Bajnai: 1+1-ből sem lesz mindig 2

Ma még épp a legfontosabb hiányzik az 1+1 képletéből: a győzelembe vetett hit – indokolja Bajnai Gordon az ellenzéki összefogás kiszélesítésére tett javaslatát. Ennek érdekében kész áldozatot hozni és hátralépni.

– Miért most kezdeményezik az együttműködés felülvizsgálatát? Közleményük szerint a választás időpontjának kiírása indokolja ugyan az áttekintést, de sokkal inkább az tűnik valószínűnek, hogy a DK erősödése miatt komoly nyomás nehezedett az Együtt–PM-re, amely most – „önmentő akcióként” – az élére áll a többek által szorgalmazott szélesebb összefogásnak.

– Ez nagyon kicsinyes olvasata lenne annak, amit javaslunk, nevezetesen a kormányváltó szövetség kibővítésének. Az Együtt–PM ugyanis a komolyan vehető közvélemény-kutatási adatok szerint stabilan a parlamenti küszöb felett van, ami viszont az „e fölötti” részt, nevezetesen a győzelemhez hiányzó szavazók számát illeti, abban éppúgy tennivalója van az ellenzék többi pártjának, mint nekünk – azaz a nyomás közös rajtunk. Ma ugyanis több a kormányváltást akaró választópolgár, mint amennyi támogatója ezeknek a pártoknak összesen van. Mondhatnám úgy is, egy+egy ma még kettőt sem tesz ki, mert a képletből épp a legfontosabb rész hiányzik: a győzelembe vetett hit. Hogy a tavaszi választás népszavazás lehessen, a győzelmi hitet kell visszaadni a kormányváltást akaróknak. Ha az eddigi megoldással nem lehetett, akkor máshogy. Ehhez azonban mindenkinek vissza kell fognia a pártos, vagy személyi ambícióit. Mi erre hajlandóak vagyunk. Ezt nehéz lenne politikai önzésként magyarázni: ez épp a felelősséggel való szembenézés.

– Az esetleges közös lista újra napirendre tűzi a közös miniszterelnök-jelölt kérdését is. Ezek szerint ön kész hátralépni és az MSZP első emberét, Mesterházy Attilát támogatni listavezetőként és kormányfőjelöltként?

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon

– Egy győzelemhez vezető közös lista érdekében kész vagyok áldozatot hozni és hátralépni, mert az ügy fontosabb, mint a személyes ambíciók. Ha az ellenzéki oldalon mindenki hasonlóan áll a bővítési folyamathoz, akkor még időben, ütőképes ellenzéki alternatívát állíthatunk a rezsimmel szemben, és április 6-án elküldhetjük a hatalomból Orbán Viktort. Mi előre se eleve kizárt, se előre követelt szempontokat nem mondunk nyilvánosan. Világos javaslataink vannak, de ezeket először a partnereinkkel, a szocialistákkal fogjuk megbeszélni.

– Egy MSZP–Együtt–PM–DK közös listán ön szerint van helye Gyurcsány Ferencnek? A volt miniszterelnök személye és személyi ambíciója volt eddig ugyanis elsősorban – legalábbis az önök álláspontja szerint – a közös megegyezés legnagyobb akadálya.

– Régóta következetesen mondom, hogy a DK körüli elszánt és bátor szavazói közösségre szükség van a kormányváltáshoz, ezért szerintem feladatunk, hogy bevonjuk őket a kormányváltó szövetségbe. Ismétlem, a győzelem érdekében mindenkinek engednie kell valamiben, de ezeket a kérdéseket nem a sajtón keresztüli üzengetéssel kell megoldani. Az csak árt, ezt alaposan megtanulhattuk az elmúlt hónapokban.

– Az MSZP és az Együtt–PM viszonya és együttműködése eddig sem volt mindig felhőtlen, Mesterházy Attila gyakran hivatkozott arra, hogy „befagyott a forró drót” önök között. A mostani kezdeményezésről mikor és hogyan egyeztettek korábban, ha egyeztettek egyáltalán? Csak Mesterházyval osztotta meg előzetesen az elképzeléseit, vagy Gyurcsány Ferencet is értesítette a változásokról?

– Mesterházy Attilával személyesen és telefonon is beszéltem a kezdeményezésem nyilvánosságra hozatala előtt. A DK-val ebben a kérdésben nem folytattunk tárgyalásokat, mi ugyanis a megkötött kormányváltó szövetség keretein belül kívánjuk megvalósítani az ellenzéki együttműködés kibővítését. Először az MSZP-vel tárgyalunk tehát ebben a kérdésben, a DK-val pedig közösen lesz majd dolgunk, amikor a tárgyalásokban odaérünk.

– Technikai kérdés, de annál érdekesebb helyzetet teremthet, ha az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért végül nem szövetségben, hanem az alacsonyabb küszöb miatt közös jelölőszervezetként indul majd. Ha ugyanis formálisan új szervezetet hoznak létre, úgy az MSZP-vel kötött megállapodásuk tulajdonképpen jogilag értelmetlenné válik, és újra kell kötni.

– Ez sem politikai, sem jogi szempontból nem stimmel, ideje volna ezt a városi legendát elfelejteni. Három párt kötött megállapodást, ebből én kettőt képviseltem. A megkötött megállapodás a benne résztvevők jogi formációjától függetlenül érvényes, erről beszéltünk is annak idején. Egy politikai szövetség megkötésénél amúgy is fontosabb a kézfogás, amivel a felek megpecsételik azt. Ha valamelyik fél fel akarja mondani a szövetséget, nem jogi okok mögé bújva fogva megtenni, hanem nyíltan, beleállósan. Nálunk ilyesmiről nincs szó, épp a szövetség bővítéséről, fejlesztéséről fogunk tárgyalni.

– Egy éve, miniszterelnök-aspiránsként, az ellenzéki oldal összefogójaként lépett föl. Azóta nagy ívet járt be. Nem érzi úgy, hogy a „Bajnai-projekt” megbukott? Gondolok itt arra, hogy mostani kezdeményezésével bizonyossá vált, hogy ellenzéki győzelem esetén sem ön lesz Magyarország következő miniszterelnöke?

– Nekem elsősorban céljaim vannak, az ambícióimat azokhoz rendelem hozzá. A legfontosabb célom pedig Orbán Viktor leváltása, Magyarország talpra állítása. Természetesen most is késznek és képesnek tartom magam arra, hogy folytassam azt a munkát, amit egy évig csinálhattam. De ha azzal olyan ellenzéki együttműködést hozhatunk létre, amelynek valódi esélye van a győzelemre, akkor a hátrább lépésem sem túl nagy ár. A közös ügyünk nem válhat személyi ambíciók áldozatává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.