Egyelőre nincs sorbaállás a gyed extráért

Január 1-jétől életbe lépett a gyed extra csomag, amellyel a kormány a gyermekvállalási kedv növekedését szeretné elérni.

Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a gyermek egyéves kora után az anyák a gyermekgondozási díj (gyed) vagy a gyermekgondozási segély (gyes) folyósítása mellett is dolgozzanak, valamint azt is, hogy újabb gyermek születése esetén mindkét gyermek után juttatást kapjanak. Egyelőre azonban kevés az igénylő, az anyák inkább csak érdeklődnek a lehetőségről.

Ennek egyik oka, hogy hiába van egy anyának két olyan gyermeke, aki után járna ellátás, dupla juttatást csak akkor vehet igénybe, ha az egyik gyermek már az idén született. A gyed extráról szóló jogszabályt ráadásul csak december 9-én fogadta el a parlament, ilyen rövid idő alatt pedig nem könnyű munkahelyet találni. Márpedig a gyesen, gyeden lévő nők felének munkakereséssel kell kezdenie a visszatérést, hiszen a Tárki Háztartás Monitor 2012 vizsgálatának adatai szerint 51 százalékuknak nincs munkahelye. Azok sincsenek könnyebb helyzetben, akik korábbi munkahelyükön kezdenének el ismét dolgozni, hiszen tízből egy anyát vár csak vissza a munkaadója.

– A cégek HR-eseitől kapott információk alapján a gyed extrának még nincs érzékelhető hatása, egyelőre nem jelentkeznek visszatérési szándékkal az anyák a munkaadóknál – mondta el érdeklődésünkre Svéda Dóra, a kisgyermekes nők munkaerő-piaci visszatérését segítő Jól-Lét Alapítvány ügyvezető-helyettese. Az alapítványnál is inkább a gyed extra lehetőségeiről és a kockázatokról érdeklődnek.

Svéda Dóra rámutatott: a nők elsősorban a biztonságot, a kiszámíthatóságot keresik, ilyen munkahelyek azonban ma már nincsenek. A kisgyermekes anyáknak most ráadásul azt is mérlegelniük kell, hogy a gyed extrával járó pluszjuttatásért cserébe vállalják-e azt a kockázatot, hogy a munkahelyükön felmondanak nekik. Az új munka törvénykönyve ugyanis megszüntette azt a korábbi gyakorlatot, amelynek értelmében abszolút felmondási védelem illette meg a munkába visszatérő anyákat gyermekük hároméves koráig. Jelenleg, ha nincs a képességüknek és végzettségüknek megfelelő, betöltetlen munkakör, akkor a munkáltató elbocsáthatja az anyát.

Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre a humán tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága korábban azt közölte: nem terveznek e téren jogszabály-módosítást. „A gyermekgondozási ellátás hároméves korig történő, minden körülmények közötti folyósítása megoldja a felmondási védelem problémáját, hiszen az édesanya semmiképp sem lesz ellátatlan munkanélküli, hanem gyeden, gyesen lévő anyuka lesz, biztosítási jogviszonnyal” – írták.

– A gyed vagy a gyes azonban önmagában nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, kizárólag az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot tartja fenn. Az anya csak a munkaviszony megtartásával marad biztosított, a nélkül új pénzbeli ellátásokra nem lesz jogosult. Vagyis, ha elbocsátják és hosszabb ideig nem talál másik munkahelyet, majd szül még egy gyermeket, már nem lesz jogosult gyedre – hívta fel a figyelmet Horváthné Pelyva Erzsébet jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó, az Anyabarat.hu honlap alapítója.

– A pluszpénz lehetősége és a felmondás kockázata komoly dilemma elé állítja az anyákat, akik most próbálják kifürkészni a munkaadók szándékait – fogalmazott. Azt mondja: érezhető némi kételkedés is, hiszen a gyermekgondozási támogatásokra, illetve a gyermek melletti munkavégzésre vonatkozó jogszabályok olyan sűrűn változnak, hogy lehetetlen hosszú távra tervezni. Úgy vélte: a kiszámíthatóság, illetve a munkaerő-piaci lehetőségek biztosítása erőteljesebben hatna a gyermekvállalási kedvre, mint a gyed extrával járó plusz összeg.

Pedig a Fidesz szerint már a kiskeresetű anyáknál is milliókban mérhető az a többletjuttatás, amelyhez hozzájuthatnak a gyed extrával. Horváthné Pelyva Erzsébet segítségével utánaszámoltunk a várható pluszösszegeknek, ám korántsem találtunk több millió forintos többletjövedelmeket. Másfél éves korkülönbséggel vállalt testvérekkel számoltunk, hiszen ennél rövidebb időn belül egészségi okokból nem tanácsos szülni. Mivel a gyed a gyermek legfeljebb kétéves koráig, a gyes pedig hároméves koráig jár, az anyák hat hónapnyi pluszgyedet, illetve 12 hónapnyi plusz gyest kaphatnak, ha gyermekük másfél éves korában visszamennek dolgozni, vagy szülnek újabb gyermeket.

A gyed összege az anya korábbi bérének a 70 százaléka, de legföljebb a dupla minimálbér 70 százaléka lehet havonta, a gyes összege pedig havi bruttó 28 500 forint. Mivel a számításnál a szülést megelőző év minimálbérét kell alapul venni, ami 2012-ben bruttó 93 ezer forint volt, egy korábban minimálbért kereső anya összesen bruttó 732 ezer forintot nyerhet másfél év alatt a gyed extrával. Ha pedig újabb másfél év múlva egy harmadikat is vállal, az ugyanúgy további 732 ezer forintot jelenthet (az első gyerek után akkor már nem jár semmi, hiszen betöltötte a harmadik életévét).

Ugyanígy számolva egy garantált bérminimumot – vagyis 2012-ben 108 ezer forintot – kereső anya 795 600 forint többletjövedelemhez juthat a gyed extrával, harmadik gyerek esetén pedig összességében 1 591 200 forint pluszt kapna. Akinek a korábbi bére elérte vagy meghaladta a dupla minimálbért (annak 70 százalékánál nem lehet több a gyed, hiába keresett korábban többet az anya), az 1 194 000 forint pluszjövedelemmel számolhat, harmadik gyerek esetén pedig összesen 2 millió 389 200 forinttal. Akinek viszont nem volt korábban biztosítási jogviszonya, és csak gyest kapott az első gyermeke után is, az most sem számíthat másra, mint 18 havi pluszgyesre, azaz összesen 513 ezer forintra.

Az MSZP tiltaná az elbocsátást

Az MSZP választási győzelme után nem megszünteti a gyed extrát, hanem kijavítja, mert csak az elbocsátás tiltásával együtt válhat valódi segítséggé ez az intézmény – reagált az ellenzéki párt országos központja szombaton Rogán Antal szavaira. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szombaton azt mondta: a szocialistáknál felmerült a gyed extra megszüntetésének lehetősége. Az MSZP közleményében azt írta: a Fidesz 2011-ben már egyszer megszüntette a gyed extrát, majd nyilván belátva, hogy hibázott, 2013-ban újra bevezette, tehát „saját bűnét keni a Fidesz az MSZP-re”. 2006-ban épp az MSZP kormánya vezette be a gyes és a gyed melletti munkavállalás lehetőségét, amit Orbán Viktor 2011-ben megszüntetett – tették hozzá. (Munkatársunktól)

Munka is van, gyerek is van
Munka is van, gyerek is van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.