'Tarlós lesz, ha akarja'

Nem fogadnának nagy tétekkel a városházán arra, hogy Tarlós Istvánnak hívják majd az új főpolgármestert. S nem csupán a szavazás eredményét tartják kétségesnek a budapesti képviselők. Már annak esélyét is legfeljebb ötvenszázalékosra teszik, hogy a Fidesz ismét a főpolgármestert indítja az őszi önkormányzati választásokon.

Nem mintha a jelöltséggel hírbe hozott „rezsiharcos” Németh Szilárd – jelenlegi csepeli polgármester – már valóban a rajtkőre állt volna. A kételkedők kétségeiket inkább arra alapozzák, hogy a Fidesz vezérkarában sem mindenki elégedett: noha Tarlós István rezzenéstelen arccal statisztált a kormány által diktált államosításhoz, illetve az önkormányzati jogosítványok sorozatos megnyirbálásához, de a pártközeli cégek felbukkanását már nem nézte jó szemmel.

Nem számít engedelmes pártkatonának sem. Ráadásul – mint ahogy azt a Népszabadság már megírta –, feltételeket is szabna, így például a BKV-finanszírozás rendbetételét és a személyi kérdések meghatározását. A fővárosi közműcégek tervezett állami kézbevételét pedig nem támogatja, mint ahogy a főpolgármesteri, illetve önkormányzati jogosítványok és hatáskörök radikális szűkítését sem.

A Népszabadság által megkérdezett városházi képviselők között azonban akadt olyan is, aki szerint Tarlós István valójában „a névjegyéhez” ragaszkodik igazán: régi álma teljesült ugyanis a főpolgármesterré választásával, amit nem egykönnyen hagy tovalebbenni. S ennek érdekében, ha kell, akkor a fővárosi Fidesz-frakcióval is hajlandó megbékülni. A Hvg.hu-nak adott interjújában például a helyettesével, György Istvánnal való kapcsolatáról (akivel szintén voltak konfliktusai) Rejtő Jenőt idézve azt mondta, „velünk volt, nagy szó ez kérem, benne van minden”.

Bár, ha rajta múlik, nem sokan kerülnek fel a fővárosi fideszes képviselők közül a párt listájára – mondják az őt közelről ismerők. A bizonytalanságot a jelölését illetően Tarlós István maga is fokozza, különösen az olyan megnyilatkozásokkal: „az, hogy mi lesz majd, az csak a csillagokban van megírva”. A Népszabadságnak a miniszterelnök környezetében és a Fidesz-vezetés részéről is megerősítették: Tarlós István nyilván a tétet akarja emelni. Ő is tudja, hogy Orbán Viktor őt szeretné főpolgármester-jelöltnek, a vele kapcsolatos fővárosi felmérések ugyanis „meggyőzőek”. Ezért pacifikálja a kapcsolatát a meghatározó budapesti fideszesekkel, például Rogán Antal belvárosi polgármesterrel is.

– A főpolgármester-jelöltünk Tarlós István lesz, ha ő ezt akarja. Az viszont biztos, hogy nem fog teljesülni minden olyan feltétel, amit szeretne kikényszeríteni. Nem a farok csóválja a kutyát, értelmes megegyezés kell – fogalmazott egy magas rangú forrásunk.

A főpolgármester kamerák kereszttüzében
A főpolgármester kamerák kereszttüzében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.