Citadella: vissza a feladónak

Egy hónappal azután, hogy megkapta, máris visszaadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a Citadella vagyonkezelői jogát Újbuda önkormányzata, így döntött a XI. kerületi képviselő-testület a csütörtök esti zárt ülésen.

Az önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében azzal indokolta a döntést, hogy „a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a kerület határozott időre, 50 évre vegye vagyonkezelésbe a Citadellát, melynek turisztikai fejlesztése, kulturális célú hasznosítása, a szélesebb közönséget vonzó, hosszú távú üzemeltetése így nem biztosított”. A kerület jelezte, bíznak abban, hogy „az államnak elegendő forrás és garanciális feltétel áll rendelkezésére ahhoz, hogy a Citadella hosszú távú működését, fejlesztését biztosítsa”.

Noha az önkormányzat közleménye azt sugallja, hogy a fejlesztések érdekében önként lépett hátra a kerület, és mond le a Citadelláról, információink szerint egész más magyarázata van a történteknek. Úgy értesültünk, hogy a kormányzat – felülbírálva saját egy hónappal ezelőtti döntését – már korábban azt tervezte: Újbudától visszaveszik és a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek adják az ország egyik legforgalmasabb turistalátványosságának vagyonkezelési jogát. Ennek az állami cégnek lesz a feladata a Városligetbe tervezett múzeumi negyed létrehozása a terület vagyonkezelőjeként.

Egy hónap, két gazda
Egy hónap, két gazda

A vagyonkezelő-csere több szempontból is meglehetősen váratlannak mondható. Mindenekelőtt azért, mert az állam jelentős energiákat fordított arra, hogy tiszta viszonyokat teremtsen a – kétségkívül átláthatatlan módon üzemeltetett – Citadellán, s egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, sikerült is végleg rendezni a terület sorsát. A Citadellát hosszú évek óta hét cég és ezek több alvállalkozója hasznosítja, egyebek mellett büfét, éttermet, szuvenírboltot üzemeltetnek ott.

Volt, aki az MNV jogelődjével kötött érvényes bérleti szerződés alapján dolgozott, de jobbára nehezen nyomon követhető, bizonyos esetekben kétes érvényességű megállapodások alapján üzemeltették cégeiket. A rendrakást végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vállalta.

A szaktárca – egy év eleji, sikertelen próbálkozása után –, arra hivatkozva, hogy a Citadella eddigi hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, októberben felszólította az ott működő cégeket: adják át az általuk használt területeket az MNV-nek. A vállalkozások elfogadhatatlannak tartották a tárca eljárását, többen bírósághoz fordultak, ám ettől függetlenül kénytelenek voltak az MNV-nek „birtokba adni” a területet. (A boltok, üzletek ma is működnek, de már csak ideiglenesen.)

Mindezek után a jogi szempontból már „megtisztított” Citadella vagyonkezelését a területileg illetékes kerületre, Újbuda önkormányzatára bízta az MNV. Ekkor, vagyis november közepén Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) azt mondta: Újbuda ötven évig lesz a terület vagyonkezelője, hamarosan kidolgozzák a Citadella fejlesztési, működtetési koncepcióját, s majd ez alapján, várhatóan jövő márciusban írnak ki nyílt pályázatot a terület üzemeltetésére.

Azt akkor alighanem a polgármester sem tudhatta: a fele sem igaz annak, amit mondott. A kerületet először az lephette meg, hogy a kultúráért felelős miniszter – értesüléseink szerint – nem írta alá a vagyonkezelési szerződésnek azt a módosítását, amelyben ötven évre bízták volna a városrészre a Citadellát. (Azt nem tudni, hogy ebben a döntésben szerepet játszott-e, de információk szerint a szaktárcánál „zokon vették”, hogy a kerület a minisztérium megkérdezése nélkül ugyanazokkal a vállalkozókkal kötött ideiglenes hasznosítási szerződést, akikkel csak nagy nehézségek, jogi csaták árán tudtak szerződést bontani.)

Mindeközben, úgy tudjuk, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter már alapjaiban támadta a vagyonkezelési szerződést. Információink szerint több „megoldási lehetőséget” is felvetett a „vagyonkezelési szerződés megszüntetésével kapcsolatosan”. A tervekből világossá válik: alapvető célnak tartották, hogy a hasznosítás állami kézben maradjon. A miniszter azt a megoldást találta a leginkább támogathatónak, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe adják a területet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.