Miért vonul ki Matyi Dezső a pécsi futballból?

Megrázta a pécsi drukkereket a hír, hogy Matyi Dezső nem szponzorálja tovább a helyi focit. Az NB I-es Pécsi Mecsek Futball Klub (PMFC) mögött álló kft. 95 százalékos tulajdonosa a döntést azzal indokolta, hogy cégeinek pénzintézete, a Széchenyi Bank meghiúsított egy szerződést, amiért bírósághoz fordul.

A pécsiek tudják, hogy Matyihoz hasonló támogatót nehéz lesz találni, cégeinek gazdasági erejéhez mérhető magánvállalkozás nincs a megyében. A helyi önkormányzat birtokolja a PMFC mögött álló kft. öt százalékát, ám a nyomasztó munkanélküliségtől és forráshiánytól szenvedő város érdemi támogatást aligha nyújthat. Pécs idén húszmilliót adott a 600 millióból gazdálkodó klubnak. A tévé-, reklám- és jegybevételből, a társasági adóból származó támogatás révén 2013-ban 300 millióhoz jutott a klub. Hogy Matyi ehhez mennyit tett hozzá, nem tudni, a PMFC sosem hozta nyilvánosságra, hogy a főszponzor mennyit költ a klubra.

Matyi Matias pincészetének logója a játékosok mezén
Matyi Matias pincészetének logója a játékosok mezén

Egyes becslések szerint Matyi PMFC-beli regnálása, vagyis 2007 óta több mint másfél milliárdot fordított a klub pályáinak felújítására, az utánpótlásra és a játékosok bérére. Feleki Attila, a klub ügyvezetője kérdéseinkre válaszolva azt mondta: fogalma sincs, hogyan tovább. Matyi Dezső 1989-ben falusi gyerekként, egy szál érettségivel vágott bele az utcai könyvárusításba, és az ezredfordulóra már tucatnyi, 400-500 négyzetméteres áruháza volt a bevásárlóközpontokban. 2007-ben a kilencvenet közelítette üzleteinek száma, könyvkiadó és -kereskedő cégének árbevétele meghaladta a 17 milliárdot. Már a pincészete is milliárdos érték, öt borvidéken összesen 100 hektár szőlőt birtokol.

A fociban viszont a vártnál nehezebben jött a siker. A klubtulajdonos hat év alatt kilenc vezetőedzőt küldött el. Most, hogy kezd beérni valami – a csapat a hetedik helyen áll –, ő megy. Sokak szerint belátta, hogy a vállalkozói szférában megtanult szabályok nem érvényesek a fociban. Felmérte, hogy nem tud versenyezni a bajnokságért harcoló klubokkal, hisz azok évi másfél-kétmilliárdból gazdálkodnak. Úgy vélte, a hazai klubok nem is érnek meg ennyit, hisz legjobbjainkat az európai kupákban névtelen csapatok eszik meg reggelire.

A B-közepet a pokolra kívánta. Hallani arról is, hogy családi élete is megsínylette a focival kötött szenvedélyes frigyet. Azt, hogy a banki szerződésnek mi a tartalma, és a bank mit változtatott meg a kontraktuson, illetve mindez miképp befolyásolja Matyi cégcsoportjának pénzügyi kondícióit, a vállalkozó nem részletezte. Hipotéziseik viszont vannak az általunk kérdezett, névtelenül nyilatkozó ismerősöknek. Szerintük Matyi azért a legkisebb hazai bankok egyikével kötött szerződést, mert ott az átlagosnál kedvezőbb feltételeket tudott kialkudni.

A bank – valószínűleg – újragondolta a feltételeket, és csökkentette a kockázatvállalást, ami a saját terveiben magabiztosan hívő vállalkozó lehetőségeit szűkíthette. A pénzintézet egyébként közleményben utasította vissza Matyi üzleti etikátlanságról szóló vádjait, és jelezte, hogy jogi lépéseket tesz jó hírnevének megóvása érdekében. Többen politikai mozgatórugókat sejtenek a háttérben, utalva arra, hogy a Széchenyi Bank kormányközeli pénzintézet. Matyi Dezső nem a Fidesz embere, nem tartozik a kormánypárti szónokok mögött tapsoló biodíszlethez.

Igaz, az MSZP-t se becsüli sokra, ugyanakkor köztudott róla, hogy Toller Lászlóval, a szocialisták 2010-ben elhunyt pécsi polgármesterével és parlamenti képviselőjével jóban volt. Ez a viszony elfogadhatatlanná teszi őt a Fidesz szemében. Pécsen sokan ezzel magyarázzák, hogy más városok lényegesen nagyobb kormányzati támogatást kaptak stadionjuk felújítására. Pécsnek egymilliárd jutott, ám ahhoz, hogy a város az UEFA előírásainak megfelelő pályát építsen, négymilliárd kell. Különösen bántó ez a Szombathelynek megítélt kilenc és fél és a harmadosztályban focizó Szegednek nyújtott hárommilliárdhoz képest.

Az is érzékenyen érintheti Matyit, gyanítják többen, hogy a kormány központosította a tankönyvkiadást, és ez által kizárja az ő cégeit ebből az üzletből. S ezek után jött a banki vita is. Mindezt a távozásra felszólító jelként élhette meg Matyi, de az is lehet, hogy ő akarta jelezni a focirajongó kormányfőnek: ha ilyen az adjonisten, akkor ez lesz a fogadjisten. A fideszes irányítású Pécs közleményben reagált Matyi lépésére, és a sértett hangvételű deklarációból érződik, hogy a PMFC többségi és kisebbségi tulajdonosa közt nincs tárgyalóviszony.

A pécsi hírportálokon aktivizálódó Fidesz-hívek nekiestek Matyinak, azzal gyanúsították, hogy a klubot pénzmosásra használta és a bankkal akarta megfinanszírozni csapata működését. A „békemenetesek” felvetették, hogy Matyi majd visszaszerzi a klubba fektetett pénzét, hisz joga van eladni a játékosokat, és abból rendesen kaszálhat. (Ebben van igazság, berakott pénzének azonban a felét sem remélheti.) Kérdeztük Matyi Dezsőt a történtekről, de ő a tájékoztatón elmondottakon túl nem akart többet mondani. Megkérdeztük még, hogy döntésében szerepet játszott-e a tankönyvkiadás államosítása, illetve a stadionra kapott „alamizsna”.

Azt felelte, őt a tankönyvügy már nem érinti, a stadionért meg a város lobbizott, nem ő, örülni kell annak, amit adnak. Hozzátette: a bank magatartása miatt hozta a döntést, ne keressünk politikai motívumokat a háttérben. Matyi válaszát hallva a vállalkozó ismerősei csak mosolyogtak. Egyikük így reagált: „Miért, mit mondhatott volna?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.