„Vendégségbe” jött a gázoló?

Elégedettek vagyunk a „végeredménnyel” – mondta Tóth István ügyvéd, miután hétfőn a Liszt Ferenc repülőtéren őrizetbe vették a médiában csak ír gázolóként aposztrofált Francis Ciarán Tobint. Az ír férfi a Life biztosító vezető munkatársaként tartózkodott Magyarországon, amikor 2000 áprilisában a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtott Leányfalu főútján, lesodródott az útról, és halálra gázolta Zoltai Bence négy és fél éves kisfiát, Marcit és másfél éves leányát, Petrát. Félmillió forint óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett. Még a bírósági tárgyalás előtt lejárt azonban a kiküldetése, hazautazott Írországba, s azt követően egyetlen hivatalos megkeresésre sem reagált. Az ír jog szerint a tette nem minősült szökésnek, ezért Írország sokáig hallani sem akart a távollétében három év szabadságvesztésre ítélt férfi kiadásáról.

Tóth István Zoltai Bence jogi képviselőjeként évekig harcolt azért, hogy az ír gázoló töltse le a magyar bíróság által kiszabott jogerős büntetését. Írország azonban „bevédte” a két gyermek haláláért felelős polgárát. Az ír lépés hatására Magyarországon megtörtént, ami a rendszerváltás óta csak elvétve fordult elő: az egymást követő kormányok minden lehetséges politikai, jogi és diplomáciai eszközzel töretlenül folyatták a harcot a magyar bíróság ítéletét formailag elismerő, ám a végrehajtását minden létező módon akadályozó ír igazságszolgáltatással szemben. Írország még azok után is ellenállt és megtagadta Tobin kiadását, hogy kiderült: a férfi jóval az elítélése után Magyarországon járt, és értesült arról, hogy távollétében elítélték, be kell vonulnia a börtönbe. Az, hogy ezt követően újból elhagyta az országot, már az ír jogszabályok szerint is szökésnek minősült, ami okot szolgáltathatott volna Írországnak Tobin kiadására.

Az ír hatóságok azonban újra és újra nemet mondtak. Tóth István az ír bíróságok eljárásának jellemzésére elmondta: 11 tárgyalási napot tartottak pusztán annak tisztázására, hogy Francis Ciarán Tobin valóban az a Tobin-e, akit Budapesten elítéltek, s az ítélet, amely alapján Magyarország a kiadatását kérte, valóban az az ítélet-e, amelyre a magyarok hivatkoztak.

Napokon belül kiderül, hogy máskor is ilyen lassú és alapos-e az ír bíróság, vagy csak akkor, ha egy másik uniós tagállam szeretné végrehajtatni a polgárára kiszabott jogerős bírósági ítéletet. Tobin ugyanis még be se lépett a számára kijelölt fegyintézetbe, máris kérelmezte, hogy a büntetését hazájában tölthesse le. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kötelezettséget vállalt, hogy hozzájárul a gázoló kérésének teljesítéséhez. Ez volt Tobin egyik feltétele, hogy Magyarországra jöjjön. De akadt más is, így például az, hogy naponta találkozhasson a feleségével. Mind a magyar kormány ez ügyben eljáró munkatársainak, mind pedig Zoltai Bencének és ügyvédjének méltósággal el kellett viselniük, hogy Tobin feltételeket szab, nem hagyhatták, hogy megsértődjön, mert akkor nem jött volna Magyarországra, és soha nem töltené le a rá kiszabott büntetést.

Bár az előzmények ismeretében van okunk kételkedni az ír igazságszolgáltatásban, Tobin elvileg most már nem úszhatja meg a börtönt. Ahhoz ugyanis, hogy a büntetéséből hátralévő két évet és öt hónapot a hazájában tölthesse le – hat hónapot ugyanis már Írországban önként leült –, az ír bíróságnak és államnak garanciát kellett vállalnia. Elvileg semmiféle jogi trükkel nem kerülhet ki a börtönből a büntetése lejárta előtt, és nem kaphat több vagy másfajta kedvezményt, mint más rabok. Tóth István megerősítette, amit hétfő esti rendkívüli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor mondott, miszerint a szaktárca minden kérdésben vele és Zoltai Bencével egyeztetve hozta meg a döntéseket. Hozzátette: minden kérdésben egyetértettek. Szavaiból ugyanakkor kiderült az is, hogy őt is zavarják Tobin „követelései”, s hogy úgy érkezett Magyarországra, mintha csak látogatóba jött volna, mintha ezzel szívességet tenne, de „le kellett nyelniük ezt a békát”. Ez volt ugyanis az ára annak, hogy közel 14 évvel a tragédia után börtönbe kerüljön végre Francis Ciarán Tobin – tette hozzá.

Az eljárás egyébként az előzetes forgatókönyv szerint alakul: kedden a Fővárosi Törvényszék büntetésvégrehajtási bírája jegyzőkönyvbe vette Tobin hivatalos kérelmét, majd az elítélt nyilatkozatáról készült dokumentumot továbbította az illetékes hatóságnak. Navracsics Tibor pedig még kedden engedélyezte az ír gázoló kérelmének teljesítését. Erről tájékoztatták az ír minisztériumot, a lefordított jegyzőkönyvet elküldték nekik.

Francis Ciarán Tobin a magyar börtönben
Francis Ciarán Tobin a magyar börtönben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.