Távozhat az LMP pártpénztárnoka

Várhatóan elfogadja majd mai ülésén az LMP országos választmánya a pártpénztárnok Jakab Tamás lemondását, miután kellemetlen helyzetbe hozta saját pártját azzal, hogy cége nyertes volt egy olyan állami pályázaton, amelyet annak vélt visszásságai miatt harcosan kritizált az LMP – tudta meg a Népszabadság.

Emlékezetes: az Atlatszo.hu tényfeltáró portál hozta nyilvánosságra, hogy a Lehet Más a Politika két prominensének cége 220-220 milliós támogatást nyert az NFÜ megújulóenergiás-beruházások, illetve naperőművek létesítésére kiírt pályázatán. Az eset azért volt különösen kellemetlen az LMP számára, mert politikusai sajtótájékoztatókon és parlamenti felszólalásokban is támadták a pályázatot, mondván az leginkább „baráti mutyipénzek” kiosztását szolgálja, illetve szolgálhatja. Az ügyben érintett Ladányi Attila lemondott választmányi tagságáról (aki ráadásul formálisan a párt adománygyűjtéséért is felelt), a másik politikus Jakab Tamás pedig szintén lemondott pártpénztárnoki posztjáról; ennek vélhető elfogadásáról az országos választmány most szerdán fog döntést hozni.

Schiffer András (középen) mutatja be a Heves megyei képviselőjelölteket
Schiffer András (középen) mutatja be a Heves megyei képviselőjelölteket

Az ügyben Schiffer András társelnök korábban világossá tette: nincs kétsége párttársai tisztességéről, viszont kétségtelen, hogy az illetők „baromságot” csináltak és kellemetlen helyzetbe hozták a pártot azzal, hogy nem szóltak arról: résztulajdonukban álló cégek (amelyeknek egyébként már nem ügyvezetői) is indultak a kritizált pályázaton.

Az ügy heves viharokat kavart a pártban: a Népszabadság tudomása szerint zárt fórumokon az LMP egyik parlamenti képviselője többek között tehetetlenséggel vádolta meg az országos választmányt, amiért nem lépett azonnal.

Az LMP-ben az ügytől függetlenül – amelyből levonták és levonják a megfelelő konzekvenciákat – zajlik a politikai munka és felkészülés a 2014-es választásokra. Tény, hogy a már hivatkozott belső fórumokon az országos választmányt azért is kritika érte, mert az egyéni jelöltállítás folyamata egyesek szerint meglehetősen lassan halad, ez azonban leginkább csak egyfajta érzéki csalódás lehet bizonyos LMP-sek számára, hiszen a párt formálisan még ráér indulóinak megnevezésével (2010-ben is csak a kampány előtt pár nappal mutatta be politikusait); leginkább csak az ellenzéki oldalon zajló jelöltállítási verseny láttatja szűkebbnek a még hátralévő időt.

Schiffer András társelnök lapunk kérdésére elmondta: december végéig meglesz mind a 106 egyéni képviselőjelölt, még akkor is, ha technikai és jogi értelemben nem lesz még mindenki az illetékes pártfórum (választmány) által megerősítve. Az LMP első képviselőjelöltjeit már ismertette: Egerben bemutatták a Heves megyei körzetekben induló Csarnó Ákost, Lukács Zoltánt és Tóth Norbertet.

Megbízható forrásaink szerint a Lehet Más a Politika egyik legutóbbi kongresszusán (ahol a jelöltállítási kritériumokat is továbbfaragták) számos további jelöltet is megneveztek; igaz, ezek a személyek még a későbbiekben változhatnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a budapesti körzetekben többek között Szilvágyi László (XV. kerület), Jakabfy Tamás (VIII. kerület) vagy épp Osztolykán Ágnes (X. kerület) indulhatnak.

A kongresszus döntéseiről szóló – lapunk birtokába került – emlékeztető szerint Bács-Kiskunban öt, Baranyában három, Hajdú-Biharban hat, Veszprém megyében három, Tolnában kettő, Komárom-Esztergomban pedig egy jelöltjük már biztosan van; a parlamenti frakcióvezető szerint ténylegesen a körzetek háromnegyedében már véglegesnek tekinthetők a jelöltek. Schiffer András lapunknak hozzátette: lesz ismert, szimbolikus szereplő az LMP egyéni jelöltjei között és az országos listáján is; ennek bejelentése azonban csak későbbre várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.