Félelem és petíció Zemplénben

A gazdák szerint semmi sem indokolja a földek kisajátítását az Aggteleki Nemzeti Park területén.

– Uraim, elvesztettünk két világháborút, leverték az összes forradalmunkat, a kommunisták tönkretették a magyar parasztságot, most pedig az állam ráadásul el akarja venni azt a kevés földünket is, ami megmaradt! Ezt ne hagyjuk, emberek! – adta meg az alaphangot az elsőként fölszólaló 89 éves Iván János a Zempléni Tájvédelmi Körzetben gazdálkodó erdőbirtokosok és földtulajdonosok péntek délután Bózsván megrendezett fórumán. A mintegy negyven-ötven gazda és több környékbeli polgármester azért gyűlt össze, mert – amint arról a Népszabadság beszámolt – egy törvény értelmében az állam arra készül, hogy kisajátítson mintegy kétezer-kétezerötszáz hektár földet az Aggteleki Nemzeti Park területén azzal az indokkal, hogy biztosíthassa a területek természetvédelmi védettségét.

Csakhogy az érintett erdőbirtokosok és földtulajdonosok úgy gondolják: semmiféle veszély nem fenyegeti az erdőket és legelőket, elvégre az előírásokat betartják, a nemzeti park utasításait rendre végrehajtják, gazdálkodásukra panasz nincs, szerintük semmi sem indokolja hát, hogy az állam kisajátítsa az általuk használt földeket.

Jönnek a „csókosok”?
Jönnek a „csókosok”?

Sokan úgy vélik: a „csókosoknak” kell a föld, azoknak a kormányhoz és a Fideszhez politikailag és gazdaságilag kötődő érdekcsoportoknak, amelyek most a zempléni körzetben „tesztelik le a modellt”. Azt a modellt, amelyet országszerte mintegy százezer hektárnyi védett terület megszerzésére „dolgoztak ki”. A bózsvai fórumon azt a kérdést feszegették, hogy a zempléni gazdáknak milyen lehetőségük maradt az érdekeik érvényesítésére.

Egy jogásztól – aki azt kérte tőlünk, hogy a rendezvény sajtónyilvános jellege dacára ne írjuk le a nevét – megtudták: jogilag semmit sem tehetnek az állami kisajátítással szemben, a mozgásterük mindössze arra korlátozódik, hogy a kártalanítás összegét fölsrófolják.

Ez láthatólag annyira elvette a gazdálkodók kedvét az egész ellenállástól, hogy Sándor Endre levezető elnöknek, Kovácsvágás polgármesterének alig sikerült valakit találnia, aki képviselőként a gazdák élére állna. Pedig a jelenlévők Vécsi István ricsei polgármester javaslatára elfogadtak és aláírtak – tizennégyen a gazdák közül – egy petíciót, amelyben a kisajátítás leállítására kérik a kormányzatot, s fölkérik a helyi fideszes parlamenti képviselőket, köztük Hörcsik Richárdot, hogy álljanak a földtulajdonosok mellé. Vécsi azt mondta: nem volna helyes, ha a zempléni gazdálkodók lennének a „kísérleti nyulak”, s az ő ellenállásukon mérnék le, hogy a többi nemzeti parkban meddig lehet elmenni.

A fölszólalásokból kitetszett, hogy sokan azt hiszik: van remény, s meg tudják győzni a hatalmat arról, hogy a tervezett lépés ellentétes a helyiek érdekeivel. Janik Károly erdőbirtokos érvként még azt is fölhozta, hogy az érintett gazdák közt vannak „tótok, svábok, ruszinok”, s biztosan nem érdeke ennek a mostani kormánynak, hogy e kisebbségieket bántsa. Janik úgy fogalmazott: az államnak nem kell megvédenie a zempléni erdőket a zempléni erdőbirtokosoktól, elvégre tudják és teszik ők a saját dolgukat.

Szerinte „a játéknak az lesz a vége, hogy kevesebb erdő lesz, és ebből a kevesebb erdőből kell majd eltartani nagyobb adminisztrációt”. A fórum kurtán-furcsán ért véget azzal, hogy Sándor Endre többszöri próbálkozása ellenére senki sem akarta vállalni, hogy képviselje a petíciót aláírók érdekeit, így végül a „korelnököt”, Iván Jánost választották meg képviselőnek, aki a feladatot elvállalta. Megkérdeztük Vécsi Istvánt, hogy egy 89 éves ember helyett miért nem olyan gazdát választottak, aki képes lesz elmenni nyilatkozni és tárgyalni, mire a polgármester azt mondta: szerinte a földtulajdonosok félnek a hatalom retorziójától.

Ekkor közbeszólt egy helybéli férfi, aki szerint „Jani bácsi” nagyon is jó választás, mert „Jani bácsi megmondja a magáét”. Ekkor lépett oda hozzánk a már említett ügyvéd, aki azt kérte: nem szeretné, ha az újságban benne lenne a neve, mert ő eredetileg egy másik rendezvényre jött. A fórum résztvevői abban maradtak, hogy majd bizottságot is alakítanak a képviseletre, de ez még nem történt meg: a bizottsági tagságot senki sem vállalta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.