„Nagyon kérem, ne menjen be!”

A Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Demokratikus Koalíció (DK) aktivistái tüntettek a Magyar Demokrata szerkesztőségénél csütörtök délután: a 30-40 demonstráló az ellen tiltakozott, hogy a jobboldal, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott „gondozásában” közpénzből alapítana lapot.

Az ellenzéki szervezetek a demonstrációt a Magyar Krónika első lapindító értekezletével „hangolták össze”: a Demokrata szerkesztőségében tegnap délután ültek össze először az újság vezetői. A lapindítón – az előzetes híreknek megfelelően részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.

A hét elején a cink.hu tette közzé Kerényi Imre levelét, amelyből kiderül, hogy Orbán Viktor „Magyar Krónika címmel új havi folyóirat indítását szorgalmazza.” A lap főszerkesztője Bencsik Gábor, a Demokrata lapigazgatója lesz, s a folyóiratban megjelennek majd Orbán írásai. Bencsik korábban azt mondta lapunknak, hogy a várhatóan májusban induló Magyar Krónika a konzervatív, nemzeti értékeket szem előtt tartó, olvasmányos, színes, közéleti és kulturális havilap lesz.

Kerényi, úgyis mint a „vállalkozás producere”, a nyilvánosságra került levélben taglalta, milyen lapot szeretnének. Olyat, amely „eszméinket hirdeti”, s „az állam által támogatott kulturális innováció egyik eleme” lesz. „A Magyar Krónika a centrális politikai erőtér építő embereiről szól”, „hőseit (…) tisztelettel és szeretettel mutatja be”. Kerényi sajátos módon utalt arra, hogy szerinte sok minden „belefér” az újságba: „Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.”

Kerényi szavai megihlették a demonstrálókat. A DK aktivistái ilyeneket írtak transzparenseikre: „Földet nyertem. Megírom”; „Állami megrendelést nyertem közpénzből. Megírom”. A Szolidaritás tüntetői is lecsapták a magas labdát: az egyik, Orbán Viktor fotójával díszített transzparensen például az állt: „Saját alkotmány. Megírtam.”; „Közgép-pályázat. Megírtam.”

Gy. Németh Erzsébet, a DK országos elnökségének tagja tudósítónknak azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Orbánék állami pénzből akarnak pártújságot finanszírozni. Arra utalva, hogy nyilvánosságra került azoknak a listája, akiket a lapvezetés szerzőként szívesen fogadna, úgy fogalmazott: megalázzák a jobboldali értelmiséget.

A reménybeli szerzők közül többen is részt vettek az értekezleten: ők a tüntetők sorfala között jutottak be az épületbe, amelyet a biztonsági őrök mellett rendőrök is „védtek.” Boross Péter korábbi miniszterelnök nem válaszolt egyetlen kérdésre sem, igaz, nem is tudott volna a demonstrálók gúnyos skandálásától: „éljen a párt!”. Kondor Katalin ugyanakkor készségesen nyilatkozott, jelezte, még azt sem tudja, ír-e a lapba, majd egy kérdésre válaszolva megemlítette, szerinte sajnos, semmilyen lap nem független. (Utóbb kiforratlannak nevezte az ötletet, szerinte a lap nem indul el májusban.)

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint Kerényi levele vicces, jó marketingfogás, úgy gondolja, hogy e lap nagyon népszerű lesz. Nem volt mindenki ennyire elégedett. Zárug Péter Farkas politológus a szerkesztőségnek otthont adó épület előtt azt mondta: felkérték őt is az írásra, de csak csak azért jött el, hogy közölje, erre nem hajlandó. Kerényit együgyűnek nevezte, aztán bement az épületbe. Kondor Katalin azt is közölte, hogy Orbán Viktor a megbeszélésen azt mondta, szükség van egy ilyen lapra, de szerencsétlennek minősítette Kerényi levelét, még kidolgozatlannak a tervet és leszögezte: közpénz nem fordítható az újságra.

