Orbán is elégedetlen a Kúria döntésével

Brüsszelből üzent Orbán Viktor miniszterelnök a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott hétfői jogegységi határozatra reagálva.

A kormányfő az EU-csúcs után tartott tájékoztatóján azt mondta: egyetért Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Kövér László házelnök a Kúriát ért kemény bírálatával. Mint arról már írtunk, az Országgyűlés elnöke azt mondta csütörtökön, hogy gyáva döntést hozott a Kúria, a „tisztelt bírói testület” megpróbált kibújni a felelősség alól. Debrecen polgármestere pénteken csalódáskeltőnek nevezte a határozatot, azt pedig gyáva, rossz, konfliktuskerülő, időhúzó lépésként értékelte, hogy a Kúria az Európai Bírósághoz fordult.

„Majd ezentúl, ha a bíróság valamilyen ügyben kényelmetlenül érzi magát, akkor rögtön Strasbourghoz fog fordulni?” – tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke, aki szerint ezzel elbizonytalanodik a magyarországi jogszolgáltatás. (Emlékeztetőül: a legfőbb bírói testület hétfőn úgy döntött, a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba. Az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások jogosságának kérdésében azonban nem foglalt állást a Kúria, hanem a strasbourgi bírósághoz fordult.)

– A Kúria a bankok oldalára állt, pedig ott már álltak épp elegen. Mi maradunk az emberek oldalán – fogalmazott Orbán Viktor Brüsszelben tegnap. Azt is elmondta, egyetért azokkal, akik sürgetik a Kúriát, hogy hozza meg az árfolyamrés és az egyoldalúan módosított kamatok kérdésében is az ítéletet. Mint mondta, utána derülnek ki a tervezett lépések.

Addig is arra ösztönzi a magyar polgárokat, hogy lépjenek be az árfolyamgátba. A kormányfő Brüsszelben megszólalt a volt NAV-dolgozó, Horváth András ügyében is. – Három egyszerű kérdésre várok választ nagyon régóta: ki követett el mit és mikor. Ha ezt megtudnánk, akkor az államigazgatás meg tudná indítani az ügyek felderítését. Amíg ezt nem mondják meg, addig csak az önök tudósításaira tudok hagyatkozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben lapunknak arra a kérdésére, mit gondol a Horváth András volt adóellenőr ellen indított eljárásról, nem tartja-e megfélemlítésnek. Arra a kérdésünkre, hogy kitől várja a válaszokat, a kormányfő közölte: „Ettől az úrtól. Azt mondta, hogy vannak adatok, ezeket szeretnénk megismerni.”

Horváth András eddig arra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra bizonyítékait, hogy akkor adótitkokat sértene meg, és eljárás indulhat ellene. A kormányfő lényegében ennek felrúgására szólította fel a feltételezett milliárdos adócsalások kiszivárogtatóját. A Horváth Andrással szembeni eljárással kapcsolatban közölte: „Magyarországon a jogot kikényszerítő hivataloknak a megfelelő eljárási rend szerint el kell járniuk, az nem választás kérdése a rendőrség, ügyészség számára, hogy indít-e eljárást vagy nem. Ha a körülmények fennállnak, akkor meg kell indulniuk.”

-
FOTÓ: MTI/ MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA BURGER BARNA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.