Csúszhat a parlamenti szezonkezdet

A Fidesz az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos döntésére vár, ezért halasztják a tavaszi ülésszakot.

Az előzetes tervekhez képest csúszhat a parlamenti szezonkezdés, az is elképzelhető, hogy csak február elején lesz a tavaszi ülésszak első napja – tájékoztatták a Népszabadságot magas rangú kormánypárti politikusok. 

Elmondásuk szerint az első ülésnap legvalószínűbb időpontja február 3-a lehet, így a T. Ház a választások előtti kampányidőszakban minden valószínűség szerint február végéig ülésezik.

Kövér László házelnök december 16-án jelentette be, hogy várhatóan január közepén kezdenek ülésezni az országgyűlési bizottságok, és január 20-án lesz a tavaszi ülésszak első plenáris napja. Információink szerint az időpontokról kormányzati körben még azelőtt döntöttek, hogy a Kúria határozott volna a devizahiteles-ügyben, ám ez átírta a forgatókönyveket. Az állásfoglalás csalódást okozott a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök számára. Ezen túlmenően viszont a kormány időzavarba is került; addig nem készítheti el saját verzióját a devizahiteles szerződések esetleges korrigálását illetően, amíg a kérdésben az Alkotmánybíróság nem foglal állást, másrészt meg kell várnia az Európai Bíróság iránymutatását.

A devizahiteles megoldásról a kormányülésen rendszeresen tárgyalnak, de a Fidesz–KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén születhet meg a végleges javaslat. A már említett okok miatt azonban e tanácskozás is csúszhat. Van olyan fideszes képviselő, aki úgy tudja, hogy a jövő hét végére hívják össze őket, más források viszont határozottan azt állították, január utolsó hetében lesz aktuális az évadnyitó frakcióülés, „amikor már tiszta lesz a kép”, és szövegszerűen elkészülnek a szükséges törvényjavaslatok.

Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa a Népszabadságnak szilveszterkor azt mondta, a Kúria a polgári törvénykönyvre hivatkozással visszapasszolta a labdát a magyar kormánynak. „A Ptk. 226. §. (2.) bekezdése kivételes esetekben felhatalmazást ad a jogalkotónak, az Országgyűlésnek arra, hogy a jogszabály a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát megváltoztassa” – közölte.

Az évadnyitó frakcióülésen a harmadik rezsicsökkentés kérdésében is állást foglalnak a képviselők. A konkrét javaslatok még ez ügyben sem készültek el. Fónagy János államtitkár legalábbis azt mondta a napokban, hogy „a menetrendnek megfelelően január 10. és 20. között kapják meg az elkészült szakmai véleményeket, így a lépést előkészítő bizottság még januárban javaslatot tesz a kormánynak a rezsicsökkentés újabb, harmadik lépcsőjének területére, terjedelmére, és mértékére”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár némi bizonytalanságot keltett szilveszterkor, amikor azt nyilatkozta: még nem biztos, hogy lesz harmadik rezsicsökkentés. Ez az első negyedév gazdasági, társadalmi, politikai eredményeitől is függ – tette hozzá. Ezzel kapcsolatosan lapunknak kormánypárti politikusok azt mondták, a kampányfinisben hiba lenne azt üzenni a választóknak, hogy a rezsicsökkentés eredményei megvédhetőek abban az esetben is, ha nem a jelenlegi kormány marad hatalmon. Ezért valószínű, hogy a választások előtt megszületik a döntés a harmadik rezsicsökkentésről, de az árak mérséklése a szavazatmaximalizálás miatt a választások utáni „dátummal” hatályosulna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.