Törvénysértő a mezőhegyesi pályázat

Törvényességi kifogást terjesztett be a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. az ellen a pályázati kiírás ellen, amely a főként állattenyésztéssel és vetőmagtermesztéssel foglalkozó nagyüzem által használt állami földterületből háromezer hektárt meghirdetett a Földet a gazdáknak! program keretében.

A területet 53 részletben pályáztatják. Kun Mihály, a részvénytársaság vezérigazgatója a szombati évzáró munkásgyűlésen részletesen elmondta azokat a jogi érveket, amelyek alapján súlyosan törvénysértőnek tartják a kiírást, és a megsemmisítését kérik. A pályázati kiírás kizárja a Ménesbirtok Zrt. szerződésben biztosított elő-haszonbérleti jogát. Nemcsak az állam, hanem más tulajdonában lévő földrészleteket is meghirdettek. Nem vesznek tudomást arról, hogy rendezetlen a volt állami gazdasági munkavállalóknak a rendszerváltozás után adott 20 aranykoronás földrészletek helyzete.

Ezeket a földeket megpályáztatni a magántulajdon jogellenes elvonását jelenti. Hiányzik a jogorvoslati lehetőség a pályázatból – holott európai uniós irányelv, hogy az állam által kezdeményezett minden eljárás ellen lehetőséget kell adni jogorvoslatra. Majorok belső területeit, járdákat, utakat is kiírtak, ezzel ellehetetlenítik a majorokban élő lakosság életét: nem tudják megközelíteni a lakóhelyüket, vagy megfosztják őket a vízvételi lehetőségtől.

Kitetszik a pályázati kiírásból, hogy térítés nélkül el akarják vonni a Ménesbirtok Zrt. által a területbe beépített, a társaság tulajdonát képező eszközöket – például az öntözéshez szükséges nyomóvezetékeket, amelyek értéke egyes meghirdetett földrészletekben két- és ötmillió forint között van. A Ménesbirtok Zrt. által megbízott ügyvédi iroda szerint a pályázat földbirtok-politikai irányelvekbe is ütközik.

Az öntözőberendezések további használata ellehetetlenülhet, és ez nemcsak a mezőhegyesi földeket érinti, hanem Apátfalvától Dombegyházig számos magángazdát, akik azért tudják a földjeiket öntözni, mert a Ménesbirtok Zrt. a rendszer használati költségének több mint háromnegyedét kifizeti. Ha ez megszűnik, akkor annyira megdrágul másoknak az öntözés, hogy semmilyen növénykultúra nem képes annak költségét kitermelni.

Nem stabilizálja tehát a földhasználati viszonyokat, hanem éppen bizonytalanságot gerjeszt. Rendkívüli módon megnehezíti az állattenyésztést és a munkaigényes vetőmagtermelést, holott kiemelt kormányzati cél ezek erősítése. Ha a pályázatot nem vonják vissza, az veszélyezteti több mint ezer mezőhegyesi család megélhetését, ezzel a település létét. A Ménesbirtok Zrt. ezek miatt kéri a pályázat érvénytelenítését, továbbá a 2017-ben lejáró földhaszonbérleti szerződése húsz évvel való meghosszabbítását a jelenlegi szerződés és azon jogszabály alapján, amely lehetővé teszi a bérlőnek, hogy az általa megvalósított, de meg nem térült beruházások értékét „lelakja”.

Törvényességi kifogásaikat eljuttatták a Nemzeti Földalapkezelőnek, az Igazságügyi, illetve a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Válasz még sehonnan sem érkezett. Mint arról korábban beszámoltunk, Mezőhegyes önkormányzata december 11-én lakossági fórumot tartott az ügyben, amelyen meghívták a településre Orbán Viktor miniszterelnököt. Kun Mihály vezérigazgató azon a fórumon nem vett részt. A szombati munkásgyűlésen erre célozva azt mondta: ők nem politikai, hanem jogi kérdésként kezelik az ügyet, és bíznak abban, hogy beadványuk eléri célját.

Ők nem vonják kétségbe a kormány politikai elveit, de a jogszabályok mellett a gazdasági racionalitás is az ő érveiket erősíti. A társaság tulajdonosi szerkezete átlátható, mondta a vezérigazgató. Egyértelműen kiderül a cégnyilvántartásból, hogy kik a részvényesek, akik között 38 mezőhegyesi magánszemély is található. A cégnél közel 600 állandó dolgozó családja talál megélhetést. Rajtuk kívül a vetőmagtermelésben 2013-ban 967 embert alkalmaztak részmunkaidőben. Tíz év alatt 2 milliárd 251 millió forint földhaszonbért fizettek az államnak – vagyis nem hitbizományként kapták a földet, ahogyan az ellenérdekű felek állítják.

A munkásgyűlésen zsúfolásig megtelt a művelődési központ nagyterme. Az állásukban és egzisztenciájukban fenyegetett dolgozók néma csendben hallgatták a vezérigazgató elemzését, aki igyekezett reményt keltő gondolatokkal zárni beszédét. Gazdasági alap nélkül nincs jól működő társadalom, mondta. Hit, remény és bizalom – ezt a három szót hangsúlyozta karácsony előtt, és hozzátette: a remény szikrája megmaradt, sőt a törvényességi kifogással kicsit nagyobb lángra gyulladt.

Térítés nélkül vonnák el a részvénytársaságtól a cég tulajdonát képező eszközöket
Térítés nélkül vonnák el a részvénytársaságtól a cég tulajdonát képező eszközöket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.