Felkészítették a bírákat a választásra

Háromnapos képzésen oktatták a választási ügyekben eljáró bírákat az eljárásokkal kapcsolatos szabályokra, az október eleji programon ötvennyolc bíró vett részt – értesült a Népszabadság.

Az Országos Bírósági Hivatal illetékesei lapunk kérdésére elmondták: az oktatás helyszíne a Magyar Igazságügyi Akadémia volt, s a képzésen valamennyi ítélőtábla képviseltette magát. Az érintett témák között például a választójogi szabályozás alapjogi összefüggéseinek, a választási jogorvoslat elbírálási rendjének és gyakorlatának vizsgálata szerepelt. Az előadók között pedig a Kúria és a Fővárosi Törvényszék bírái képviseltették magukat, de jelen volt Temesi István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, valamint Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is.

Hasonlóképp készül az NVI is a választójoggal rendelkező polgárok megfelelő tájékoztatására az új eljárási szabályokkal kapcsolatban. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a választók miként értesülnek időben és érdemben a megújult választási eljárás szabályairól, a Nemzeti Választási Iroda azt közölte: már készítik a szokásos hirdetményeket, amelyekkel a választások kitűzése után minden választópolgár találkozni fog.

„Január elején minden háztartásba eljuttatunk egy levélcsomagot, amelyen a választópolgár be tudja jelölni, ha fogyatékkal él és a választáshoz segítséget kér, ha nemzetiségiként kíván szavazni, vagy ha kéri adatainak letiltását. Ugyancsak igényelhet a választópolgár a választásokról szóló, könnyített formában megírt tájékoztatót. A szavazókörökben plakátok lesznek majd, amelyek szintén tájékoztatnak a választásokról. November elseje óta pedig a Duna TV-n és a Duna Worldön közérdekű közleményként naponta hétszer látható a választási regisztrációról szóló kisfilm” – válaszolta kérdéseinkre az NVI. Az illetékes szervezet tájékoztatása szerint januártól a választásokig a közszolgálati médiumokban szintén láthatók-hallhatók lesznek a választásokról szóló közérdekű közlemények, az első szavazókat pedig a „célcsoportot jól megszólító” online kampánnyal keresik majd meg.

Az NVI – piramisszerűen – először a húsz területi választási iroda vezetőjét készítette fel októberben, majd novemberben következett a 106 egyéni választókerület jegyzője. Ők majd a hozzájuk tartozó helyi választási irodák vezetőit, a jegyzőkönyvvezetőket és a szavazatszámláló bizottsági tagokat látják el információkkal. Ennek megfelelően összességében hetven-nyolcvanezer érintett szakmai tájékoztatásáról gondoskodik az NVI – közölték lapunkkal.

Szintén a választási iroda feladata a külképviseleteken dolgozó, körülbelül három-négyszáz szavazatszámláló bizottsági tag felkészítése is. „Tájékoztató füzet készül a jegyzőknek, vagyis a helyi választási irodák vezetőinek. A szavazatszámláló bizottság tagjai és jegyzőkönyvvezetői szintén kézhez vehetik a munkájukhoz szükséges segédanyagot, de a külképviseleteket is ellátjuk hasonló összefoglalókkal. A jelöltet állító pártoknak ugyanígy, írásos tájékoztatást küldünk. Az informatikai felkészülés elkezdődött, a nyomdai közbeszerzés jelenleg is zajlik” – fogalmazott lapunknak az NVI. A választási iroda illetékesei kérdésünkre azt is hozzátették: a jövő évi választásokra összességében tízmilliárd forintot szán az állami költségvetés, a tájékoztatás költségét is ebből az összegből akarják fedezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.