Ezermilliárd hiányzik

A katasztrófavédelem szakemberei a debreceni zöldhatósággal együttműködve megkezdték a Balmazújváros határában lévő, a környezetvédelmi jogszabályoknak és előírásoknak nem megfelelő veszélyeshulladék-tároló telep veszélyelhárítását.

Az ingatlan kerítését megjavították, a tárolóedények, hordók és konténerek elhelyezésére szolgáló, fölülről fedett, de oldalról nyitott, betonalapzatú területet pedig fóliával és raschelhálóval kerítették körbe. A Greenpeace aktivistái az elmúlt napokban kitisztították az erősen szennyezett csurgaléktárolót is, amelybe korábban elrozsdásodott és lyukas tárolóedények borultak bele. Amint arról a Népszabadság elsőként beszámolt: a Hajdú-Bihar megyei kisváros mellett, a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában mintegy kétezer tonna rendkívül veszélyes anyagot tároltak nem megfelelő körülmények között. A szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre. Az őrizetlen, lyukas kerítésű telep tulajdonosa, a budapesti székhelyű Chase Coorporation Kft. jelenleg felszámolás alatt áll. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségen egy debreceni civil egyesület, a Terepszemle Stúdió tett közérdekű bejelentést a telep állapota miatt. Időközben a Hortobágyi Nemzeti Parktól megtudtuk: a telep közvetlen közelében a műszereik nem mértek az érintett növény- és állatfajokra veszélyes szennyeződést, így valószínűsíthető, hogy a méreganyagok nem okoztak nagyobb környezeti problémát.

Hétfőn bejárást tartott a területen Szabó Marcel, a jövő nemzedékek ombudsmanhelyettese, aki a sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy megköszönje a Terepszemle Stúdiónak a bejelentést, mondván, ebből is látszik, hogy „él a civil aktivitás”. A jogbiztos helyettese elismeréssel szólt a debreceni zöldhatóságnak a teleppel kapcsolatban az elmúlt napokban végzett munkájáról is, majd elmondta: az országban több mint háromszáz helyen szennyeződött a környezet, s ennek a fele fontos ivóvízbázis közelében van. Szabó Marcel közölte: országosan a teljes kármentesítés ezermilliárd forintba kerülne, de európai uniós forrásból csak néhány milliárd forint áll rendelkezésére. Az említett telepbejáráson részt vett a cég felszámolóbiztosa, Marjasné Endrédi Zsuzsanna is, aki elmondta: 2011-ben, a felszámolás első évében kilencvenmillió forint értékben végeztek ártalmatlanítást a területen, de a munka befejezéséhez további 100-150 millió forintra volna szükség, amire nincs fedezet.

Kelemen Béla, a zöldhatóság helyi vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a telep tulajdonosának felszámolóját kötelezték az ingatlan huszonnégy órás őrzésére, és a szivárgó hulladék újracsomagolására. Az igazgató közölte: mivel a felszámolás alatt álló Chase Coorporation Kft. anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a teljes ártalmatlanítást, a legfontosabb munkálatok elvégzését a felügyelőségük saját költségvetésből fedezi.

A lerakónál hétfőn megjelent a térség több szocialista politikusa, akik kifogásolták, hogy Hajdú-Bihar megye befolyásos fideszes vezetői éveken át semmit sem tettek a veszélyes hulladék ártalmatlanításáért.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott: kizárt, hogy a Fidesz befolyásos helyi politikusai, Kósa Lajos megyei pártelnök, Tiba István balmazújvárosi polgármester és Bodó Sándor megyei közgyűlési elnök ne tudtak volna a tároló problémájáról. Ha pedig tudtak róla – folytatta –, akkor időben anyagi forrást kellett volna szerezniük a kármentesítésre. A politikus hozzátette: abszurdum, hogy a kormány elő tud teremteni kétmilliárd forintot hazug Fidesz-propagandára, és Kósa Lajos városa is kapott tizenegymilliárdot stadionra, de nem jutott kétszázmillió a hortobágyi méregtelepre.

Értesüléseink szerint szerdán a balmazújvárosi tárolóhoz látogat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is. Az időzítés nem véletlen: addigra ugyanis az államtitkár már úgy tud odaállni a kamerák elé, hogy a megjavított kerítésnek, a fölhúzott fóliának és raschelhálónak köszönhetően a telep – legalábbis kívülről –már pozitív képet mutat majd.

A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában lévő ingatlanon kétezer tonna veszélyes anyagot tároltak szakszerűtlenül
A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában lévő ingatlanon kétezer tonna veszélyes anyagot tároltak szakszerűtlenül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.