A jobboldali értelmiség tényleg nehéz helyzetben lehet: amikor Koltay Gábor rendező az értekezletre igyekezett meghívottként, Gy. Németh Erzsébet odalépett hozzá, megállította és azt kérte: „Ne adja ehhez a nevét, Gábor! Maga ennél sokkal értékesebb. Nagyon kérem, ne menjen be közéjük!” Koltay azt felelte neki, hogy bizalmat kell adni az újságnak, nem szabad előre ítélkezni. Aztán a tüntetők között átfurakodva ment be az épületbe.

Évi félmilliárdba kerülhet az újság

Kormánykörökben már tavaly ősszel tárgyalhattak a Magyar Krónika elindításáról és lehetséges pénzügyi támogatásáról. A Népszava október végén számolt be arról, hogy a közigazgatási minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint Kerényi Imre kormánymegbízott a hozzá rendelt közel 340 millió forintot három célra fordítja: az alaptörvény társadalmi megismertetését szolgáló 5. és 8. osztályosoknak szánt „Zsebfüzetek” nyomdai előállítására és terjesztésére; a Nemzeti Könyvtár program folytatására; továbbá „jövő év elejétől” egy országos terjesztésű havilap megjelentetésére. E kormányhatározat szerint 2014-re további 281,1 millió forintot kapnak Kerényi projektjei.

Egy lapunk által megkérdezett kiadói szakember szerint a Kerényi által megálmodott Magyar Krónika éves előállítási költsége – szerzők honoráriuma, szerkesztőség fenntartása, nyomdai kivitelezés, terjesztés – megközelítheti a 400-500 millió forintot. A felkért szerzőknek körbeküldött levélből az derül ki, hogy a folyóirat méretében megegyezik az alaptörvény díszkiadásával, vastag papírra, reprezentatív külsővel nyomtatják. A tervek szerint havi tízezer példányban adnák ki, és annak egy részét – felét vagy háromnegyedét – ingyen osztanák szét állami vezetők, polgármesterek, könyvtárak, középiskolák, határon túli magyar iskolák és intézmények közt, tehát az eladásból származó bevétel egészen csekély lesz. A lapba publikáló szerzők havi egy cikkért – terjedelemtől függően – nettó ötvenezertől kétszázezer forintig terjedő tiszteletdíjat kapnak majd.

Az már a napokban kiderült, hogy a Magyar Krónikát kormányzati és fideszes forrásból is finanszírozhatják majd. Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója, a havilap leendő főszerkesztője lapunknak hétfőn elmondta: a tervek szerint a havilapot a Polgári Magyarországért Alapítvány adja ki. Nem tagadta azt sem, hogy a kormányzat anyagi támogatására számítanak. A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke Balog Zoltán humánminiszter, egyik kurátora Kövér László házelnök. Ez az alapítvány szervezi évente Kötcsén a polgári pikniket, amelynek állandó fővendége Orbán Viktor. Az alapítvány a legutóbbi, 2012-es pénzügyi beszámolója szerint 611 millió 700 ezer forint támogatást kapott az állami költségvetésből, ebből 354 milliót költött el. (Minden parlamenti párt egy megnevezett alapítványa évente állami támogatásban részesül – a szerk.)

A Kerényi és Bencsik által felkért szerzők egy része az elmúlt napokban jelezte, hogy nincs szándékában ebben a lapban publikálni. Többek között lemond a lehetőségről Balogh Ákos Gergely, a Mandiner.hu főszerkesztője, a Heti Választól Borókai Gábor főszerkesztő, Stumpf András és Ablonczy Bálint újságíró. A városvédő Ráday Mihály, Szinetár Miklós rendező és Sándor György humorista is visszautasította a felkérést. Hankiss Elemér, bár szerepel a listán, azt mondta, hogy nem is kapott felkérést. A körbeküldött levél szerint a főszerkesztő Bencsik Gábor lesz, a szerkesztőbizottság tagja pedig Balog Zoltán, Kerényi Imre és Vizi E. Szilveszter. Vizi E. Szilveszter ezt cáfolta, közlése szerint ilyen jellegű megbízást nem vállalt el.

A demonstrálók
A demonstrálók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.