Miniszterelnök-jelöltet is állítanak Fodor liberálisai

Mind a 106 egyéni körzetben elindul a Liberálisok, és saját miniszterelnök-jelöltet is állítani fog – ezt Fodor Gábor pártelnök erősítette meg a Népszabadságnak. Lapunk kérdésére az egykori miniszter azt mondta, a Liberálisoknak stratégiát kellett váltania, miután világossá vált: nem lesz teljes körű együttműködés és összefogás a demokratikus ellenzéki oldalon.

„A legmesszebbmenő kompromisszumra is hajlandók lettünk volna, hogy Orbán Viktort a saját csapdájába csaljuk, és teljes összefogással le tudjuk váltani. Miután azonban az MSZP és az Együtt–PM megkötötte a különállás szövetségét, már nem volt más választásunk: ahhoz, hogy a liberális értékrendet valló sokaság képviselettel bírjon a következő törvényhozásban, egyedül kell elindulnunk a választásokon. Meg is fogjuk tenni, senkinek ne legyen kétsége efelől!” – nyilatkozott lapunknak Fodor Gábor. Hozzáfűzte: egy évvel korábban még kevésbé optimistán nyilatkozott volna az ötszázalékos küszöb önálló megugrásáról, mostanra azonban, az ellenzéki oldal teszetoszasága miatt is, szerinte ez már nem irracionális.

Fodor Gábor a Népszabadság kérdésére válaszolva hangsúlyozta: miután eredendően szövetségi indulásra készültek, ezért némi időhátrányban vannak a jelöltállítási folyamatban, de – mint mondta – a szükséges határidőre minden körzetben meglesz a megfelelő képviselőjelöltjük. Az bizonyos, hogy az önálló listaállításhoz (ehhez 27 egyéni körzetben kell saját induló) már megvan a kellő számú jelölt. Budapesten például már mind a tizennyolc körzetben megerősítették az indulókat, a fővárosi választmány által összeállított listában kevés a régebb óta ismert arc; sok az új, friss politikusjelölt, aki most lehetőséget kaphat a bizonyításra.

A „rutinosabbak” között találjuk például Szabadai Viktor nevét, aki a nemrég kimúlt SZDSZ egyik utolsó tisztségviselője volt, jelenleg pedig a Liberálisok budapesti elnöke. Szintén az SZDSZ-ből ismerhetjük a korábbi pártigazgató Boruzs Andrást, aki a XIII. kerületben indulhat az egyéni mandátumért, de szintén egykori szabad demokrata politikus az óbudai exalpolgármester Csire János, aki újra a III. kerületben próbálna szerencsét. A Liberálisok egyik vezető arca és reménysége, a fiatal elnökségi tag, Bősz Anett egyelőre a IX. kerületben lehet a párt jelöltje, de elképzelhető, hogy végül az V. kerületben indul.

Érdekesség, hogy a XVIII. kerületben valószínűleg rajthoz áll a neves pszichológus, Popper Péter fia, a tanár és író Popper Gábor is mint országgyűlési képviselőjelölt. Ehhez tartozik, hogy Bőszre és Popperre mint az új liberális politikai generáció friss, hamarosan meghatározó tagjára tekintenek a pártban és holdudvarában.

Fodor Gábor egyébként a VI–VII. kerületben lesz a szervezet képviselőjelöltje. Ez azért érdekes, mert Fodort egyértelműen „közös ellenzéki jelöltnek” szánják, ebben a körzetben pedig az Együtt–PM és az MSZP közös jelöltje, a Bajnai-párti Kocsis-Cake Olivio, akinél – legalábbis a Liberálisok szerint – az egykori miniszter jóval erősebb és ismertebb jelölt lehet. Az, hogy ki lesz a Liberálisok miniszterelnök-jelöltje, még nincs eldöntve: több név is szóba került, köztük szimbolikus jelölések is.

Fodor Gábor elmondta még: egyre kevesebb lehetőséget lát arra, hogy az ellenzéki oldal végül közös jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal indul neki a választásnak. Már csak azért sem, mert pártjában hamarosan véglegesítik az Együttérző liberalizmus című vitairatukból készülő választási programjukat, amelyben (a piacgazdaság, a jogállam és az emberközpontúság mentén) többségében olyan pontok szerepelnek, amelyek nehezen „összefésülhetők” a szövetségre lépő MSZP–Együtt–PM által képviseltekkel. Míg például utóbbiak többkulcsos adórendszerben gondolkodnak, addig a liberálisok támogatják az egykulcsos szisztémát; igaz, szerintük a Fidesz rosszkor és rossz módon vezette be.

A Liberálisok pártjának támogatottságával kapcsolatban Fodor Gábor megjegyezte: a DK és Gyurcsány Ferenc kapcsolatától eltérően, sokan még mindig nem tudják, hogy ezt a tömörülést ő vezeti; ennek szélesebb ismerete – támaszkodva arra, hogy legutóbb a Nézőpont Intézet Fodort hozta ki a legnépszerűbb ellenzékinek – nyilván sokat jelentene az össztámogatottságban is. A politikus ezzel kapcsolatban kiemelte a fóti időközi polgármester-választás eredményét (a Liberálisok jelöltje 13 százalékot ért el), amely szerinte egyértelműen megmutatta: van létjogosultsága a liberális értékek önálló képviseletének.

Kérdésünkre válaszolva Fodor megerősítette: pártjának fóti jelöltje újra elindul a márciusra kiírt megismételt választáson; attól azonban nem zárkóznak el, ha más – akár az MSZP és az Együtt–PM – is be kíván állni a helyi liberális politikus mögé. A pártvezető lapunknak azt is hangsúlyozta: a csaknem négyszáz taggal és több ezer támogatóval rendelkező szervezet érdemben készül az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra is; előbbin saját listával, utóbbin pedig önálló jelöltekkel igyekszik mind jobb eredményt elérni.

 

A pártelnök ma már nem látja irracionálisnak az ötszázalékos küszöb megugrását
A pártelnök ma már nem látja irracionálisnak az ötszázalékos küszöb megugrását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.