Panaszos levelet akartak töröltetni Zuglóban

Egy közmunkás panaszos levele okozott gondot a zuglói hivatalosság számára. A levelet közlő online orgánumot perrel fenyegették, és azt akarták elérni, hogy a Munkások Újsága eltüntesse oldaláról a közleményt. Nem sikerült.

„Zuglóban dolgozom közmunkásként a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt-nél” – írta levelében a férfi –, „2-3 hete kezdtük el az utcai munkát és azóta a munkaruhánk 1 db. sárga láthatósági mellény és 1 pár kesztyű (ami már nagyon koszos, de cserélni nem lehet.) A védőruhára azt mondták, hogy majd március környékén kaphatjuk meg, addig hordjuk a saját ruhánkat. Amikor meleg teát kértünk a hideg miatt, vigyorogva csak annyit közöltek, hogy majd. Ezekben a mínuszokban, amikor nyolc órán át folyamatosan az utcán vagyunk, mindenki nagyon fázik, a lábunk még 2-3 zokniban is. Melegebb cipőt abból a kevés pénzből, amit fizetésként kapunk, nem tudunk venni. Legtöbben már csak azért sem, mert a fizetést még meg sem kaptuk. Amikor már nagyon fázunk, veszünk valami meleg italt magunknak, sokszor azt a néhány kortyot is megosztjuk egymással. Pár percre melegedni és vécére csak a családsegítőbe engednek be, de itt is gyakran bezárják előttünk az ajtót arra hivatkozva, hogy értekezletet tartanak. A rendelőkbe sajnos már nem tudunk bemenni, mert már kinéznek bennünket onnan. Régebben ezeken a helyeken még megmelegíthettük a magunkkal hozott otthoni teánkat, ma ezt már nem engedik meg, legfeljebb WC-re mehetünk, vásárolhatunk egy italt az automatából és kell is továbbmennünk.”

A levélíró arról is beszámolt, hogy vezetőjük utasítása miatt máshová nem mehetnek be, mert szerinte az a munkaterület elhagyásának minősül, így azonnal elbocsátást okoz az igazolatlan távollét miatt. „Mint a hajléktalanok, úgy eszünk a közterületeken, legtöbbször állva, mert a padok már jéghidegek” – olvasható a levélben. „Egyre betegebbek vagyunk, a nők felfáztak, sokan nem mernek elmenni táppénzre, betegen dolgoznak.”

A közmunkások vezetőjéről annyit lehet megtudni, hogy nem lehet vele a modora miatt beszélni, tartanak tőle az emberek. Gyakran elmondja, ha valaki nem veszi fel a munkát, az fizetés nélküli igazolatlan hiányzásnak minősül. „Tekintsenek már minket is embernek! – írja a közmunkás. – Dolgozni akarunk még a nevetségesen kevés pénzért is, de elvárjuk, hogy ez a munka ne büntetés legyen, ne okozzanak szenvedést több tucat embernek!”

A cikk kiverte a biztosítékot a Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzatnál. Szili Adrián, a Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója azt írta kemény hangú levelében Kalmár Szilárd főszerkesztőnek, hogy a „Zuglóban megfagynak a közmunkások című cikk félrevezető és hamis állításokat tartalmaz. A Zuglói Zrt. a cikkben leírt és más internetes újság által is átvett cikk állításait határozottan visszautasítja, mivel az írás valótlanságokat állít”. Szili hozzáteszi, hogy „a közlő sajtótermékkel szemben” megteszi a szükséges jogi lépéseket, „amennyiben nem kerül levételre a honlapról”.

A cikk végül a fenyegetés ellenére sem „került levételre” a Muon.hu oldaláról. Kalmár Szilárd közzétette a vezérigazgató reagálását, de megjegyezte: nem állmódjukban a cikket törölni. „Már csak azért sem – írta Kalmár –, mert ön semmiféle cáfolatát nem adta az olvasói levélben leírtaknak.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.