Hétfői bankrobbantás: Az ATM-nél matatott a tettes

Információink szerint az elsődleges vizsgálatok befejeződtek, és a rendőrség már tudja, milyen robbanóanyagot használhatott a tettes a hétfő hajnali Béke téri bankrobbantáshoz, amelynek során súlyosan megrongálódott két pénzintézet helyi fiókja mellett számos lakás és iroda is.

Nyomozati érdekekre hivatkozva azonban egyelőre sem a robbanószer anyagát nem hozzák nyilvánosságra, sem azt, hogy miképpen hozta működésbe a tettes a pokolgépet. Egyes rendőrségi források szerint „nem klasszikus értelemben vett távirányítású” pokolgép lépett működésbe hétfőre virradóan negyed öt után három perccel a Béke tér új építésű lakóparkjában lévő bankfiókok egyikében.

A rendőrség a BRFK-ról nyomozókat vezényelt erősítésként a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) a vizsgálat felgyorsításához. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a bankrobbantás helyszínén tartott szemle során a helyszínelők több mint száz – a tettes azonosítása és a bizonyítási eljárás sikere szempontjából releváns – anyagmaradványt rögzítettek, s küldtek tovább a szakértőknek.

A robbantással vagy a robbantó személyével kapcsolatos bejelentések fogadására a rendőrség kedden külön telefonszámot jelölt ki. Azt várják, hogy a 06 (80) 620-107-es számon jelentkezzenek azok, akik bármit tudnak az elkövetőről, a merénylethez használt cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentiméteres, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárról.

A nyomozók a bank biztonsági kameráinak és a környéken működő térfigyelő kameráknak a felvételei alapján próbálják rekonstruálni a történteket. Eszerint hétfő hajnalban, nagyjából negyed ötkor érkezett a robbantó a bankhoz. Motorját a bankfióktól kicsit távolabb állította le. Bement az előtérbe, ahol az ATM állt, elhelyezte a csomagot, „matatott ott még egy pár másodpercig” (vélhetőleg ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet), majd gyalogosan elsétált a Béke tér felé, s meghúzódott az úttal párhuzamosan futó oszlopsor fedezékében. Forrásaink szerint ekkor még nem ült motorra és nem távozott a helyszínről, csak a robbanás után. A rendőrség még mindig azt tartja a legvalószínűbb verziónak, hogy a támadás célja az ATM-ben lévő pénz megszerzése lehetett. Banki források szerint a detonáció szétvetette az ATM páncélozott pénzkazettáját, de abból a jelek szerint pénz nem hiányzik.

Hasonló módon fosztogatták pár éve albán bűnszervezetek Észak-Olaszország pénzintézeteit. A Béke téri robbantóval ellentétben azonban ők olyan méretű „bombákkal” dolgoztak, amelyek csak az ATM-eket nyitották fel, de magát az épületet nem rongálták meg.

Budapesten egyelőre a rendőrök is csak találgatják, miért nem ment vissza a felrobbantott bankautomatához a tettes. Megsérülhetett, megrémülhetett a pusztítás láttán, esetleg meghallhatta a közeledő rendőrautók szirénáját. Az első járőrkocsi 80 másodperccel a robbanás után ért a helyszínre.

Az interneten ugyanakkor még mindig sokan éltetik a robbantót, akit a banki károsultak, a devizahiteleiket fizetni alig tudók „bátor és követendő képviselőjének tekintenek”.

A bankszövetséggel kötött hétfői megállapodás és a közösségi portálokon fokozódó bankellenes hangulat miatt a rendőrség fokozottan védi és ellenőrzi a bankokat és a pénzintézeti kirendeltségek környékét. Fokozták a védelmi erőfeszítéseiket a bankok biztonsági szolgálatai is.

A rendőrség még mindig azt tartja a legvalószínűbb verziónak, hogy a támadás célja az ATM-ben lévő pénz megszerzése lehetett
A rendőrség még mindig azt tartja a legvalószínűbb verziónak, hogy a támadás célja az ATM-ben lévő pénz megszerzése lehetett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.