Fáklyákkal a múzeumi negyed terve ellen

A budapesti Felvonulási tér grandiózus beépítési terve ellen tiltakoztak a Szolidaritás és az Együtt–PM szimpatizánsai. A Műcsarnok mögötti Időkeréknél tartott demonstráción, majd azt követően a fáklyásmeneten mintegy kétszázan vettek részt, és a parlamenti többség december 17-én elfogadott törvénye ellen emeltek szót.

Eszerint a terület a Műcsarnoktól az Ajtósi Dürer sorig szabadon beépíthető, kiírhatják a pályázatot a múzeumi negyed épületeire. – A tervek öt gigantikus épületben elhelyezendő hat múzeumot tartalmaznak, ami egyet jelent a Városliget halálával – jelentette ki a rendezvényen Kiss Róbert, a Szolidaritás mozgalom elnökségi tagja, és arra hívta fel a figyelmet, a kormány évi másfél millió turistát szabadít rá Budapest zöld szívére. Mely már létrehozása pillanatában is ligeti, pihenési funkciót szolgált. A 150 milliárdos óriásprojekt a hírek szerint magában foglal egy új cirkuszi épületet és egy gasztrofalut is.

Ez a vállalkozás Kiss szerint azt a célt is szolgálja, hogy ideköltöztethessék a Nemzeti Galériát, és akkor Orbán Viktor minden különösebb akadály nélkül bevonulhat a Várba. Elhangzott az is, hogy Orbán Viktor első kormányzása idején ide álmodta a Nemzeti Színházat, az a terve nem sikerült, most azonban mégis meg akarja mutatni a budapestieknek, hogy milyen a Fidesz kéznyoma. Ezért akarják elpusztítani a pestieknek érzelmileg oly sokat jelentő Városligetet. Már elhangzott – jegyezte meg Kiss Róbert –, hogy nem fog megváltozni a ligeti zöldfelület nagysága, mert a múzeumok tetején füvesítenek.

Jelentkezzen, aki egy épület tetején, műfüvön szeretne sétálgatni. A zöldügyekkel foglalkozó aktivista – aki SZDSZ-es színekben két cikluson át volt parlamenti képviselő – arról is beszélt, hogy a múzeumok logisztikai kiszolgálását a városligeti tó és a Hősök tere alatt építendő alagútrendszerrel tervezik ellátni. Ami egyben azt is jelenti, hogy elveszik a budapestiektől a szabad felületeket, megszűnik a szabad mozgás a környéken.

A tervek ellen sem a hatodik, sem a tizennegyedik kerület polgármestere nem emelt szót, az embereket szokás szerint senki nem kérdezte meg. Mindent megteszünk azért – jelentette ki Kónya Péter, a Szoldaritás elnöke –, hogy a Városligetet ne vehessék el az itt lakóktól.

A tiltakozó meneten részt vettek az MSZP szimpatizánsai is. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője azt mondta, a jövő évi választásokon fognak csattanós választ adni a Fidesz múzeumnegyedes terveire. Ha a Városligetet be akarják építeni, ott a baloldali kormány mindent le fog bontatni. Ha a kormány azt mondaná – fogalmazott Horváth –, hogy segíti pénzzel a Városliget szépítését, az ellen nem lenne kifogásunk. De a fákat és a ligetet nem adjuk. És nem hagyjuk, hogy itt is az történjen, mint a Kossuth téren. Az MSZP bejelentette: aláírásgyűjtést indítanak azért, hogy megakadályozzák a liget beépítését. A tiltakozók a gyűlést követően fáklyákkal vonultak végig a Kós Károly sétányon, és a hídon érkeztek vissza a Hősök terére.

Baán László: Jövőre kezdődik a Városliget megújulása

Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása, de a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése csak 2018-ra várható – mondta el az MTI-nek a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos. Baán László üdvözölte az Országgyűlés által kedden elfogadott Városliget-törvényt, amely tisztázta a projekt jogi feltételeit, felgyorsította a tervezés folyamatát és létrehozta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, amely lebonyolítja a Városliget rehabilitációját, majd a fenntartásról a beruházás lezárulta után is gondoskodik.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a jogszabály is garantálja, hogy a liget zöldfelületeinek nagysága nem csökkenhet, sőt ezek növelése a projekt egyik kiemelt célja. A beruházást ellenző Horváth Csaba főpolgármester-jelölt egy hete még népszavazást kezdeményezett, most már csak aláírást gyűjtene „a Városliget megvédéséért” – fogalmazott Baán László. A Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember elmondása szerint a Liget Budapest projektnek két fontos pillére van: a jogi és a financiális feltételrendszer biztosítása. Az elsőhöz tartozik a kezelői jogok kérdése, a beruházás során létrejövő építmények tulajdonjogának rendezése, az építésszabályozási kérdések tisztázása.

Ez 2014. június 30-ig megtörténik, a főváros ezzel a határidővel önállóan hozhatja létre a Városliget szabályozási tervét. „Az elmúlt évtizedekben a liget állapota folyamatosan romlott, de jövő nyárra látható lesz a változás, a gyors és jelentős értékjavulás: például számos bódé, használaton kívüli épület elbontása, a zöldfelület javítása, az összetört padok pótlása. A teljes parkrekonstrukció, a közlekedési kapcsolatok átalakítása, a mélygarázsok, az új fejlesztések megvalósítása hosszabb folyamat lesz, 2018-ra várható befejezéssel” – közölte a miniszteri biztos. Mint hozzáfűzte, a finanszírozás feltételeiről a kormány 2014 elején fog dönteni.

Szintén 2014 első hónapjaiban írják ki a múzeumi negyed öt új épületére a nemzetközi tervpályázatokat, amire kulturális közintézmény tekintetében Magyarországon száz éve nem volt példa. A pályázatok eredményhirdetése után, az év végére készül el az egész Városliget mesterterve. A szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöld felület teljes megújítása és növelése.

Baán László hangsúlyozta: jelenleg a liget felületének mindössze 60 százaléka zöld felület, és a maradéknak is csak kisebb részét foglalja el épület, a többi beton, aszfalt, bódé vagy út; csupán az Ötvenhatosok terének betonfelülete a liget öt százalékát teszi ki. Fontos, hogy a több mint húsz éve civil szerveződésként működő, a városligeti és környéki intézményeket összefogó Liget Köztársaság egyértelműen üdvözölte a törvénytervezet keddi megszavazását. Úgy érzik, végre lesz gazdája a liget ügyeinek, amire évek óta nem volt példa, és bíznak abban, hogy az állam kellő forrásokat biztosít a fejlesztések magas minőségű megvalósítására – emlékeztetett a beruházás miniszteri biztosa. (MTI)

Féltik a főváros „zöld szívét”
Féltik a főváros „zöld szívét”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.