Pácban hagyott horgászok és egyesületek

Tízmilliókban mérhető kárt okozott a kormány a horgászegyesületeknek az új halászati törvényhez kapcsolódó rendeletalkotás késedelme miatt.

Mivel a szabályozáson – elsősorban a korábbi koncepció bukása és az ősz folyamán (elsőként a Népszabadságban) nyilvánosságra került elképzelések nyomán támadt botrány miatt – a tavalyi év utolsó pillanatáig többször is változtattak, hiányzott az új országos horgászrend meghirdetésének, illetve az állami horgászjegyek és a fogási naplók kiadásának jogalapja. Márpedig a fenti dokumentumok, illetve jogszabályi háttér nélkül az egyes vizekre szóló területi engedélyeket sem lehet kiváltani, holott ezeket jellemzően karácsony előtt, nemritkán karácsonyi ajándék gyanánt vásárolják meg a horgászok(nak). Így az átállás első és leglátványosabb eredménye az lesz, hogy az idei esztendőben kevesebben fognak legálisan horgászni, mint 2013-ban, és az egyesületek bevétele is csökken.

Hasonló fejetlenségre az elmúlt évtizedekben sosem volt példa. Bár a horgászati-halászati területet felügyelő vidékfejlesztési tárca papíron megoldotta az átmenet problémáját, a valóságban a horgászegyesületek jelentős része számára problémát okozott az engedélykiadás. A minisztérium december 20-án írásban közölt álláspontja szerint „az új szabályozásra való minél zökkenőmentesebb átállás miatt a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik”. A 2014-es területeket elvben a 2013-as állami horgászjeggyel is ki lehetett váltani, erre azonban információink szerint nagyságrendekkel kevesebben vállalkoztak, illetve voltak képesek, mint a korábbi évek hasonló időszakaiban.

Az új horgászszabályokat részletező minisztériumi rendelet végül csak december 29-én jelent meg, és viszonylag kevés szabálymódosítást tartalmaz: a tárca az országos felháborodás miatt letett a horgászat gyökeres újraszabályozásáról. Az állami jegy továbbra is 2000 forintba kerül, és ezúttal 2015. január végéig érvényes. A fogási napló mostantól nem a területi jegy, hanem az állami horgászjegy tartozéka. Érdekesség, hogy már a 2013-as fogási naplót is a tavalyi állami jegy kiváltásának helyén kell leadni február 28-ig (aki határidő után adja le, annak dupla áron számítják az állami jegyet). A fajlagos tilalmi időkben és a méretkorlátozásokban is vannak kisebb változások – ezekről korábban már beszámoltunk. Az egy nap kifogható mennyiséget tíz kilogrammban korlátozzák, és novembertől március közepéig a vermelő halak védelme érdekében tilos lesz a halradar használata.

Télen tilos lesz a halradar használata
Télen tilos lesz a halradar használata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.