NAV-botrány: Rendőrkézen a zöld dosszié

Házkutatást tartottak a rendőrök Horváth András korábbi adóhivatali dolgozónál, elvitték számítógépének merevlemezét, számos iratot és a zöld dossziét. Horváth Andrást a rendőrség személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítja.

A rendőrség (egészen pontosan az országos rendőrfőkapitány) saját hatáskörében – tehát nem ügyészi utasításra – döntött úgy, hogy egy kézbe teszi az úgynevezett adócsalási vád ügyében tett feljelentéseket – közölte a rendőrség szóvivője lapunkkal. Kovács Viktória tájékoztatása szerint az első eljárást már november 22-én indították a NAV feljelentése nyomán.

December 9-én Horváth feljelentése, illetve az azt követően ügyészi utasításra a BRFK-n lefolytatott feljelentéskiegészítés adatai alapján nyomozást indítottak ismeretlen tettesek ellen, hivatali visszaélés gyanújával, majd december 11-én a NAV feljelentése nyomán visszaélés személyes adattal bűntettének gyanújával.

A rendőrséget láthatóan komolyan foglalkoztatta a volt adóhivatali dolgozó zöld dossziéja, amelyben korábbi nyilatkozatai szerint a szerinte adóhivatali asszisztenciával, de legalábbis a NAV félrenézése mellett elkövetett ezermilliárdos adócsalások bizonyítékait őrizte.

Az általunk megkérdezett ügyvédek és jogi kari oktatók szerint nem törvénysértő, bár némileg aggályos és egyáltalán nem elegáns, hogy a rendőrség a szóban forgó dossziéra nem mint a súlyosabb bűncselekmény, az ezermilliárdosnak mondott adócsalás bizonyítékára tette rá a kezét, hanem a Horváth ellen személyes adattal visszaélés gyanújával frissen elrendelt nyomozás során foglalta le.

Az ellenzék azonnal össztüzet zúdított a kormányra és a rendőrségre. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint fordulatot jelent a NAV-botrányban a bejelentőnél tartott rendőrségi házkutatás és a dokumentumainak elkobzása. Elfogadhatatlan, hogy az igazság feltárójából a Fidesz vádlottat akar csinálni. Horváth megfélemlítésének szándékát látja a nála tartott házkutatásban az Együtt–PM is – hangoztatta Gulyás József.

Csütörtök este spontán szimpátiatüntetés volt a Legfőbb Ügyészség előtt. „Rossz címre mentetek!” Ilyen és hasonló feliratú transzparensekkel vonult fel pár tucat ember. Schiffer András az LMP nevében jogsegélyt ajánlott Horváthnak, s egyfajta hadüzenetnek tekintette a nála tartott házkutatást.

Horváth András kezében a dosszié
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.