Magyar kormánykrónika

Magyar Krónika címmel kormánypárti elkötelezettségű folyóiratot alapítanak, amelynek első szerkesztőségi értekezletén a tervek szerint Orbán Viktor is részt vesz csütörtökön a Magyar Demokrata hetilap szerkesztőségében – erősítette meg lapunknak Bencsik Gábor, a Demokrata lapigazgatója, a havilap leendő főszerkesztője a Cink.hu-n megjelent információkat. Az internetes portál közölte a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor által a leendő lap potenciális szerzőinek írt felkérő levelet. Ebben egyebek mellett az szerepel: „Tudatom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Krónika címmel új havi folyóirat indítását szorgalmazza, amelynek megalkotásában – mint szerző – személyesen maga is közreműködne. Miniszterelnök úrral egyeztetve tisztelettel felkérem, hogy e szellemi vállalkozásban – mint szerző – írásaival Ön is vegyen részt.” Bencsik Gábor szerint nem a miniszterelnök ötlete volt a lap elindítása, hanem számos beszélgetés során úgymond „kitalálódott”, de az nem titok, hogy a miniszterelnök úr számára ez egy nagyon rokonszenves dolog, és azt tervezi, hogy abban majd rendszeresen publikál.

A felkérő levelet száz, főként a Fidesz holdudvarához tartozó értelmiséginek küldték ki, köztük újságíróknak, politikusoknak, egyházi személyeknek, íróknak, költőknek, zenészeknek, tudósoknak. A listán szerepel többek között Balog Zoltán humánminiszter (a levelében Balog nevét hibásan Baloghként írták – a szerk.), Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Bogárdi Szabó István püspök, Boross Péter volt miniszterelnök, Csontos János újságíró, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, Fritz Tamás politológus, Jankovics Marcell filmrendező, Káel Csaba rendező, Kiss-Rigó László püspök, Kovács Ákos előadóművész, Kövér László házelnök, Lévai Anikó jogász (a miniszterelnök felesége – a szerk.), Matolcsy György jegybankelnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Papp Lajos szívsebész, Rákay Philip M1-intendáns, Sándor György humoralista, Schmidt Mária történész, Szörényi Levente zeneszerző, Torkos Matild újságíró, Vizi E. Szilveszter egyetemi tanár, Zárug Péter Farkas politológus. A körbeküldött levél szerint a főszerkesztő Bencsik Gábor lesz, a szerkesztőbizottság tagja pedig Balog Zoltán, Kerényi Imre és Vizi E. Szilveszter. Vizi E. Szilveszter ezt cáfolta, közlése szerint ilyen jellegű megbízást nem vállalt el. Bencsik Gábor erre azt mondta, ezek tervek, elképzelések, és lesz, aki vállalja, lesz, aki nem. A cikk megjelenése óta több potenciális szerző jelezte, hogy nem akar írni a Magyar Krónikába. A 444.hu szerint lemond a lehetőségről Balogh Ákos Gergely, a Mandiner.hu főszerkesztője és a Heti Válaszba és a Mandinerbe is író Stumpf András is.

Bencsik lapunk kérdésére közölte, hogy a tervek szerint májusban induló Magyar Krónika a konzervatív, nemzeti értékeket szem előtt tartó, olvasmányos, színes, közéleti és kulturális havilap lesz. Az elképzelések szerint azt a Polgári Magyarországért Alapítvány adja ki, és nem tagadta azt sem, hogy a kormányzat anyagi támogatására számítanak. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Balog Zoltán, egyik kurátora Kövér László. A havilap fenntartását, a lehetséges kormányzati támogatás részleteit firtató kérdésünkre Bencsik azt mondta, Kerényi Imre lesz a „vállalkozás producere”, a részletekre ő tud válaszolni. Bencsik szerint mindez még teljesen képlékeny, nincsenek gazdasági háttérszámítások. Megkerestük Kerényi Imrét is, aki azt mondta, hogy a nyilvánosságra került levélben minden benne van, annál többet nem is nagyon tudna mondani.

A Cink.hu szerint a folyóirat méretében megegyezik majd az alaptörvény díszkiadásával, vastag papírra, reprezentatív külsővel nyomtatják. A portál úgy tudja, havi tízezer példányban adnák ki, és annak egy részét – felét vagy háromnegyedét – ingyen osztanák szét állami vezetők, polgármesterek, könyvtárak, középiskolák, határon túli magyar iskolák és intézmények között. A levélben Kerényiék nem rejtik véka alá azt sem, hogy milyen lapot akarnak. Olyat, amely „eszméinket hirdeti”, s „az állam által támogatott kulturális innováció egyik eleme” lesz. „A Magyar Krónika a centrális politikai erőtér építő embereiről szól”, és „hőseit (…) tisztelettel és szeretettel mutatja be”.Mindjárt azt is elárulják, milyen „hősökre” gondoltak: a körbe tartozik például a „Kossuth teret megálmodó Wachsler úr, a nagyberuházásokat bonyolító Fürjes úr”, de „a tejcsináló Cserpes úr, a dalcsináló Ákos úr, a kiállításokat varázsló Baán úr, a színházcsináló és öt gyermeket nevelő Vidnyánszky úr, a borkészítő Bock úr, valamint a lótenyésztő Lázár testvérek”. „A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömöt mond” –idéz az internetes portál a levélből. A tisztánlátásban persze segít valamelyest a Cink.hu által közzétett újabb idézet: „Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.” Kerényiék úgy vélik, a Fidesz hívei „sorvezetőre vágynak” meg követendő mintára, és szerzőik „felvállalják ezt a szerepet”, s vezetik majd az olvasót, sőt egymást is. Legjobbjaik e szerepben „a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják”. A levélben lapszerkesztési alapismereteket is nyújtanak, és felhívják a figyelmet „az oldalpárokban, az oldalpárban, az oldalban és a hasábban történő szerkesztés elvének betartására”. Vagyis: „a több oldalpár szerzője a monumentális formát valósítja meg, az oldalpáré a tekintélyes formát, az oldalé a kis formát, a hasáb író a szösszenetével vesz részt e vállalkozásban”. Akinek kedve tartja, fotózhat is: „A szorgalmas méhecskéről készített kép szép és jogtiszta. Ha ikergyerekeink születtek, jöhet róluk a mobiltelefonnal készített felvétel” – folytatódnak az instrukciók. A folyóirat nyitottságát mutatja, hogy a glosszarovatban – „hasábíró táborunk” jelesei mellett – „jöhetnek majd a baloldali és liberális útitársak is”. A Cink. hu írása szerint a számlaképes szerzők a havi egy cikkért – terjedelemtől függően – nettó ötvenezertől kétszázezer forintig terjedő tiszteletdíjat kapnak majd. A Kormányzati Információs Központ lapunknak azt nyilatkozta: a szerkesztőségi értekezlet után tudnak részleteket mondani.

Rákay Philip új műsora

Szabadság tér ’89 címmel indul szerda este Rákay Philip műsora az M1-en. A műsor célja, hogy felelevenítse, mi történt 1989-ben, és megmutassa, milyen út vezetett az első szabad választásokig – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn.

Kerényi Imre az alaptörvény elfogadásakor rendezett ünnepségen
Kerényi Imre az alaptörvény elfogadásakor rendezett ünnepségen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.