Valami nem stimmel

Valami nem stimmel a TV2 eladásával, egy több milliárd forintot érő céget csak akkor vesz meg a vezérigazgató és a gazdasági igazgató, ha ők valójában strómanok, és a valódi tulajdonos kilétét nem akarják nyilvánosságra hozni.

Ez pedig felerősíti azt a gyanút, hogy a jelenlegi kormányhoz közel álló gazdasági körök vették meg a második legnagyobb kereskedelmi tévét – a magyar televíziós piac több meghatározó szereplője név nélkül egybehangzóan így kommentálta lapunknak a TV2 eladásának szombati bejelentését. Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója szombat délelőtt egy rendkívüli állománygyűlésen jelentette be, hogy ő és a tévé gazdasági igazgatója, Yvonne Dederick vásárolta meg a céget.

A dolgozók előtt Simon is elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el. Csak anynyit mondott, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A TV2 több vezető munkatársa lapunknak és más internetes portáloknak, köztük az Indexnek, azt valószínűsítette, hogy a bejelentés szokatlan időpontja és a tulajdonos eltitkolása azt sejteti, hogy Fidesz-közeli befektetők vásárolhatták meg a csatornát.

A ProSiebenSat1 és a TV2 a tervek szerint hétfőn fog kiadni sajtóközleményt, amelyben a részletekről tájékoztatják a nyilvánosságot. A cégnyilvántartás szerint Simon Zsoltnak és Yvonne Dedericknek nincs közös tulajdonú magyar cége. A vezérigazgató csak a feleségéhez, illetve annak családjához köthető két társaságban érdekelt, a Betűtészta Kft.-ben és a Generál C Bt.-ben. Yvonne Dederick az ingatlankezeléssel foglalkozó DYD Kft. résztulajdonosa, azt a céget David Dederickkel közösen jegyzi.

Ezek a társaságok azonban nem olyan tőkeerősek, hogy végrehajtsanak egy több tízmilliárdos üzletet – írta az Origo. Évek óta folytak a találgatások, terjedtek a piaci pletykák a TV2 eladásáról. Simon Zsolt vezérigazgató legutóbb a csatorna őszi műsorstruktúrájának bemutatóján beszélt nyilvánosan az eladásról, szavai szerint az semmilyen módon nem érinti a cég stratégiáját, sem az őszi műsorstruktúrát. Szeptemberben a ProSiebenSat.1-ban 44 százalékos tulajdonrésszel bíró KKR–Permira páros megkezdte a részvényei tőzsdei értékesítését.

A két kockázati tőkealap-kezelő az év végéig szállt ki teljesen a ProSiebenSat.1-ból. „A tulajdonosunk eredeti tervei szerint a német csatornákat szakmai befektetőnek szerették volna eladni. Ennek lett volna része, hogy megválnak az összes nemzetközi érdekeltségtől, köztük a TV2-től. Közben az a döntés született, hogy a tulajdonrészüket a német tőzsdén értékesítik, így a TV2 eladása lekerült a napirendről” – mondta Simon Zsolt még szeptemberben.

Az elmúlt három évben többször felmerült a TV2 eladása és az is, hogy a vevő a Fideszhez közel álló Nyerges Zsolt cége, az Infocenter.hu lehet. Legutóbbmájusban röppent fel a hír, hogy a TV2-re a Viasat3 tulajdonosa és az Infocenter.hu is ajánlatot tett. Az Infocenter.hu egyébként már próbálkozott országos kereskedelmi csatorna felvásárlásával: sokáig tárgyalt az RTLKlub tulajdonosával, a magyar cég igazgatótanácsába is bekerültek az emberei, de 2011-ben meghiúsult a felvásárlás.

A Kreatív Online szerint szó volt arról, hogy egy titokzatos kínai cég is pályázik a TV2-re, de vélhetően e mögött is magyar befektetők álltak volna. Sőt valószínű, hogy ugyanazok a körök álltak, akik az Infocenter.hu-t is irányítják, hiszen így, egy a piacon eddig ismeretlen vállalkozás mögött megbújva, nem kellett volna médiahatósági vizsgálatnak alávetniük magukat, amiért több országos médiaterméket is tulajdonolnak. A TV2 vételáráról különböző információk láttak napvilágot korábban. Az ősszel a HVG 20–30 milliárd közötti árról írt, az Index szerint a tulajdonos 20 milliárd fölötti összegért adná el a csoportot.

Orbán Viktor kormányfő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia lapjában megjelent interjúban, az eladási tárgyalások idején arról beszélt, hogy legyen magyar kézben egy kereskedelmi tévécsatorna. Azt mondta, „ha lenne Magyarországon magyar kézben lévő kereskedelmi tévécsatorna, akkor magánpénzből is költenének a közvetítésekre, csak éppen Magyarországon a nagy, kereskedelmi tévék közül egyik sem magyar, mindegyik külföldi. Ezért olyan magyar, nemzeti szempontokat, amiket otthon igen, itt nem érvényesítenek.

Ez sem lesz mindig így, de addig is a magyar köztévének kell helytállnia.” A TV2 több szálon kötődik a mostani kormánypárthoz: a Magyar Narancs már 2011-ben írt Simon Zsolt vezérigazgató fideszes kötődéseiről, és piaci berkekben azt sem tartják véletlennek, hogy Simon idején a Hír TV-től leigazolt Pindroch Ferencet tették meg hírpolitikai tanácsadóvá.

Üzleti adatok

A TV2 utoljára 2009-ben volt nyereséges, akkor 654 millió forint plusszal zárta az évet. Azóta tartósan mínuszban van: 2010-ben 2,2 milliárdos, 2011-ben 8,94 milliárdos, tavaly pedig 6,7 milliárdos veszteséget produkált – derült ki a május végén közzétett legfrissebb, 2012-es mérlegbeszámolóból. A cég árbevétele folyamatosan csökken: 2010-ben 19, 2011-ben 16,2, 2012-ben pedig 14,2 milliárd forint bevételre tett szert. Mindeközben az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. masszívan nyereséges. A cég 2012-ben 25,8 milliárdos bevétel mellett 6,6 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el. Mindezt az RTL úgy érte el, hogy 2011-hez képest csökkent az árbevétele, de nőtt a nyeresége. Tavalyelőtt ugyanis 29 milliárdos árbevételből produkált 2,6 milliárdos eredményt.

Simon Zsolt, a televízió vezetője nem árulta el, milyen befektetői csoportokkal működnek együtt
Simon Zsolt, a televízió vezetője nem árulta el, milyen befektetői csoportokkal működnek együtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.