle. Ezek után a kocsi élesen jobbra kanyarodott, halálra gázolta Kenéz Imrét, és a képek tanúsága szerint valószínűleg továbbhajtott volna, de nem tudott lejönni az alá szorult járőrmotorról.

Az osztrák férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberöléssel és közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség. A keddi tárgyaláson Szőke Zoltán igazságügyi közlekedési szakértő szóban is kiegészítette szakvéleményét. Szerinte Kenéz Imre a még álló Hummertől mintegy 15 méterre állította le motorját. Körülbelül 5 méternyit haladt a Hummer felé, amikor elütötte őt az akkorra 29–33 kilométer per óra sebességre gyorsuló nehéz gépjármű. A vádlottnak, ha előrenézett, látnia kellett mind őt, mind a járőrmotort – állította a szakértő.

Azt, hogy a vezető teljes gázt adott, tanúsítja a videofelvételen az indulás pillanatában megjelent koromfelhő. Nem teljesen az út hosszában állt a gépkocsi, az eleje átlósan kissé balra nézett, a vezető azonban nagyon hirtelen kormánymozdulattal 90–110 fokkal jobbra, az út széle felé menekülő rendőr irányába rántotta a kormányt. A terepjáró nem volt műszaki hibás. A féklámpája működött, de a videofelvételen látszik, hogy nem gyulladt ki, mielőtt elgázolta a rendőrt – ami azt jelentheti, hogy a vezető meg sem próbált fékezni.

Thomas Robert B. a bíróságon nem tett vallomást, csak kérdezgette a tanúkat és a szakértőket. Nyomozati vallomásában azzal védekezett: azért nem látta az előtte álló rendőrt, mert annak társa, S. Gábor lefújta őt sprayvel, amikor ki akarta szállítani a kocsiból. Az esetről szóló első rendőri jelentésekben nem szerepel a gázspayvel való lefújás – S. Gábor azonban a tárgyaláson tett tanúvallomásában elismerte, hogy megpróbálta lefújni Thomas Robert B.-t, de mert csak kis rés volt a kocsi ajtaján, a gáz nem jutott be az utastérbe, és nem hatott.

Zsiga Éva igazságügyi vegyi szakértő a keddi tárgyaláson megerősítette: a kellő időben és szabályos körülmények között a Hummer üléseiről vett mintákban nem találták nyomát a spray-ben lévő CS-gáznak. A szakértő szerint nincs esély arra, hogy ennyi idő elteltével más lefoglalt bűnjelekből bizonyítani lehessen, hogy CS-gázt fújtak a sofőrre. Búza János, Thomas Robert B. védője szerint az igazságügyi közlekedési szakértő által készített számítógépes animáción egyenes vonalú mozgás látható, amely nem hasonlít a videofelvételen látható jelenetre, ezért nem fogadják el bizonyító erejűnek.

A szakértői véleményben számos ponton csak valószínűségről van szó – vagyis azoknak az állításoknak az ügyvéd szerint szakértői bizonyító erejük nincs. Szőke Zoltán igazságügyi szakértőt ugyan telefonon a helyszínre rendelték a baleset bekövetkezte után, de hivatalos megbízást csak 2012. november 5-én kapott – a korábban leírt megállapításait az ügyvéd kérte törölni a bizonyítékok sorából. Mivel a Hummer vizsgálatakor nem tudtak minden próbát megtartani, mert a balesetben megsérült a bal hátsó kerékagy, az ügyvéd a magyar bíróság büdzséjét kímélendő, felajánlotta, hogy Thomas Robert B. munkaadója, „Galuba úr küldi a kerékagyat”.

Fegyőr vezeti a Szegedi Törvényszék dísztermébe Thomas Robert B.-t
Fegyőr vezeti a Szegedi Törvényszék dísztermébe Thomas Robert B.-t
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.