Homályos a TV2 tulajdonosi képe

Tájékoztatni fogja a ProSiebenSat.1 tulajdonosait Braun Róbert szocialista politikus arról, hogy a céget „aljas és korrupt” üzletbe navigálta a vezetése azzal, ahogy eladta annak magyar érdekeltségét, a TV2-t üzemeltető MTM SBS csatornát.

– Németországban ez nem fordulhatna elő, Európa peremén egyelőre igen, és ez tűrhetetlen – jelentette ki Braun. A tájékoztatást részvényesként kívánja megtenni, ennek érdekében 34,5 euróért részesedést vásárolt a médiavállalatban.

Komoly hitelességi deficit ügyében kell intézkednie a TV2 menedzsmentjének, akik nemrég tulajdonosokká léptek elő – legalábbis névleg. Egyre inkább ellentmondásosak az információk arról, hogy Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick pénzügyi vezető pontosan milyen konstrukcióban, kinek a megbízásából és milyen körülmények között lett a TV2 két tulajdonosa. Lapunk cégen belüli forrásai egyöntetűen állítják, hogy Simon nyílt kártyákkal játszott a munkatársak előtt, amikor azt mondta: nincs annyi pénzük, hogy ők vegyék meg a céget, de a valódi tulajdonosok kilétét nem tudja felfedni, legyen elég annyi, hogy azok magyar üzletemberek. Később az Origónak Simon tagadta, hogy ilyet mondott volna. Lapunknak a TV2 több munkatársa újból megerősítette, a dolgozók előtt tartott értekezleten Simon is elismerte, hogy nincs a vásárláshoz szükséges nagyságrendű magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el. Csak annyit közölt, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A TV2-ben továbbra is tartja magát az a feltevés, hogy Simon szavaiból az következhet, hogy Fidesz-közeli befektetők vásárolhatták meg a csatornát. A magyar televíziós piac több meghatározó szereplője név nélkül úgy kommentálta az üzletet: valami nem stimmel, egy ilyen céget csak akkor vesz meg a vezérigazgató és a gazdasági igazgató, ha ők valójában strómanok.

A TV2 és tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 Braun Róbert szocialista politikus nyomására azt közölte, hogy ők maguk finanszírozták a menedzsment kivásárlását. Ez első hallásra szöges ellentétben áll azzal, amit Simon a munkatársak előtt mondott, majd letagadott. Valójában azonban nem olyan nagy az ellentmondás a két állítás között: az, hogy a német médiavállalatnak kellett finanszíroznia a tulajdonosok kivásárlását, pont a Simon Zsoltnak tulajdonított állítást erősíti, miszerint nekik erre nincs pénzük. A kérdés, hogy végül, amikor majd vissza kell fizetni a németeknek a vételárat finanszírozó hitelt, ki állja a részleteket. A TV2 ugyanis súlyosan veszteséges üzem, az elmúlt 3 évben 18 milliárdos mínuszt „termelt”.

Hogy ez kiderüljön, Braun elmegy a ProSiebenSat.1 februári, az elmúlt évet értékelő sajtókonferenciájára, majd a júniusi részvényesi közgyűlésen is fel fog szólalni, ha addig a vállalat nem lép vissza a TV2 értékesítésétől. A politikus célja a többi részvényest rábeszélni, hogy szavazzanak a menedzsment ellen ebben az ügyben. Braun az Európai Bizottság tiltott állami támogatásokat vizsgáló hivatalához és az amerikai igazságügyi minisztérium megfelelő szervéhez is fordul, utóbbihoz azért, mert az amerikai cégek és az amerikai állampolgárok külföldi üzleteit szigorú törvények szabályozzák, különösen, ha az adott vállalat papírjaival a tőzsdén is kereskednek. Márpedig a ProSieben-Sat.1 egyik tulajdonosa egy amerikai pénzügyi befektetési alap, és Yvonne Dederick is rendelkezik amerikai állampolgársággal.

Braun szerint Yvonne Dederick – Simon Zsolttal ellentétben – nem stróman, hanem a német eladót képviseli, feladata pedig, hogy vigyázzon a vagyonra mindaddig, amíg a vételárat ki nem fizetik. Gyanúja szerint a Fidesz választási győzelme esetén a csatornánál megrendelt állami hirdetéseken keresztül közvetve adóforintokkal finanszíroznák a csatorna magánkézbe kerülését. A politikus kampányt indított annak érdekében, hogy minél többen tiltakozzanak a ProSiebenSat.1 Facebook-oldalán.

Helyreigazítás

„Homályos a TV2 tulajdonosi képe” címmel megjelent cikkünk valótlanul állította azt , hogy Simon azt mondta: a valódi tulajdonosok kilétét nem tudja felfedni, de azok magyar üzletemberek, a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Valótlanul állítottuk továbbá azt, hogy Simon Zsolt saját magán és Yvonne Dedricken kívüli befektetőkkel kapcsolatosan bármilyen kijelentést tett volna azon az állománygyűlésen, amelyen az MTM-SBS Zrt dolgozóit tájékoztatta az eladással kapcsolatosan.
A valóság az - ahogyan azt a ProSiebenSat.1 2013.12.23-án kiadott sajtóközleménye világosan tartalmazza -, hogy a P7S1 médiavállalat az MTM-SBS Zrt-t (azaz a TV2-t) 100 %-os management buyout (MBO) révén a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el, amely cégek tulajdonosai 50-50%-ban Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató.


Van-e stróman a TV2-ben?
Van-e stróman a TV2-ben?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.