Vizoviczki-ügy: Állami dolgozók sora a lefizetettek listáján

Nem csak a nyomozás kezdete óta megnevezett hét rendőr gyanúsított segítette törvénytelen eszközökkel a magát korábban egy interjúban szórakozóhelybirodalom-tulajdonosnak mondó Vizoviczki László vállalkozásainak zavartalan működését – tudta meg a Népszabadság.

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezetben elkövetett vesztegetés, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával a múlt tavasszal indított nyomozás 53 gyanúsítottja között van egy debreceni önkormányzati alkalmazott, egy ÁNTSZ-munkatárs, egy tűzoltó és egy pénzügyőr is. A gyanúsítás szerint ők is információkkal segítették Vizoviczki bűnszervezetének működését: előre jelezték, ha az általuk „képviselt” hatóság ellenőrzésre készül a vállalkozó több mint negyven érdekeltségének valamelyikében, vagy akár csak azok közelében is. A pénzügyőr (NAV-os) gyanúsított nemcsak az adóhatóság esetleges ellenőrzéseiről tájékoztatta előre megbízóját, az ügyészség birtokában lévő bizonyítékok szerint az adónyomozók bűnügyi információihoz is hozzáfért, és megszerezte a Vizoviczki számára fontos adatokat.

Az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint a tűzoltó, az önkormányzati alkalmazott és az ÁNTSZ-munkatárs ellen hivatali visszaélés miatt indult eljárás, mivel tevékenységükkel jogtalan előnyhöz juttatták Vizoviczki érdekeltségeit, amelyek így fel tudtak készülni az ellenőrzésekre, és azt a látszatot tudták kelteni, hogy náluk mindig minden rendben van. A pénzügyőr ellen ugyanakkor vesztegetés miatt indult eljárás, mert az ő esetében sikerült bizonyítani, hogy pénzért szolgáltatott ki bizalmas, sőt titkos információkat a vállalkozónak. A másik három hatósági személy esetében is gyanítják, hogy nem Vizoviczki két szép szeméért szóltak neki előre hatóságuk nála tervezett ellenőrzéseiről, de az ő esetükben a pénz vagy más jogtalan előny adását nem sikerült bizonyítani.

Információink szerint a hatóságok már a közeljövőben, valószínűleg 2014 első negyedévében befejezik a nyomozást. Nem várható – közölték ügyészségi források –, hogy a nyomozás hátralévő szakaszában a vesztegetéssel gyanúsítottak száma még nőni fog, de más bűncselekmények esetében még bővülhet a feltételezett elkövetői kör. A nyomozás eddigi adatai alapján az valószínűsíthető, hogy Vizoviczki és bűnszervezete közel tízmilliárd forint bevétel után nem fizetett adót. A rendőri, illetve ÁNTSZ-, NAV-, tűzoltósági és önkormányzati védelemre pedig elsősorban és legfőképpen azért volt szükségük, hogy egyik hatóságnak se lehessen pontos képe az érdekeltségükbe tartozó szórakozóhelyek tényleges forgalmáról. Az évek alatt adózatlanul beszedett milliárdokból aztán bőven juthatott a rendőrök és más hatósági emberek fizetésére – bár nem ügyészségi források szerint még mindig lényegesen kevesebb gyanúsítottja van az ügynek, mint ahányan pénzt kaptak, kaphattak azért, hogy segítették Vizoviczki birodalmának fennmaradását és folyamatos bővítését.

Az eredetileg rendőrségi korrupciós ügyként indult eljárásban – amelynek gyanúsítottjai között van mások mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője, a speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztály vezetője, a BRFK közrendvédelmi főosztályvezetője – a nyomozó ügyészség számos, a Hajógyári-szigeten és a belvárosban működő Vizoviczki-érdekeltségű szórakozóhelyek gazdálkodásával összefüggő dokumentumot foglalt le. Az egyes egységek precízen könyvelték a tényleges, majd külön az adóhatóság felé is elszámolt fiktív forgalmukat. Vizoviczki őrizetbe vétele után „alvezérei” teljes körű iratmegsemmisítésre utasították valamennyi szórakozóhelyet. Azok össze is gyűjtötték mindazokat az iratokat, amelyekből a tényleges bevételeik kiolvashatók. A nyomozóügyészek több „ledarálandó” felirattal ellátott dobozt találtak a házkutatások során: Vizoviczki emberei félmunkát végeztek, nem darálták le a főnöküket kompromittáló iratokat, így azok a nyomozó hatósághoz kerültek. Feltűnő módon a nyomozás alatt (vagy azt megelőző, állítólag közel kétéves titkos információgyűjtés során, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei hajtottak végre) nem sikerült egyetlen drogdílert sem lefülelniük. Bár maga Vizoviczki mindig a drogellenes közdelem egyik élharcosának mutatta magát, plakátokat is nyomtatott és terjesztett az érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken a drogok veszélyeiről, Budapesten köztudomású tény volt, hogy a sziget mely szórakozóhelyein milyen drogokat lehet kapni és mennyiért. Rossz nyelvek szerint ezért is járt oda „a fél politikai, gazdasági és kulturális elit is”.

A szigetre – a bennfentesek szerint Vizoviczki határozott utasításának megfelelően – csak tiszta, közvetlenül a gyártótól, termelőtől származó szereket lehetett bevinni, és a dílerek egyfajta koncessziós díjat fizettek azért, hogy ott árusíthassanak. A Hajógyári-sziget urának a kezén így tehát valóban nem ment át egy gramm kábítószer sem.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: az eddigi nyomozás során egy gramm drogot nem találtak az átkutatott szórakozóhelyeken, és tanúvallomások sem szóltak az ott esetleg zajló drogkereskedelemről. A gyanúsítottak pedig mind tagadták, hogy kábítószert terjesztettek vagy fogyasztottak volna.

 

Látszólag mindig minden rendben volt
Látszólag mindig minden rendben volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.